Prepričan sem, da ima vsak od vas svoj priljubljeni ali privzeti brskalnik za iskanje vsebin po spletu. Razlike pri tem, koliko pozornosti namenjamo svojemu brskalniku, pa so med uporabniki izredno velike, saj smo si ljudje različni. Nekateri se te teme sploh ne dotaknejo in preprosto uporabljajo že prednastavljeni brskalnik na svojem operacijskem sistemu, ne da bi ga kdaj nadgradili. Drugi pa poizkusijo še kak drug brskalnik in ga nato izberejo za svojega favorita. Spletni razvijalci pa moramo uporabljati skoraj vse brskalnike, ki so za nas postali pravi operacijski sistem v malem.
Namen tega članka pa ni, da bi delali razlike med uporabniki spletnih brskalnikov, temveč na kratko predstaviti, kaj vse nam brskalniki omogočajo in kako nam lahko olajšajo vsakodnevno brskanje po spletu.
Dva najbolj znana in tudi najpogosteje uporabljena brskalnika sta Internet Explorer in Mozilla Firefox. Predvsem pri zadnji različici Internet Explorerja (verzija 8) so naredili velik korak naprej pri nastavitvi uporabnih dodatkov, medtem ko pri drugih brskalnikih ti obstajajo že dolgo. Na tem mestu bi omenil, da je priporočljivo preizkusiti še dva brskalnika, in sicer Safari (Apple) in  Chrome (Google). Ravno slednji nam v najboljši meri omogoča uporabo le enega polja za nemoteno brskanje, saj lahko iskalne pojme pišemo kar v vrstico, ki je namenjena izpisu URL naslova.
Dodatke v brskalnikih delimo v tri velike skupine. Prvi dve sem med seboj nekako združujeta in dopolnjujeta, medtem ko je tretja namenjena naprednim uporabnikom spleta.
Zabavni dodatki
Med zabavne dodatke uvrščamo tiste, ki nam olajšajo brskanje po straneh zabavne narave. Govorimo predvsem o socialnih omrežjih (Facebook, Twitter itd.), straneh z video vsebino (YouTube) in drugih blogih, forumih itd.. Ko namestimo dodatek v svoj brskalnik, se le-ta pokaže v obliki dodatne orodne vrstice ali podobno. Vse je namenjeno temu, da do priljubljenih vsebin dostopamo čim prej in s čim manj klikanja. Veliko več je tistih, ki se zavedajo, kako zamudno je vedno znova vpisovati URL naslov zabavne strani ali celo najprej odpreti Google, vpisati ključno besedo in nato klikniti na zadetek, ki nas usmeri na to stran. V ta namen seveda raje uporabimo kak dodatek, ki nam v orodno vrstico poleg povezave na določeno stran doda še kako polje za prijavo, priljubljene oglede na tej strani itd..
Uporabna orodja
To so dodatki namenjeni vsem, ki uporabljajo splet tudi za kaj več kot prebiranje novic in pregledovanje spletne pošte. Mnogi se že zavedajo, kako ranljivi so med brskanjem po spletu, zato je eno izmed uporabnih orodij dodatek, ki zakriva vaš IP naslov. S tem dodatkom vas spletni kradljivci težje izsledijo in vam škodijo. Po drugi strani pa imamo tudi dodatek, ki nam na vidno mesto postavi IP naslov, kjer stoji domena spletne strani, da se lažje in hitreje prepozna lažna vsebina. Eden izmed najpogosteje uporabljenih orodij so RSS bralniki, ki vam redno osvežujejo in prikazujejo novosti na vaših priljubljenih blogih in forumih. Seveda pa ne smemo pozabiti na opomnike vseh vrst. Nekateri imajo ves svoj delovni čas odprt brskalnik, zato si opomnike dodajo kar v orodno vrstico svojega brskalnika in ne na recimo namizje. Opomnik pa je lahko tudi za spletno pošto, ki je tudi zelo uporaben in priljubljen. Namesto da vseskozi odpiramo spletno pošto (Gmail, Yahoo …) in kukamo, ali smo prejeli kakšno sporočilo, lahko to za nas naredi opomnik, da ne izgubljamo nepotrebnega časa.
Razvijalska orodja
Sicer so namenjena ožjemu krogu uporabnikov, toda vsekakor so vredna omembe, kajti morda boste katerega od njih slej ko prej potrebovali. Gre predvsem za dodatke, ki nam pomagajo pri postavitvi spletnih strani in vnosu vsebin na splet.
Najbolj pogosti dodatki so:
konzola Javascript, ki nam omogoča odkrivanje napak pri prebiranju kode;
dodatki, ki nam na lepši in preglednejši način prikažejo izvorno kodo strani;
stilska orodja, ki nam pomagajo pri nastavitvi ustreznih stilov za določeno spletno stran;
barvna orodja, ki nam podajo, katere barve so uporabljene ali kako barvno shemo in podobna orodja.
Seveda obstaja še mnogo drugih dodatkov (npr. za Mozillo obstaja najmanj 1100 podobnih razvijalskih orodij), ki pa jih ne bom omenjal. Če ste spletni razvijalec, zagotovo ne boste šli preko orodja, ki vam omogoča pogled na stran v kakem drugem brskalniku.
Upam, da sem vas vsaj malo spodbudil k preizkusu še česa drugega, saj vam želim kar najbolj enostavno in hitro brskanje po spletu. Namestitev teh dodatkov je sila preprosta, spodaj pa imate nanizane strani, kjer lahko te dodatke najdete.
IE8: http://www.ieaddons.com/sl/
Mozilla: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:7
Chrome: https://chrome.google.com/extensions?type=ext&hl=sl
Safari: http://pimpmysafari.com/
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.