To spletno mesto uporablja piškotke.
Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Ali naj grafično predlogo kupimo ali naj jo naredimo sami?

Vsaka aplikacija na spletu potrebuje grafično predlogo. To je poleg besedila in slik to, kar se nam prikaže pred očmi in nobenega dvoma ni, da mora biti grafična predloga smiselno zastavljena pritegniti pozornost. A tukaj se vedno znova pojavlja vprašanje, kaj je bolj smotrno: da grafično predlogo sestavimo sami (oz. grafični oblikovalec) ali da vzamemo/kupimo že pripravljeno grafično predlogo. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti, ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da število ponudnikov brezplačnih grafičnih predlog na spletu skokovito narašča, torej je izbire ogromno.

Graficna_predlogaSam vedno zagovarjam dejstvo, da je najbolje, če si »sam svoj mojster«. Kadar grafično predlogo izdelujemo sami oz. naš oblikovalec, si lahko v vsakem trenutku izmislimo še kak detajl ali spremembo, lahko naredimo tudi več različic ene grafične predloge. Po tej strani ima samostojno izdelovanje grafične predloge vsekakor prednost. Težava pri brezplačnih že narejenih predlogah je v tem, da redko kje dobimo vektorski format grafične predloge. Ponavadi dobimo le razrezane sličice, ki so že vgrajene v html kodo. Pri plačljivih grafičnih predlogah je zadeva seveda drugačna. Tam običajno zraven dobimo tudi vse izvorne datoteke, vključno s popolno dokumentacijo, kar vam omogoča, da brez večjega napora grafično predlogo prevedemo v vaš jezik ali pa kaj popravimo.

Prednost že narejene grafične predloge je vsekakor v tem, da imamo lahko v enem trenutku pred očmi več sto grafičnih predlog, ki so vse primerne za našo dejavnost in aplikacijo. Veliko časa namreč porabimo, da z oblikovalcem uskladimo naše želje in potrebe ter da le-ta potem to tudi nariše. Grafična predloga torej nastaja postopoma in kaj hitro se lahko zgodi, da nam na koncu kljub natančnemu usklajevanju z oblikovalcem ne bo všeč. V tem primeru sledijo popravki, ki zopet zahtevajo čas. Te dodatne popravke bi lahko npr. namenili za prilagoditev že narejene grafične predloge in smo vsekakor v prednosti.

Za kakšen tip grafične predloge se bomo odločili, je veliko odvisno tudi od zahtevnosti aplikacije, ki jo uporabljamo oz. s katero se bomo predstavili. Če imamo spletno trgovino, ki je zgrajena na eni od odprtokodnih e-commerce platform, potem je kar velik zalogaj, če želimo popolnoma spremeniti  izgled spletne trgovine. Manjši popravki so seveda možni že z malo znanja, če pa želimo popolnoma nov izgled, se je najbolj smotrno odločiti za nakup grafične predloge, ki je narejena posebej za našo platformo. Pri spletnih straneh z dinamično vsebino in pri zapletenih spletnih portalih je bolje, da grafično predlogo izdelamo sami in da jo sami tudi razrežemo. Pri dinamičnih vsebinah je potrebno zelo dobro sestaviti vse elemente, ker nikoli ne vemo kakšno vsebino dobimo. Tako je potrebno včasih tudi dinamično menjati stile in druge atribute in če ne poznamo dobro strukture grafične predloge, je to lahko odvečen problem, ki nam vzame kar nekaj časa.

Če po branju zgornjih dejstev in nasvetov še niste čisto odločeni, nič hudega, kajti to je povsem normalno. Dejansko ne moremo reči, katera izbira je boljša, ker na to vpliva preveč dejavnikov. Zato je najboljša kombinacija obeh. Najprej malce preglejmo že narejene grafične predloge in si v glavi ustvarimo neko predstavo o naši predlogi. Nato si ožji izbor predlog (seveda brezplačnih) tudi prenesimo na računalnik in začnimo delati kolaž vsega (že narejenih sličic, naših lastnih elementov in idej). Na koncu boste presenečeni, kako unikatna in lepa je vaša grafična predloga brez odvečnega napora.

Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Copyright © 2020 Spletnik . Vse pravice pridržane