Imate težave pri prenosu vsebin na splet?

Maj 19, 2010
Maj 19, 2010

Za pisanje in oblikovanje obširnejših besedil verjetno vsi uporabljamo orodja, ki nam to delo kar najbolj olajšajo (Microsoft Word, OpenOffice itd). Vse lepo in prav, toda kaj ko ponavadi po kopiranju vsebin na spletu ne zgleda vse tako, kot smo imeli predhodno na osebnem računalniku. Zakaj je temu tako, vam bom razložil v današnjem članku.

create-htmlVsak program oz. okolje uporablja svoj t.i. »označevalni jezik« (ang. Markup Language). To je skupek označb (ang. »tag«), ki jim določimo različne stile (barva, font, velikost pisave itd). Verjetno ste že vsi slišali za HTML (HyperText Markup Language), ki se pojavlja na spletu. Celotno besedilo na spletu je tako razdeljeno v določene označbe (naslov, odstavek itd.), ki imajo privzete stile, lahko pa jim seveda določimo svoje.
Tudi programi na našem osebnem računalniku, namenjeni za oblikovanje besedila, imajo podobne označbe. Te so manj znane oz. so skrite v osrčju programa, a gre v osnovi za podobno stvar.
Če ste kdaj kopirali kakšno spletno vsebino v MS Word-ov dokument, ste opazili, da je npr. ostala povezava ali podoben stil pisave.
Včasih je bilo potrebno poznati osnove HTML kode, če ste hoteli kaj napisati na spletno stran. Danes je seveda veliko lažje, kajti skoraj vse večje aplikacije za urejanje vsebin na spletnih straneh uporabljajo posebne urejevalnike besedila, ki so podobni programu MS Word ali OpenOffice.
Toda tukaj nastane problem, če nismo previdni. Največkrat se pojavijo težave, ko določeno besedilo z računalnika kopiramo v spletni urejevalnik s pomočjo metode Copy/Paste. Tisti, ki ste to kdaj že naredili, ste verjetno opazili, da se vam je spletna stran malce podrla oz. če se že to ni zgodilo, so se zagotovo spremenili že obstoječi stili na vaši spletni strani.
Ko neko besedilo kopiramo v spletni urejevalnik in ga shranimo, program poskuša okoli besedila postaviti pravilne HTML označbe. Toda ker smo prilepili besedilo iz drugega urejevalnika besedila, smo zraven skopirali še stile pisave. Ti stili so se pomešali s stili HTML označb in nastala je velika zmeda, ki se ponavadi pokaže v kakšni podrti spletni strani ali pa v nenavadnih stilih besedila.
Kakšna je rešitev?
Preprosta! Ko napišete besedilo v vašem priljubljenem urejevalniku besedila, besedilo shranite v odložišče in preden ga prilepite v spletni urejevalnik besedila, pritisnite ikono »Prilepi kot golo besedilo« (ang. Paste as plain text). To ikono imajo vsi spletni urejevalniki ravno zaradi zgoraj opisanih težav. Če boste to storili, boste uničili vse stile pisave iz prejšnjega urejevalnika in uporabljeni bodo le stili, ki jih boste določili v spletnem urejevalniku. Vaša pisava na spletni strani bo tako takšna, kot ste jo dejansko nastavili.
Upam, da bo zdaj konec vaših težav z urejanjem besedila na spletu in da si ne boste več belili glave s tem, kaj ste narobe storili, da besedilo ni takšno kot na vašem osebnem računalniku.
In nenazadnje, če se lotite manjših popravkov besedila oz. točno veste kaj bi radi napisali, potem ne mešajte drugih urejevalnikov besedila in pišite direktno v spletni urejevalnik. Tako se boste zagotovo izognili vsakršni zmešnjavi!

Pa veliko sreče vam želim!

Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.