Off site optimizacija – vse kar morate vedeti

Maj 31, 2022
Maj 31, 2022

Kaj je off-site optimizacija

Enostavno povedano, off site optimizacija so čisto vse SEO aktivnosti, ki jih opravljamo izven naše spletne strani, s končnim ciljem izboljšanja pozicije na Google iskalniku. Včasih ta proces imenujemo tudi off page optimizacija, ki skupaj z On site optimizacijo tvori celotno SEO optimizacijo.

off-site-in-on-site-seo-optimizacija

Pri optimizaciji spletnih strani se žal velikokrat spregleda oz. se ne da dovolj poudarka na Off site optimizacijo. Prav tako pa pogosto lastniki spletnih strani tudi ne vedno kako se dobro lotite tega procesa, saj gre tu za aktivnosti, na katere sami tudi ne moremo v celoti vplivati.

Je pa off page optimizacija izjemno pomemben element za izboljšanje pozicij na Googlu, zato je praktično nujna vključitev znotraj celotne SEO strategije naše spletne strani. To velja tako za spletno trgovino, kot tudi optimizacijo blogov.

Večja kot je konkurenca v neki panogi, bolj pomembna bo off site optimizacija spletne strani za lažjo visoko uvrstitev na Googlu.

Off site + on site optimizacija = SEO

Kako vpliva na SEO?

Off page optimizacija ima 3 ključne prednosti, ki jih prinaša znotraj vaše SEO strategije:

1) Boljši rang strani (ang. page rank, kratica PR)

To je koncept, ki ga je pred nekaj časa vpeljal ustanovitelj Googla, Larry Page. V osnovi je Rang strani oz. PR način merjenja pomembnosti neke spletne strani. Deluje po posebni matematični formuli, ki sešteva število in kvaliteto povezav, ki kažejo na vašo spletno stran. Več kvalitetnih povezav ko imate, bolje bo rangirala vaša stran oz. težje jo bo izpodbiti na nižje mesto.

2) Večja izpostavljenost

Z rastjo na Google pozicijah boste posledično bili tudi bolj izpostavljeni. Bolj ko ste pa izpostavljeni, več oči bo na vaših vsebinah in višja verjetnsto bo, da se bodo vaše vsebine delile naprej. Gre za verigo dogodkov, ki gradijo ena na drugi in off site optimizacija je velik del grajenja le-te.

vecja-izpostavljenost-spletne-strani

3) Višje pozicije na Googlu

Veliko elementov off site optimizacije spada pod močnejše faktorje, ki vplivajo na rast in padec pozicij na Googlu. Bolj ko boste graditi na tem, večje uspehe boste imeli oz. predvsem hitreje boste videli rezultate.

V nadaljevanju si bomo pogledali kaj vse pa so sestavni deli Off page optimizacije.

Elementi off-page optimizacije

Off site optimizacija ne zajema zgolj pridobivanje notranjih povezav, ampak je tu mnogo več faktorjev. Je pa res, da se daleč najbolj poudarja ravno notranje povezave, ki pa jih ni ravno najlažje dobiti (vsaj tiste res kvalitetne). Pa si poglejmo vse glavne elemente:

Granjenje povratnih povezav

Daleč najbolj znan in popularen način off site SEO optimizacije, ki zajema pridobivanje zunanjih povezav. Kaj točno pa grajenje povratnih povezav (ang. Link building) pomeni? Enostavno povedano – neka zunanja stran na svoji spletni strani vključi povezavo (ang. link), ki vodi na vašo stran.

Ta povezava je pa zelo pomembna, saj je signal za Google, da je vaša stran zanimiva, predvsem pa uporabna za bralce in bi jo bilo smiselno uvrstiti višje na iskalnikih, da čim večj ljudi lahko vidi vaše koristne informacije.

Pazite – povezavam se lahko dodelijo tudi določene lastnosti (t.i. oznake), ki spremenijo njihovo vrednost. Oznaka “nofollow” je najpogostejša in ko Google pride do takšne povezave, jo ne upošteva oz. ji ne sledi. Posledično vam takšna povezava ne pomaga direktno pri boljšem rangiranju.

grajenje-povratnih-povezav-v-sklopu-off-site-optimizacije

Družbeni mediji

En od najbolj enostavnih načinov grajenja off site optimizacije je zagotovo vključitev vaše spletne strani na družbenih medijih. Morda je to kakšen zanimiv članek na vaši spletni strani, ki bi ga delili v neki relevatni Facebook skupini…ali pa enostaven link na vašem Instagram profllu, ki vodi do vaše spletne strani – opcij tu je res veliko.

Je pa res, da večina takih povezav ni ravno močnih, vendar vseeno lahko hitro privedejo do velike porasti obiska, kar je v očeh Googla velikokrat že samo po sebi signal za boljšo uvrstitev.

zenska-spremlja-druzbenia-omrezja

Družbeni zaznamki (Social bookmarking)

To se nanaša na orodja, ki jih ljudje uporabljajo za shranjevanje, organiziranje, upravljanje, in iskanje raznih zaznamkov spletnih strani. S temi zaznamki se lahko shranjujejo povezave obiskanih spletnih strani ali pa tistih, ki bi jih želeli deliti s kom drugim.

Popularna stran za to je npr. Pinterest, kjer lahko ustvarjate zaznamke kar preko slik in videoposnetkov, namesto da jih shranjujete kot URL povezave.

Gostujoče bloganje

Kot vam je najbrž že jasno, so blog objave brezplačen in lahek način pridobivanja novih obiskovalcev na spletno stran. V okviru off-site optimizacije pa se je možno tudi dogovoriti s kakšno spletno stranjo, da za njih napišete članek.

Ta vaš napisan članek nato druga spletna stran objavi pri sebi. V kolikor je njihova spletna stran dosti večja oz. vplivnejša od vaše, bo vaš članek tako imel dosti večjo izpostavljenost kakor bi jo imel, če bi ga objavili na vaši lastni spletni strani. V take članke se nato doda povezavo do vašega spletnega mesta, s čimer dobite povratno povezavo nazaj na vas.

Potenicalne nevarnosti

Čeprav je off site optimizacija kar direkten proces, pa seveda obstajajo pasti, v katere lahko pademo, če nismo pozorni. V kolikor je off site optimizacija nepačno izvedena, lahko zelo hitro škodimo našim SEO opzicijam na Googlu! Poglejmo si glavne 3 nevarnosti:

  • Nizkokakovostne povratne povezave

Zelo pomembno je, da povratna povezava na vašo spletno stran pride iz čim bolj avtoritativnih in kvalitetnih spletnih strani. V kolikor se zgodi ravno obratno in dobivate linke iz nizkokvalitetnih internetnih strani, lahko to privede do tega, da vaša stran začne v očeh Googla zaradi tega dejansko izgubljati na avtoriteti! Redno sprejmljajte stanje povezav in pazite, od kje prihajajo vaši backlinki.

Pri off site optimizaciji velja: kvaliteta > kvantiteta.

  • Napačne ali vsiljene povezave

Tudi če dobite povezavo iz spletne strani, ki ima visoko avtoriteto oz visok Page Rating/Domain rating, pa še ne pomeni da ste čisto 100% na varnem. Google postaja iz leta v leto pametnejši in lahko hitro zazana ali je neka povezava bila pridobljena izključno za namen manipulacije uvrstitve spletne strani. Če Google to ugotovi pri vaši spletni strani se lahko zelo hitro zgodi, da dobite penale in celo izgubite trenutne uvrstitve na Googlu.

  • Nepopolna/neobstoječa integracija družbenih omrežij

V samem sklopu off page optimizacije so družbena omrežja sicer manj pomembna, saj zelo malo dejanj na njih neposredno vpliva na premik vaše pozicije – višje ali nižje. Kljub temu pa neprisotnost na dužbenih platformah konkretno omeji načine, s katerimi lahko obiskovalci delijo vaše spletne vsebine naprej. Poleg tega pa Google še vedno indeksira to vsebino – s tem lahko tudi dobi bolj jasno sliko, o čem se gre vaša spletna stran. Bolj ko vas Google pozna, lažje vaš tudi uvrsti višje.

nevarnosti-slabe-off-site-seo-optimizacije

Kako se lotiti off site optimizacije?

V glavnem imate tu 2 možnosti:

  • Individualno – off site optimizacija je proces, ki se ga seveda lahko lotite sami, vendar je potrebno biti pozoren na potencialne nevarnosti, ki smo jih navedli zgoraj. Prav tako optimizacija spletnih strani predstavlja kompleksen proces, si zahteva velik vložek časa, če želimo, da je dobra. Narediti morate konkreten plan in izbrati tiste elemente off site optimizacije, ki bi za vas imele največji vpliv. V pvi meri je to vsekakor pisanje visoko kvalitetnih vsebin, ki jih obiskovalci ne bodo dobili drugje in bodo posledično dosti bolj atraktivni za potencialno delitev naprej. Izpolnite tudi vaše družbene profile in začnite poskušati z implementacijo različnih link building strategij – še posebej grajenje povratnih povezav.

Na našem blogu lahko najdete tudi konkretne nasvete kako pridobiti seo backlinke.

  • S pomočjo digitalne agencije – v glavnem imajo dosti več znanja in razpoložljivih orodij na tem področju, zato lahko hitreje pridejo do končnega rezultata: višje uvrstitve vaše spletne strani na iskalnikih. Se pa vsaka spletna agencija lahko močno loči po načinu izvajanja in samem pristopu do tega dela SEO optimizacije. Zato se je dobro predhodno pozanimati na kakšen način je off site optimizacija urejena pri določeni digitalni agenciji, ter ali je sploh del ponudbe.

Pri Spletniku se zavedamo kako pomembna je SEO optimizacija spletnih strani, tako on site in off site optimizacija. V sklupu te imamo še posebej vrhunsko urejene in unikatne procese off page optimizacije spletnih strani.

Za večjo spletno vidnost in uspeh se lahko obrnete tudi na naše strokovnjake po nasvet in strategijo. Pišite nam na blog@spletnik.si

Uspešno!

Spletnik

5/5 - (1 vote)
Matjaž Sedlar

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.