Kako optimizirati slike za vašo spletno stran?

Jul 8, 2009
Jul 8, 2009

Zamislite si, da prodajate pohištvo. Na vaši spletni strani imate objavljene različne kose pohištva, pri katerih je opisana sleherna podrobnost. Sedaj pa si zamislite, da želite kupiti nov stol ali mizo in naletite na spletno stran, kje je pohištvo samo opisano – torej brez slik. Mislim, da mi ni potrebno posebej poudarjati, da boste tako spletno stran hitro zapustili. Torej strinjamo se, da k optimizaciji strani brez diskusije sodijo tudi slike. Ker ljudje gledamo z očmi, se bomo pri slikoviti predstavitvi neke ponudbe zadržali dalj časa, vendar pa slike na spletni strani lahko obiskovalca kaj hitro tudi odvrnejo do nadaljnjega brskanja po spletnem mestu.

Izredno pogosta je uporaba slike strani. To so slike malce večjega formata, ki se nahajajo v glavi strani. Če se vrnem na prodajo pohištva. Kaj ne bi bilo smotrno, da bi vsaka rubrika na vaši spletni strani imela svojo sliko. Tako boste torej na strani kjer se nahajajo kuhinje, dali na vrh strani (pod ali pa nad naslov strani) malce večjo sliko kuhinje. Enako storite pri stolih, mizah, spalnici itn. Obiskovalec bo med brskanjem po vaši spletni strani brez večjega napora natanko vedel na kateri strani se nahaja. Prodajo pohištva sem omenil tako za primer, slika strani pa sodi prav na sleherno spletno stran. Obiskovalec vaše spletne strani bo občutil veliko večjo dinamičnost, če se mu bo zgoraj pojavljalo več različnih slik, kot pa ena sam, ki je enaka na vseh podstraneh. Za uporabnike Spletnik urejevalnika spletnih vsebin sem sestavil tudi kratek vodič, kako na zelo enostaven način za našim orodjem na vašo spletno stran dodate sliko strani. Ogledate si ga lahko tukaj. (https://spletnik.si/tutoriali/dodajanje_slike_v_glavo_strani.html)


Slike pa ne sodijo samo na vrh spletne strani, pač pa je priporočljivo, da svojo storitev tudi slikovno prikažete. To seveda lahko zelo enostavno storite v naših servisnih straneh z dodajanjem galerije slik, vendar pa bodite pozorni na resolucijo slike. Ste že kdaj naleteli na spletno stran, ki se je dolgo nalagala in vas je prijelo, da bi jo zapustili še preden se prikaže vsa vsebina. Verjamem, da večina naredi prav to. S sodobnimi fotoaparati zlahka dosežemo zelo veliko resolucijo in kvaliteto slike, kar pa povzroči, da slika hitro zasede 2 ali 3 MB prostora. Slike v takšni resoluciji NE SMETE dati na spletno stran, pač pa ji najprej zmanjšate resolucijo. V ta namen so vam na voljo številna orodja (Photoshop, Microsoft Picture Manager, Picassa…). Da pa delo ne bo preveč zahtevno imate postopek obdelave slike razložene tukaj (https://spletnik.si/seo-optimizacija-spletnih-strani/).  Poleg tega vam pa še prilagam spletni naslov, kjer sliko preprosto naložite, vpišete želeno velikost in jo zopet naložite na vaš računalnik (http://www.shrinkpictures.com/).


Pri nalaganju slik na vašo spletno stran bodite zelo pazljivi in poskrbite, da jih prej optimizirate. Vendar pa ne bodite skopuški s slikovnim materialom, kajti s slikami boste svoji spletni strani dali lepši, boljši in uporabniku bolj prijazen izgled.

Za konec naj vam zaželim prijetno fotografiranje, naslednji teden pa ne zamudite članka o optimizaciji in odpravljanju težav s šumniki v spletnih naslovih.
 
Veliko uspeha vam želim!
Žiga Macedoni,
Urednik spletnih strani
 
Si želite ogledati še več video in tekstovnih vodičev?
Želite sistem Spletnik preizkusiti BREZPLAČNO?

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.