FAVICON – sličica ob naslovu spletnega mesta

Avg 11, 2009
Avg 11, 2009

Še danes se spominjam, ko sem sam začel izdelovati spletne strani, kako nekaj časa sploh nisem opazil, da se levo od url-ja v brskalniku pojavlja majhna ikona in da je le-ta na različnih spletnih straneh unikatna. Nekaj časa je nato še preteklo, da sem uspel raziskati, da ima ta ikona tudi posebno ime – FAVICON. Čeprav gre za majhno sličico, ki jo ponavadi kreiramo v JPG, PNG ali GIF obliki, mora imeti ta sličica končnico .ico, če želimo, da se bo prikazovala na naši spletni strani. Favicon je svoje ime dobila iz svoje funkcije, kajti v zgodnjih verzijah brskalnikov se je prikazovala kot povezava na priljubljene strani. Po angleško rečemo priljubljenim vsebinam »favourites« in če dodamo še »icon«, dobimo zloženko, ki je danes splošno razširjena – favicon.

Kako sploh lahko dobimo favicon in kaj naj bo njena vsebina? Najlažje favicon kreiramo na dva načina. S poljubnim grafičnim orodjem kreiramo sliko poljubnega formata v velikosti 16×16 pikslov in ji spremenimo končnico v .ico. Drugi način pa je z spletnimi orodji, ki nam iz dane slike kar sam naredi ikono. Primer spletnega orodja si lahko ogledate na dragondesign.com. Ker gre za izredno majhno sličico, vam ne morem reči, da naj vsebina sličice zajema bistvo vaše storitve, kajti to je skorajda nemogoče. Vam pa predlagam, da poskusite pomanjšati logotip (to je tudi največkrat uporabljena metoda, ki jo lahko vidite tudi v našem primeru zraven URL naslova). Če pa je vaš logotip preveč pester, podolgovat ali pokončen, se pravi izrazito pravokotne oblike, potem razmislite, kateri del logotipa obiskovalcu najprej pade v oči (del črke, posamezna črka, črta, krivulja, preliv barve…).
Velikost ikone boste pač morali brezpogojno upoštevati, kajti preveliko sliko vam bo brskalnik obrezal, če pa boste izvirni z vsebino lahko marsikaj pridobite. Favicon bo namreč prikazan med zaznamki, ki si jih določi vsak uporabnik sam. In kaj pade bolj v oči – sličica ali suhoparno besedilo, ki se vedno začne z http://www… Mislim, da si lahko kar sami odgovorite na to preprosto vprašanje.
Skratka, na videz nepomembna sličica lahko vendarle pripomore k prepoznavnosti vaše spletne strani in čeprav favicon ne privablja novih obiskovalcev vaše spletne strani, boste brez nje lahko kakšnega starega tudi izgubili, ki bi se sicer vrnil na vašo spletno stran.

Za uporabnike orodja Spletnik sem izdelal tudi kratek vodič, kako dodati favicon na spletno stran.
Veliko uspeha vam želim!
Žiga Macedoni, Urednik spletnih strani
Si želite ogledati še več video in tekstovnih vodičev?
Želite sistem Spletnik preizkusiti BREZPLAČNO?

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.