15. marca je bil internet star četrt stoletja

Mar 17, 2010
Mar 17, 2010

15. marca je minilo točno 25 let, odkar je bila registrirana prva domena! Takrat se je vse tudi začelo!
Marca leta 1985 so v Cambridgeu prvič registrirali domeno, in sicer symbolics.com. Istega leta je domeno registriralo še pet drugih podjetij, ki so se s tem pridružila začetku interneta. Leta 1997 pa se je že lahko govorilo o velikem poku, saj je do tistega trenutka že bilo registriranih 1 mio spletnih domen. Oglejte si seznam domen, ki so bile registrirane v letu 1985 >>


„Ta obletnica je zelo pomembna!“, pravi Mark Mclaughlin, vodja podjetja Verisign, ki je zadolženo za nadzor nad domenami s končnico .com. „Kdo bi pred 25 leti rekel, da bo internet kdaj dosegel takšno maso ljudi? Tisto je res bil prelomni trenutek za našo civilizacijo!


Komercializacija

Na koncu 80 ih in v začetku 90 ih, nihče ni vedel, kaj sploh domena je. Toda zaradi potrebe po prenosu podatkov in komunikaciji med ljudmi, se je v internet najprej vpela t.i. vladna struktura, saj so imele spletne strani najprej vladne in izobraževalne institucije in šele nato večja podjetja.


Strokovnjaki se več ali manj strinjajo s trditvijo, da je bila točka preloma predstavitev brskalnika Netscape, ki je povzročil, da so ljudje na enostavnejši način lahko začeli brskati po internetu.


Dnevno je danes registriranih več kot 20.000 domen s končnico .com, kar lepo pove, da je internet postal del našega vsakdanjika. Če podjetje nima svoje domene, je to kot da oseba ne bi imela svoje identitete. Kako pomembna je bila ta iznajdba, pove dejstvo, da za nakupe, zbiranje informacij in npr. komunikacijo s prijatelji, danes vedno najprej vpišemo domeno.


Vodja fundacije ITIF Robert Atkinskon pravi: „ Domene so se nas dotaknile, kot si nihče ne bi nikoli predstavljal! Še 10 let nazaj si lahko živel v redu življenje in nisi bil navezan na katerokoli spletno stran, ki se konča na končnico .com in še vedno si dobil, kar si hotel. Toda danes, če nimaš spletne strani, ki jo seveda predstavlja ime domene, te ni! Enostavno ostaneš zadaj!.
Vsekakor ima uvedba domen danes veliko večji pomen….potrošnikom je veliko več stvari skoraj dobesedno prinešeno na pladnju (izdelki, storitve, informacije), podjetja pa več vlagajo v svoj razvoj in manj v infrastrukturo. Včasih si moral imeti dobro pozicijo trgovine, da so te ljudje sploh opazili, danes pa je potrebno imeti dobro optimizirano spletno stran, ki jo predstavlja eno in edino ime, in sicer ime domene.


Raziskava istega podjetja (ITIF) trdi, da je povprečna profitabilnost podjetij, ki za svoje poslovanje uporabljajo internet zrasla za skoraj 3 odstotke. Ekonomski dobiček teh podjetij naj bi bil 1,5 trilijonov dolarjev!? Torej več kot pa pridelajo medicina, državne investicije in investicije v prenovljivo energijo skupaj!


Do leta 2020 naj bi internet v globalno ekonomijo dodal še 3,8 trilijonov dolarjev (2,7 trilijonov €), kar bo že preseglo npr. BDP Nemčije.


Prihodnost

Danes internet uporablja približno 1,7 mrd svetovnega prebivalstva, kar je skoraj četrtina.
Verisignov direktor McLaughlin pravi, “V prihodnje naj bi večjo vlogo igrala glas in stas ljudi in ne več toliko pisana beseda. Korenita sprememba naj bi se zgodila tudi v sami strukturi iskanja izdelkov in storitev, torej od iskanja v Googlu do oddaje kontaktnega obrazca oz. povpraševanja. Vendar še počakajmo. Pustimo se presenetiti.”


Danes naj bi obstajalo 53 mrd spletnih domen, medtem ko naj bi to število do leta 2020 zraslo na število, ki ga je že skoraj nemogoče izraziti: med tremi in štirimi milijoni milijardami, torej med tremi in štirimi kvadrilijoni.


Gre torej za enormno rast uporabe spletnih domen in posledično spletnih strani…kar pa je bilo pred 25 leti seveda nemogoče napovedati.


Še nekaj zanimivosti:

Med leti 1985 in 2000 je bilo registriranih 21 mio domen.
Med leti 2000 in 2010 je bilo registriranih 57 mio domen
Koliko jih bo med leti 2010 in 2020 pa lahko za sedaj samo ugibate…

Veliko uspeha v vašem poslu vam želim

Uroš Bogdanović

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.