Ali veste, kaj vaši kupci počnejo na vaši spletni strani in od kod prihajajo?

Sep 11, 2011
Sep 11, 2011

V članku iz prejšnje številke Računalniških novic smo dejali, da je pri izdelavi spletne strani zelo pomembno, da že v osnovi upoštevate vidik učinkovite nakupne poti. Od te je namreč v veliki meri odvisno, ali bo do kontaktnega obrazca prišel dovolj velik odstotek tistih obiskovalcev, ki bodo na koncu oddali svoj kontakt oziroma naročili produkt. Če nakupna pot ni kakovostna ali je predolga, to običajno rezultira v osipu potencialnih kupcev, ki se med iskanjem informacij odločijo oditi s spletne strani, še preden pridejo do končnega naročila. Odstotek konverzije je zaradi tega seveda manjši. In kako se tega problema lotevamo pri podjetju Spletnik d.o.o.?

Merjenje in analiza spletne strani
Prvi faktor v sklopu analize spletne strani je zagotovo obisk. Koliko obiskovalcev obišče spletno stran in na katerih straneh se najdlje zadržujejo sta po navadi najbolj zaželeni informaciji. Po splošnem prepričanju šteje le število obiskovalcev in tako se radi pohvalimo, da smo danes imeli npr. 13.747 obiskovalcev, pri čemer pa se ne vprašamo, kdo so, ker za to nimamo časa, oziroma nas ne zanima. Še več, velika večina podjetij niti ne ve, koliko dnevnih obiskovalcev njihova spletna stran sploh ima. Ker pač nikoli nimajo časa!
Recimo, da ste se odločili meriti vašo spletno stran. Ste vedeli, da o osebi, ki je danes obiskala vašo spletno stran, lahko izveste skoraj čisto vse? No, razen imena, priimka in telefonske številke. V tem primeru bi šlo že za kršenje zakona o varovanju osebnih podatkov. Veste pa, iz katerega kraja prihaja obiskovalec, kateri brskalnik uporablja pri iskanju informacij, kako hitro internetno povezavo ima in celo kakšne vrste zaslon in operacijski sistem uporablja.
To pa ni še nič v primerjavi s tem, da lahko ugotovite tudi, katero ključno besedo je ta obiskovalec vpisal v iskalnik Google, preden je obiskal vašo spletno stran. Zanimivo. Če oglašujete preko Googla, je to odličen podatek, saj tako veste, katere ključne besede in oglasi vam prinašajo kakovosten obisk, torej še več konverzij. Nekatere ključne besede so lahko že pregrešno drage in če ne veste, da z merjenjem stopenj konverzije kupcev lahko pridete do tistih besed, ki vam prinašajo pozitiven ROI, je oglaševanje in kakršenkoli vložek v spletno prisotnost lahko samo še vaš nenačrtovani oportunitetni strošek. In kako se temu lahko izognete v velikem loku? S pomočjo načrtovanega merjenja spletne strani.
Orodja, s katerimi izvemo vse!
Analize, merjenja in testiranja spletne strani s pomočjo Googlovih orodij Analytics, Webmaster in Website Optimizer odkrivajo informacije, ki so tako zelo kakovostne, da so bila podjetja še pred nekaj leti zanje pripravljena plačevati tudi na tisoče evrov. Danes je to veliko ceneje! Registracija in priklop na zgoraj omenjena orodja sta brezplačna, potrebno je imeti le Googlov uporabniški račun, dostop do administracije spletne strani, osnovno računalniško znanje in nekaj volje ter potrpljenja.
S pomočjo orodja Webmaster lahko nadzirate prilagojenost spletne strani iskalnikom in sproti popravljate napake. Z orodjem Analytics lahko merite obiskovalce in vire, iz katerih prihajajo, ugotavljate število konverzij, določate cilje, napovedujete trende in kar je najlepše, določate nakupno pot, po kateri želite, da do obrazca za naročilo zdrvijo vaši kupci.
Za posladek je tukaj še orodje Website Optimizer, ki omogoča, da spletno stran (po analizi in merjenju) še dodatno testirate. Z A/B ali multivariacijskim testom lahko ugotovite na primer, kakšne barve obrazec bo bolj učinkovit. Bel, zelen ali črn? Na kateri gumb bodo ljudje raje kliknili? Zelen ali rdeč? Katera slika v glavi bo v obiskovalcih vzbudila večje zaupanje itd.
Izdelava spletne strani pri podjetju Spletnik d.o.o. vključuje tudi vzpostavitev sistema merjenja in analize spletne strani. Vzpodbujamo namreč zavedanje, da je pozitivna uporabniška izkušnja na spletni strani vredna veliko več, kot pa spletna stran, ki ima samo lep dizajn in se ne pojavlja nikjer.
Spoznajte vašega kupca in mu ponudite ravno tisti produkt, ki si ga želi. Z merjenjem, analizo in testiranjem spletne strani!
 
Lep pozdrav!
Uroš Bogdanović
 
* Članek je bil objavljen tudi v Računalniških novicah.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.