Iskanje zunanje delovne sile na področju računalništva in interneta

Mar 14, 2012
Mar 14, 2012

“Outsourcing” predstavlja iskanje zunanje delovne sile. Bodoče sodelavce lahko iščete med domačimi ponudniki storitev, v nekaterih primerih pa je bolj smiselno  poiskati cenejšo delovno silo iz slabše razvitih predelov sveta. To se navadno najema za preprosta opravila, medtem ko zahtevne projekte zaupajte lokalnim strokovnjakom, ki dobro poznajo vaš ciljni trg.
Razloge za iskanje pomoči iz zunanjih virov lahko razdelimo na tri segmente:
– Opravljanje dela, ki ga sami ne zmoremo
– Opravljanje dela, ki smo ga zmožni opravljati, vendar bo kvaliteta dela zunanjega izvajalca na višjem nivoju
– Opravljanje dela, ki smo ga zmožni opravljati, vendar se želimo posvetiti drugim nalogam
OutsourcingŽeleno delovno silo lahko najdemo na velikih spletnih portalih, ki so posredniki med iskalci zaposlitve in ponudniki. Seveda smo za koriščenje njihove storitve primorani nuditi plačilo, vendar so to precej nizki zneski. Zavedati se moramo, da z njihovo pomočjo v kratkem času in brez večjih naporov pridemo do želenega učinka. Na popularnih spletnih portalih imajo izjemno veliko ponudbo delovne sile, ki prihaja iz vseh koncev sveta.
Ponudba zajema predvsem naslednja področja:
– Programiranje
Spletni marketing
– Pisanje vsebin
Optimizacija spletnih strani
– Vnos podatkov
Izdelava spletnih strani
Iskanje potencialnih sodelavcev
Iskanje sodelavcev lahko poteka na dva načina. Prva izmed možnosti je iskanje kandidatov na podlagi njihovih sposobnosti in izkušenj. Pri tem nam pomagajo obrazci, kjer odkljukamo želene parametre, v pomoč pa nam je tudi iskalnik. Ko potrdimo izbiro, nam portal vrne najbolj relevantne zadetke za naš vnos. Teh zadetkov je navadno zelo veliko, zato boste primorani v pregled mnogih profilov, kar je lahko zamudno opravilo.
Drugi način iskanja sodelavcev je objava vaše ponudbe. Ponudba naj bo natančno definirana. Bodite zelo striktni pri navodilih, saj boste tako omejili število ponudnikov, poleg tega pa je včasih dobro njihovo sposobnost preveriti s kratko nalogo. V nasprotnem primeru boste dobili preveč nerelevantnih ponudb in s tem izgubljali dragoceni čas. Po končanem obdobju za prijave se odločite za ponudnika, ki vas je najbolj prepričal.
Prednosti in slabosti najemanja preko spletnih portalov
Uporaba portalov za iskanje pomoči preko spleta ima veliko prednosti in tudi nekaj slabosti. Najprej si oglejmo njihove prednosti.
Premorejo izjemno veliko ponudbo delovne sile, ki prihaja iz vseh koncev sveta. Poleg tega nam omogočajo dober vpogled v usposobljenost kandidatov. Kandidati sicer sami objavijo njihova znanja, portali pa jim dodatno omogočajo nalaganje opravljenih certifikatov, ki jih predhodno tudi preverijo. Dodatno iskalcem dela omogočajo opravljanje certifikatov iz različnih področij in njihove rezultate objavijo na portalu.
Dodatno vrednost pri preverjanju ponudnikov nam nudijo z ocenami preteklih projektov. Po vsakem končanem projektu morata tako ponudnik kot iskalec dela oceniti njuno sodelovanje. Tako si lahko ogledamo oceno vsakega posameznika in preberemo komentarje predhodnih ponudnikov. Seveda je vedno bolje najemati iskalce zaposlitev z že nekaj opravljenimi projekti in pozitivnimi ocenami, kot nekoga brez preteklih projektov.
Naslednja prednost je cenovna ugodnost. Na vaše oglase se bo prijavila velika količina iskalcev zaposlitve, katerih ponudbe se bodo močno razlikovale. Te razlike nastajajo zaradi velike konkurenčnosti s strani iskalcev zaposlitve. Nekateri prihajajo iz revnejših predelov sveta in so tako zadovoljni z za naše razmere nizkimi zneski. Vendar vas moram opozoriti, da najcenejša ponudba ni vedno najboljša.
Prednost sodelovanja preko spleta je tudi varčevanje s prostorom, ki bi ga v nasprotnem primeru zavzel naš novi sodelavec. S tem smo še nekoliko znižali stroške sodelovanja.
Poleg že omenjenih prednosti, nam portali nudijo možnost spremljanja dela in napredka naših zaposlenih preko spleta. Zaposleni morajo biti med delom prijavljeni v njihov sistem, ta pa časovno sledi njihovemu delu in neprestano snema njihovo namizje. Tako si lahko sami ogledate v kakšnem stanju je trenutno projekt.
V primeru sporov med naročnikom in izvajalcem, nam portali nudijo pomoč pri reševanju le teh.
Sedaj pa si oglejmo še slabe strani sodelovanja preko portalov. Največji problem predstavlja otežena komunikacija, saj se ta večinoma odvija preko pisnih sporočil. Seveda obstajajo tudi možnosti govorne komunikacije, vendar se je včasih težko uskladiti z delavnikom našega izvajalca.
Druga slabost je velika količina podstandardnih prijav na naše razpise, kar nam lahko ob pregledu vzame veliko dragocenega časa.
Lep pozdrav do prihodnjič,

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.