5 mitov o varnosti na internetu

Jul 13, 2010
Jul 13, 2010

V današnjemu članku bom prevzel vlogo dveh odštekanih preganjalcev in uničevalcev življenjskih mitov iz televizijske oddaje na kanalu Discovery Channel. Poskušal bom dokazati nasprotno, kot pravijo najbolj znani miti o varnosti na internetu. Vedno znova namreč govorimo, kako pomembna je varnost na internetu in s kakšnimi načini dosegamo visoko stopnjo varnosti. Še vedno pa se pojavljajo določena prepričanja, ki pa morda vendarle ne držijo povsem.
mitiMit št. 1 – Najstniki poskušajo vdreti v računalniške sisteme zaradi slave
Resnica: Slava in prepoznavnost v tem primeru nista tako pomembni. Glavni krivec za takšno početje je organiziran računalniški kriminal, s katerim se da zaslužiti nemalo denarja. Njihova tarča so tako veliki giganti kot tudi nevešči posamezniki. Preko kraje identitet in dostopnih podatkov do osebnih računov pa vse tja do pošiljanja nezaželjene pošte se predvsem mladi najstniki poskušajo na hitro dokopati do večjih vsot denarja.
Mit št. 2 – Dober antivirus bo preprečil vse
Resnica: Čeprav so danes antivirusni programi že zelo izpopolnjeni, vsekakor niso stoodstotno zanesljivi. Neprenehoma poteka bitka med spletnimi kriminalci in razvijalci antivirusnih zaščitnih programov, kjer je neizpodbitno dejstvo, da so spletni kriminalci vselej korak pred omenjenimi razvijalci. Tako vedno obstaja možnost, da se bo našla luknja v programu, ki jo bodo spletni kriminalci s pridom izkoristili.


Mit št. 3 – Napadi se izvajajo samo iz nekaterih strani
Resnica: Ta mit bi držal in je držal pred nekaj leti. Toda danes je šla tehnologija tako daleč, da je izredno težko samo na pogled oceniti, katera spletna stran je vredna zaupanja in katera ne. Napadeni ste lahko s kateregakoli spletnega mesta, tudi če ste mu poprej zaupali, saj spletni kriminalci radi vdirajo v dobro obiskane in predvsem (vsaj na prvi pogled) čisto nedolžne strani (Rdeči križ, uradna spletna stran velikih športnih dogodkov itd.).
Mit št. 4 – Popraviti je potrebno le tisto, kar je pokvarjeno
Resnica: Zaradi zgornje trditve, da so kriminalci vedno korak pred nami, ta mit ne drži. Ko se pojavi kakšna varnostna luknja na naši spletni strani, ni dovolj zgolj, da jo zakrpamo, pač pa moramo prikriti tudi sledi tega »krpanja« lukenj. Vedno, ko se pojavi neko tveganje, ga moramo takoj odpraviti in zraven dodati še kak posladek za dodatno varnost.
Mit št. 5 – Najvarnejši scenarij: Ne hodite na splet!
Resnica: Tale mit je še najbolj za lase privlečen. Gotovo se vam je še zgodilo, da ste kdaj planirali letne počitnice v tujini in da je bila medtem prekinjena internetna povezava. Dejstvo je, da v današnjem času ne moremo brez interneta in ta potreba se bo v prihodnosti še večala. Zatorej ne mislite, da ste najbolj varni pred spletnim kriminalom, če vas na spletu sploh ni. Uživajte raje ob užitkih, ki vam jih nudi brskanje po spletu, a vedno imejte v glavu nasvete o varnosti, ki jih nizamo na našem blogu.
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.