Indeksacija spletnih strani

Avg 11, 2012
Avg 11, 2012

Če želite, da se vaša spletna stran v čimvečji meri prikazuje v spletnih iskalnikih, mora ta biti vpisana v njihovo bazo oziroma indeks. Ta vpis imenujemo indeksacija, ki povzroči, da se vaša spletna stran sedaj prikazuje v organskih rezultatih iskalnika, ki je stran indeksiral.

Indeksacija spletnih straniZavedati se moramo zakaj je indeksacija čimvečjega števila strani ključnega pomena. Odgovor je zelo preprost, več indeksiranih vsebin pomeni, da si lastimo večji del spleta in posledično s tem na našo spletno stran privedemo večji obisk iz večih virov. Najbolje je, če nam uspe indeksirati strani v večih iskalnikih, saj si s tem še dodatno povečamo obisk, v tem videu pa se bomo usmerili le na indeksacijo v iskalniku Google, ki je daleč najbolj uporabljan spletni iskalnik.
Poznamo več načinov, ki pripomorejo k hitrejši indeksaciji, vse skupaj pa se začne pri izdelavi spletne strani.
Struktura strani
Ko načrtujemo spletno stran, je potrebno zastaviti dobro strukturo le te. Struktura mora biti kar se da ravna, kar pomeni, da ima malo nivojev. Strokovnjaki na tem področju nam svetujejo maksimalno štiri nivoje, kar pomeni tri klike do najgloblje strani. Tako posameznim stranem zagotovimo večjo možnost obiska pajka, saj ta večkrat vstopi na vašo stran na višjih nivojih.
Notranje povezave
Nato moramo poskrbeti za učinkovite notranje povezave med različnimi sklopi, saj tako še dodatno povečamo možnost prehajanja pajka po večjem številu strani. Pri tem nam dodatno lahko pomaga zemljevid spletne strani, ki vsebuje povezave do vseh strani na naši spletni strani.
Vpis strani v spletne iskalnike
Sedaj ko smo uspešno izdelali spletno stran, moramo obvestiti iskalnike o njenem obstoju. To lahko storimo na več načinov. Prvi način je vpis spletne strani v iskalnike. Kako se vpišete v razne iskalnike boste mogli preveriti sami, tukaj pa bomo na kratko razložili vpis v iskalnik Google. Za ta vpis se bomo mogli prijaviti v Google webmaster tools ali po naše Google orodja za spletne skrbnike. V orodju izberete možnost dodajanja spletne strani in vnesete njene podatke. Nato opravite še verifikacijo spletne strani in zadeva je zaključena. V tem trenutku je priporočljivo naložiti tudi zemljevid spletne strani sitemap.xml. Več o tem si lahko preberete na naših spletnih straneh.
Kreiranje povratnih povezav
Naslednja možnost obveščanja Googla o naši novi strani je preko povezav na našo spletno stran. Potrebno je poiskati popularne spletne strani, kjer lahko kreiramo povezave do naše strani. Bolj kot je popularna stran, večkrat jo spletni pajki obiščejo in preverjajo nove vsebine. Ko naletijo na povezavo do vaše strani, se preko nje preselijo nanjo. Sedaj zopet lahko pregledajo vašo spletno stran in posredujejo podatke iskalniku.
Pri kreiranju povratnih povezav morate biti pazljivi. Povezave iz nekvalitetnih in malo obiskanih strani vam bodo prej škodile kot pomagale. Ne samo, da je verjetnost obiska pajkov na taki strani majhna, ampak bo tudi v Googlovih očeh metala slabo luč na vašo stran, njeno oceno in posledično uvrščanje v iskalniku. Na začetku so za kreiranje takih povezav priročne strani s socialnimi zaznamki, kot so Digg, Stumbleupon, Oyax in druge. Na teh straneh objavimo url naslov naše strani, dodamo kratek povzetek strani in potrdimo izdelavo zaznamka. Te strani imajo veliko avtoriteto in se spletni pajki po njih konstantno sprehajajo, kar pomeni večjo možnost njihovega prehoda na vašo stran. Pri kreiranju omenjenih povezav bodite zmerni, saj vas bodo iskalniki ob veliki količini novih povezav narejenih v kratkem času gledali postrani.
Pinganje
Zadnja možnost za naznanitev vaše strani iskalnikom je s pomočjo pinganja. Ping je sporočilo spletnim iskalnikom, da se na vašem naslovu nekaj dogaja. Tako ste se postavili v nekakšno čakalno vrsto in pajki vas bodo obiskali ko pridete na vrsto. Za proženje pinga vam priporočam spletne strani Pingler, Pingomatic ali Pingdevice. Tudi pri uporabi teh orodij bodite zmerni, sam priporočam le en ping na domačo stran.
Zdaj ko smo izpolnili vse zahteve, lahko pričakujemo da bo naša spletna stran v nekaj dneh indeksirana a ne bodite v skrbeh če bo trajalo kakšen dan več.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.