Google oglaševanje – 3 koraki do garantiranih dobičkov na Googlu

Jun 7, 2011
Jun 7, 2011

Pred kratkim smo pripravili nov brezplačni e-priročnik o tem, kako do garantiranih dobičkov z Google oglaševanjem. Ker verjamemo, da vas gola teorija ne prepriča, smo v njem predstavili 5 primerov dobre prakse oz. pet podjetij, ki si manejo roke ob številkah iz prodaje z naslova spletnega oglaševanja. Morda vam s povzetkom priročnika delam potuho, toda zares želim, da prestopite običajne okvirje razumevanja Google oglaševanja.

Rdeča nit e-priročnika o uspehih z Google oglaševanjem je merjenje konverzij. Izmerimo lahko število obiskovalcev, ki na vaši spletni strani izpolnijo obrazec za povpraševanje ali opravijo nakup. Toda to ni še vse, določimo lahko točko preloma ali prag rentabilnosti, s katerim ugotovimo, kdaj se vam povrne investicija v oglaševanje. Če se izrazim bolj ekonomsko, določimo kazalec ROI (Return On Investment).
Mi sledite? Pojdimo počasi, boljše še pride 😉
1. Najprej določimo cilje konverzije. To se nanaša na cilj vaše oglaševalske kampanje, ki ni nujno nakup. Če želite pridobiti čim več kontaktov, potem boste za ciljno konverzijo določili prijavo na e-novice. V kolikor prirejate nagradno igro in postavljate nagradno vprašanje, je vaš cilj odgovor na nagradno vprašanje. Lahko pa je konverzija preprosto izpolnjen obrazec ali nakup.
2. Drugi korak so ključne besede. V začetku kampanje določimo širok nabor ključnih besed, saj še ne vemo, katere so najbolj relevantne. Tekom optimizacije kampanje izločimo drage in presplošne besede, ki ne dovajajo potencialnih kupce ter imajo nizek CTR in odstotek konverzije. V seznamu besed naj ne manjkajo long tail besede, ki sicer niso pogostokrat iskane, toda preko teh vas najdejo tisti potencialni kupci, ki natančno vedo, kaj želijo kupiti. Te besede imajo zato visok odstotek konverzije.
3. Pomembni so tudi Google oglasi. Podobno kot pri ključnih besedah je pomembno začeti z več različnimi oglasi, da lahko testiramo različne naslove, besedilo in prikazen url oglasa. S številom klikov ugotovimo, kateri je najbolj učinkovit in na osnovi tistega ustvarjamo nove oglase, ki bodo dosegali še višji CTR in stopnjo konverzije.
4. Po kliku pridejo na vstopno stran. V tem trenutku vstopimo v drugo dimenzijo spletnega oglaševanja, ko je vse odvisno od spletne strani. Pri tem je pomembno, da vstopna stran ponudi tisto, kar obljublja oglas. Vsebuje naj ključne besede, klice k akciji ter z oglasom zaključuje celoto tržne komunikacije.
Preidimo k stvari. Google oglaševanje niso samo kliki, prikazi in CTR. V ozadju je čista ekonomija, ki pomaga določiti, ali se vam izplača oglaševati na iskalniku oz. vam daje smernice, kaj morate popraviti, da boste povrnili investicijo.
Razložila bom izračun kazalca ROI ter nakupno pot, ki jo prehodi kupec od klika na oglas do izvršitve spletne konverzije.
Za celoten izračun potrebujemo vrednost kupca (od prihodka na enega kupca odštejete vse odhodke, razen stroška oglaševanja) ter prodaja z naslova oglaševanja. Na ta način smo lahko ovrednotimo ROI, torej kdaj in v kakšni količini se je oz. se bo oglaševalcem povrnila investicija v Google oglaševanje.
Return In Investment (ROI) izračunamo tako, da kosmati dobiček* delimo z investicijo. V našem primeru gre za vrednost vseh konverzij (število konverzij množimo z vrednostjo kupca), ki jih delimo s stroškom oglaševanja.
* Kosmati poslovni izid (kosmati dobiček ali kosmata izguba) iz celotnega poslovanja je razlika med poslovnimi prihodki ter proizvajalnimi stroški prodanih proizvodov in storitev skupaj z nabavno vrednostjo prodanega trgovskega blaga.
Oglaševanje na Googlu se podjetju izplača, ko podjetje doseže t.i. prag rentabilnosti, torej, ko je ROI = 100%.
PRIMER:

Oglaševanje na Googlu se podjetju izplača, ko podjetje doseže t.i. prag rentabilnosti, torej, ko je ROI = 100%.

 
Ko podjetje prejme povpraševanje, še ne pomeni, da se bo to zaključilo s prodajo, zato moramo pri kalkulaciji upoštevati še faktor uspešnosti prodaje. Predpostavimo, da podjetje v nakup uspešno prepriča 20% tistih, ki so oddali svoje povpraševanje. Vendar pa je teh 20% potem potrebno vstaviti še v končno kalkulacijo za dejanski ROI.
Spodnja slika lepo prikazuje nakupno pot, ki jo prehodijo vaši kupci, ki pridejo preko iskalnika na vašo spletno stran in se odločijo za nakup.
CILJ merjenja konverzije na vseh treh točkah (1, 2, 3) je določiti tisti del poti, ki je v danem trenutku najmanj učinkovit. Skozi proces optimizacije nakupne poti (od vpisa ključne besede do prodaje) lahko vplivamo na vse tri korake. Na CTR z optimizacijo Google kampanje, na stopnjo konverzije z optimizacijo oz. spremembo landing strani in na končno prodajo z usposabljanjem prodajnega osebja oz. izboljšanjem prodajnih tehnik in metod.
 

Sedaj razumete, zakaj priporočilo za kontaktni obrazec, zahvalno stran in kodo za konverzijo. Ker pri Google kampanji vidimo mnogo več kot klike, prikaze in CTR. Ker želimo optimizirati vašo nakupno pot in oštevilčiti trditev, da se vam Google oglaševanje izplača.
In ne pozabite … prenesite brezplačni e-priročnik in nas kontaktirajte, da skupaj začrtamo učinkovito nakupno pot na spletu.
Spletnik marketing

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.