Facebook Like gumb

Sep 15, 2010
Sep 15, 2010

Vsi verjetno veste, kaj je to Facebook »lajk« gumb oz. če ne drugega, ste gotovo že slišali za slengovski izraz »A si že lajkov?«. No, za tiste, ki nič od naštetega še ne poznate, naj povem, da je to preprost gumb znotraj spletne aplikacije Facebook, s katerim na zelo enostaven način povemo, da se z nečim strinjamo oz. z nekom ali nekim dejanjem simpatiziramo. Facebook like gumb je hitro posekal vse rekorde v komentiranju in se zasadil globoko v srca vsakodnevnih uporabnikov interneta.
facebook-likeNajprej je bilo seveda to nekaj novega. Nekaj, kar je želel poskusiti oz. klikniti vsak, pa tudi če se z napisanim ni strinjal. A hitro je ta gumb doživel nove razsežnosti. V ozadje je postavil aplikacije in vtičnike za komentiranje določene vsebine, saj je veliko bolj enostavno klikniti na en gumb, kot pa napisati komentar. V uporabi je seveda prehitel tudi svojega predhodnika (Facebook gumb »deli z ostalimi«). Za razliko od slednjega, ki na vašem zidu objavi url, naslov, sliko in kratki opis določene vsebine, like gumb prikaže samo povezavo in seveda napis, da se s tem strinjate. A ta pomanjkljivost ni odvrnila mnogih, da so se raje odločili za like gumb kot kaj drugega.
Zaradi velikih uspehov, ki jih je ta gumbek dosegel, se je kmalu seveda začelo govoriti tudi o dobrem uvrščanju spletnih strani s tem gumbom. Ko nekdo klikne na ta gumb, se na Facebooku (ki je mimogrede ena najbolje uvrščenih strani na svetu) zgradi povratna povezava na vašo spletno stran. In več kot je teh povezav, bolje boste uvrščeni. Zato ta gumb na vaši spletni strani preprosto morate imeti. Optimizacija in boljša uvrščenost strani je seveda glavni razlog, a tu je seveda še izgled vaše strani, ki bo s tem gumbom dobila mladostniški videz.
Vgraditev gumba v spletno stran je zelo enostavna. Vsa navodila za vgraditev vseh funkcionalnosti tega gumba dobite na spletnem naslovu: http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like.
Za uporabnike orodja Spletnik smo pa še posebej poskrbeli in Facebook like gumb vgradili že vnaprej. Vi ga morate samo vključiti. Za podrobnejša navodila, kako namestiti ta gumb v orodju Spletnik si, oglejte vodič na tej povezavi: https://spletnik.si/tutoriali/dodajanje-facebook-like-gumba.html.
Možnosti za grajenje povratnik povezav je danes ogromno. Že na Facebooku najdete mnoge vtičnike, s katerimi si lahko pomagate, ni pa narobe, če dodate podobne povezave še iz drugih socialnih medijev. Saj ni potrebno, da ste prav na vseh aktivni. Važno je, da imate tam odprte račune in nato vsako pomembnejšo vsebino povežete z njimi. Rezultat bo v vsakem primeru pozitiven.
O grajenju povratnih povezav z ostalimi socialnimi mediji in oglaševanju na Facebooku morda kaj več v kakem drugem članku, za zdaj pa naj bo Facebook like na vaši spletni strani vaš naslednji cilj.
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.