Iskanje po blogih – sedaj še bolj enostavno

Sep 8, 2010
Sep 8, 2010

Blog, bloganje, blogarji, blogarstvo, blogosfera … Zagotovo poznate ta spletni pojav, ki se je že zasidral med glavne akterje spletnega marektinga. Ste že razmišljali, da bi imeli blog za svoje podjetje? Super, ste na pravi poti do novega komunikacijskega kanala, ki bo utrdil vaše podjetje na spletu. Pisanje lastnega bloga pa ni edina aktivnost, če želite biti aktiven in konkurenčen član blogosfere. Druga plat je spremljanje blogov drugih v vaši panogi, da ostanete na tekočem. Pa si za vsak primer najprej razjasnimo, kaj blog sploh je in zakaj ga potrebujemo.
blogKaj je blog?
Blog je spletni dnevnik oz. e-dnevnik, ki se ga uporablja z namenom ustvarjanja relevantne vsebine, povratnih povezav in zaupanja v podjetje/blagovno znamko. Termin izhaja iz angleške besede weblog ali web log. Običajno vsebuje besedilo, slike in povezave na druge bloge, spletne strani ter druge medije, ki se nanašajo na določeno tematiko. Posebna vrsta bloganja je mikro-bloganje, ki sestoji iz blogov z zelo kratkimi objavami. Več o mikro-bloganju lahko preberete v enem izmed nedavnih člankov o Twitterju.

Kako poiščem blog na določeno temo?
Naj vam zaupam, zakaj sem se odločila pisati o tej temi. V podjetju Spletnik redno spremljamo trende v spletnem marketingu, beremo različne objave, da sledimo spremembam in novostim v svetu. Na Googlovem blogu je bilo nedavno objavljeno, da je od sedaj naprej veliko lažje najti celovite bloge na določeno ključno besedo. Spremenili so namreč svoje algoritme, tako da je sedaj fokus Googla določitev, ali je celoten blog relevanten določeni ključni besedi in ne posamezna objava, kot je bila to praksa do sedaj. Pri tem uporablja vsebino objav, naslove objav, avtorje objav, avtorje bloga, naslov bloga, podatke o avtorjevem profilu in drugih informacijah. Ta način je mnogo bolj uporaben kot pa iskanje posameznih objav po tematiki.

Kot sem že omenila, je druga aktivnost poleg pisanja bloga spremljanje blogov drugih. Ste že poizkusili najti bloge, ki se nanašajo na vaše podjetje in konkurenco? Ne mislim samo na kratke objave na blogih, ampak celotne bloge na določeno tematiko. Naj vam olajšam delo: v svoj brskalnik vpišite povezavo http://blogsearch.google.com, vpišite ključno besedo in začnite raziskovati. Google vam bo posredoval najbolj relevantne rezultate, podobno, kot to počne na običajnem iskalniku google.si.

Če podamo primer, kako vam bo Google pomgal, ko boste iskali bloge: radi bi našli bloge na temo potovanj. Zagotovo se vam bo zdel blog z naslovom »Potovanja gori doli naokoli« bolj relevanten kot enkratna objava o enodnevnem izletu na blogu »Vsi interesi konjeniškega kluba«.

Blog in optimizacija strani

Nikakor ne smemo pozabiti tega vidika vloge bloga, saj so več kot kakovosten vir za optimizacijo vaše spletne strani/trgovine. Omogoča pomembne povratne povezave, ki jih bodo iskalni pajki vzljubili in vaši spletni strani prinesli visoke pozicije v iskalnikih.

Googlovi inženirji nikoli ne počivajo, marveč nenehno razvijajo naprej, pri tem pa jih vodi skrb za uporabnikovo pozitivno izkušnjo. Izboljšave pri iskanju med množico blogov na spletu se mi zdi več kot koristna informacija, zato sem jo želela deliti z vami. Ne oklevajte, začnite pisati in zaorjite ledino s svojim blogom!

Želim vam lep dan in veliko uspeha!

Spletnik marketing

Oznake: blog, spletni marketing, bloganje

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.