Internet preko telefona – zakaj ga še uporabljajo?

Avg 11, 2010
Avg 11, 2010

Ali ste vedeli, da še vedno več kot 20 % vseh uporabnikov interneta uporablja telefonsko linijo za brskanje po spletu? Glede na to, da smo že čez polovico leta 2010, je to dokaj zaskrbljujoč podatek. Zaskrbljujoč v smislu, da omejuje nas, spletne razvijalce in seveda tudi določene posameznike, ki sami urejajo svoje spletne strani. Vsak bi namreč rad svojo dejavnost oz. produkte predstavil v najboljši možni luči in vsemi možnimi zanimivimi podatki. Toda te stvari se bodo na povezavi 54 kb/s (kar je hitrost telefonske linije) odpirala prepočasi, da bi jih počakal še tako potrpežljiv uporabnik. Posledica pa je najslabša možna – odhod s spletne strani, še predno se odpre. Kakšni so torej razlogi za ta pojav?
internetna-povezavaNajvečji razlog je geografsko-tehnična omejenost. Marsikateri uporabnik interneta bi si želel hitrejšo optično povezavo, a ta še ni prišla v njegov kraj. Čeprav vlade ogromno vlagajo v pokritost z internetnimi povezavami, je še vedno ogromno odročnih krajev, ki bodo morali na hitrejšo povezavo še čakati. Malce bolj napredni uporabniki si v takem primeru pomagajo s prenosnimi adapterji, ki jih ponujajo ponudniki mobilnih storitev. Težava je v tem, da so povezave preko takšnih adapterjev še vedno zelo počasne in pa drage.
Drugi najpogostejši razlog je strah pred nečim novim. Vsi se dobro spomnimo majhne ikonice na našem namizju, na katero smo kliknili, da smo se povezali na internet. Predvsem za starejšo populacijo je ta ikona še danes »sveta« in je ne bi radi nikoli zamenjali (tudi če jim poveste, da jim pri optičnih povezavah ni potrebno klikniti nikamor, kajti računalnik se bo ob vžigu vedno sam povezal). Kot dokaz temu priča tudi dejstvo, da približno 65 % vseh uporabnikov telefonske internetne linije pravi, da ne bi internetne povezave nikoli zamenjali oz. nadgradili, pa tudi če je hitrejša povezava hkrati cenejša.
Tretji razlog sicer ni tako pogost, a vsekakor vreden omembe. Vsi vemo, da so danes nekatere vsebine (pornografija, igre na srečo itd.) izredno lahko dostopne. Veliko strani ponuja takšne vsebine povsem zastonj. Ker je v tem primeru nadzor nad otroci in najstniki, ki takšne strani radi obiščejo, otežen, so se nekateri starši znašli po svoje. Medtem ko pri optični liniji plačujemo mesečni povšalni znesek, pri elektronski liniji plačujemo impulze. In če plačujemo impulze, natančno vemo, koliko časa smo prebili na internetu. Tako naj je ob prevelikem znesku konec meseca jasno, da je nekdo prebil na spletu veliko več časa, kot pa je to potrebno. Rešitev je seveda na mestu, toda kaj ko je potrebno konec meseca prekomerne impulze tudi plačati. Poleg tega pa temu nasprotujejo društva in organizacije za razvoj otrokovih intelektualnih sposobnosti, saj zavirajo izobraževanje mladih preko spleta, kar pa ni dobro.
Obveščanje o novostih je četrti razlog. Ponudniki internetnih povezav pogosto ne obveščajo dovolj dobro svojih strank. Ponudbe so sestavljene tako, da jih marsikdo ne razume dovolj dobro, da bi se odločili za nadgradnjo. Hkrati pa je tistim, ki se že odločijo poklicati za več informacij, dana zelo skopa podpora uporabnikom.
Čas je, da gremo naprej. Spletni razvijalci se bodo vse manj ozirali na tiste, ki imajo počasne povezave. Odstotek takšnih je vse manjši, tako da če želite biti deležni interneta v celoti, si čimprej izboljšajte svojo povezavo. In ne pozabite, da je internetna povezava ena izmed storitev, za katero velja, da je hitrejše in boljše pogosto tudi cenejše.
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik splentih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.