Ali Najdi.si prikazuje relevantne rezultate (2. del)?

Jan 19, 2009
Jan 19, 2009

Lansko leto sem že pisal na temo prikazovanja rezultatov v iskalniku najdi.si po tem, ko sem ugotovil, da za ključno besedo “izdelava spletnih strani” prikazuje spletne strani, ki se po nobenih pravilih tam ne bi smele prikazovati. Tokrat sem se spet odločil, da grem malo pogledat, kako smo uvrščeni za prej omenjeno ključno besedo. V googlu smo namreč za izdelava spletnih strani na prvem mestu (oz. vsaj na prvi treh) v iskalniku najdi.si pa smo na 6. strani.
Vse je možno, sem si rekel, zadevo malo podrobneje pogledal in ugotovil naslednje:

  1. Kot tretji rezultat na prvi strani se prikazuje www.creatim-rp.com ki na svoji strani niti enkrat praktično ne omenja ključa izdelava spletnih strani, torej z vidika rezultata je prikaz te strani za končnega uporabnika popolnoma nerelevanten. Že res, da na uvrstite vplivajo drugi dejavniki (zunanje povezave etc) ampak kot nekomu, ki se vsaj malo spozna na optimizacijo, vem da frekvenca pojavljanja omenjene ključne besede igra veliko vlogo. Kako bi sicer najdi.si programatsko določal relevanco rezultatov?
  2. Na drugi strani rezultatov se prikazuje nakupovanje.net, ki nima veze z izdelavo spletnih strani, to mi ni jasno.
  3. Na tretji strani se prikazuje podjetniski-portal.si, ki pravtako nima veze z izdelavo spletnih strani, tudi ta rezultat mi ni jasen
  4. Na četrti strani se prikazuje radio-city, ki prav tako nima veze z izdelavo spletnih strani
  5. Na peti strani se kot rezultat prikazuje najdi.si ???
  6. Na 6. strani se prikazuje revija moj-malcek

Spletnik se na najdi.si prikaže šele na 6. strani in to pod “mojim malčkom” in zgoraj omenjenimi stranmi, ki nimajo veze z izdelavo spletnih strani.
Mislim, da morajo na najdi.si izboljšati svoj algoritem po katerem rangirajo spletne strani, ker si tako delajo dolgoročno škodo. Kako naj sicer našim uporabnikom, za katere izvajamo optimizacijo spletnih strani razložim dejstvo, da se pred njimi uvrščajo spletne strani, ki nimajo veze z iskano ključno besedo.
Zadeve nisem šel raziskovati za druga področja, sem pa prepričan, da se prikazovanje nerelevantnih rezulatov pred relevantnimi dogaja tudi drugod.
Na njihovo uredništvo sem že poslal poizvedbo in čakam na njihov odgovor. Moti me samo dejstvo, da sem jih na to opozoril že v maju 08 in do danes očitno zadeva ni odpravljena/popravljena. Upam, da bodo zadevo sedaj popravili.
Očitek, da pri Spletniku spletne strani ne znamo pravilno optimizirati ne morem sprejeti, ker so med rezultati iskanja tudi strani, ki z izdelavo spletnih strani nimajo veze. Ob tem pa dejstvo, da smo na Googlu na prvi strani pomeni, da smo za omenjeno ključno besedo relevantna spletna stran in Najdi.si bi moral podobno delovati.
Zanima me ali tudi ostali ugotavljate podobno?
Prilagam screenshote:
6-stran.jpg 5-stran.jpg4-stran.jpg3-stran.jpg2-stran.jpg1-stran.jpg

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.