Hura za vse več spletnih trgovin!

Jul 3, 2011
Jul 3, 2011

Srečujem se z dejstvom, da sem kljub »široki« ponudbi oblačil, ki jo Slovenija ponuja, vseeno prikrajšana za kar nekaj odličnih kosov, ki jih prodajajo prek naših meja. In zato sem toliko bolj vesela, ker obstaja prodaja preko spleta. In mi omogoča, da brskam po tujih policah in si oblačila lahko tudi privoščim.

Zato sem malo raziskala, kakšen je trend kupovanja preko spleta med ostalimi prebivalci Slovenije. Ki praznuje že 20 let!
Poglejmo najprej, kaj pravijo statistike razsikave, ki jih opravlja MOSS. No, pa še stavek o kratici MOSS. MOSS je valutna medijska raziskava, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice. Meri obiskanost spletnih strani.
Leta 2009 so raziskave pokazale, da se je za spletni nakup odločilo 23% slovenske populacije, danes pa je ta odstotek narastel že na 38%. In med temi procenti najdete tudi mene in moje najbližje, saj smo vsi začeli kupovati preko spleta. Starost kupcev se giblje med 10 in 75 let, kdo bi si mislil?
Izredno narašča kupovanje v tujini, torej preko tujih spletnih trgovin. Leta 2009 se je za nakup v drugih državah odločilo 15% Slovencev. Danes se je ta odstotek zvišal že na 20%. In zagotovo je eden izmed razlogov tudi ta, da smo na našem majhnem trgu omejeni s ponudbo. A te časi so minili, danes nam je dostopno vse, iz kavča, tudi v nedeljo zvečer.
Zanimivi so podatki, ki jih razkriva MOSS, kdo so tisti, ki največ kupujejo preko spleta. Tu imam v mislih predvsem spol. Raziskava je pokazala, da se za spletne nakupe še vedno največ odločajo moški, kar 60% jih je! Hkrati pa so to kupci, ki že po navadi internet uporabljajo bolj pogosto. Vsak dan, večkrat na dan. Torej spletu že bolj zaupajo.
Kako pa je s starostjo teh kupcev? Največ je tistih, ki so stari od 25 do 34 let, 27% jih je. Nato sledi starostna skupina od 15 do 24 let. Pokazal pa se je zelo zanimiv trend, saj se za vse več nakupov preko spleta odločajo tisti, ki so starejši od 45 let. Predvidevam, da zato, ker so končno našli stvari, ki so si jih v mladosti vedno želeli. 😉
Andreja Ogrinc

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.