Kako pravilno blogati

Dec 27, 2012
Dec 27, 2012

Bloganje je postalo del spletnega nastopa. A ker vem, da vsaka stvar ni sama po sebi dobra, je prav, da veste kako blogati tako, da bo čim bolj učinkovito.

1.    Prvi vtis oziroma naslov
Če naslov bloga ne bo povedal dovolj, ga nihče ne bo odprl. Zakaj? Ker smo se navadili na kratke in jedrnate zapise, saj za dolga branja in raziskovanja enostavno nimamo več časa. Torej, naj bo naslov nekaj, kar bo bralcu dalo vedeti kaj ga čaka, ko bo prebral vaš zapis do konca. Bolje kratko in sladko, kot dolgo in dolgočasno.
2.    Struktura
Splet nas je navadil na določene strukture, ki jih naša podzavest zaznava bolj, kot bi si to mislili. Če boste vsebino poravnali v desno stran, nas bo to zmedlo. Če bo pisava naslova manjša od vsebine, se nam bo blog zapis že na prvi vtis zdel čuden. Zato le bodite malce »staromodni« in upoštevajte zakonitosti, ki kar najbolje vplivajo na obiskovalca.
Struktura bloga

3.    Slog pisanja

Ohranite slog, ki je lahkoten in prijeten za branje.  Naj bralci dobijo občutek, da govorite njim in uporabite jezik, ki jim je blizu. Prav tako pišite v slogu in jeziku, ki je blizu tudi vam, da se vam ne bo preveč zatikalo. Poskrbite, da se bodo bralci počutili dobro, ko bodo vaš članek prebrali, se nekaj novega naučili in dobili občutek, da lahko kaj od tega naredijo tudi sami. Naj vam ne bo nerodno dodati kakšne šale, ki ste jo slišali včeraj. Če je vsebina dobra, jo bodo bralci razširili naprej, zato si vedno vzemite trenutek ali dva, preden zares začnete pisati.
4.    Kratko je sladko
Če res nimate veliko za povedati, potem ne pišite preveč! Bolje je, da je vaš članek kratek in jedrnat, kot da o tem , kako je trava zelena, opišete s 1000 besedami. Nihče ne bo bral tako dolgega zapisa, sploh, ker najbrž nimate toliko za povedati. Hkrati pa s tem dosežete kontra učinek, obiskovalci se ne bodo vrnili in ne bodo postali vaši zvesti bralci!
5.    Bodite to kar ste
Bodite to kar ste in pišite o tem, kar obvladate. Ker vemo, da je vsak dober na svojem področju, se ne trudite pisati o stvareh, ki so vam tuje. Tako boste le izgubili svoje bralce, namesto, da bi jih obdržali. Postanite ikona na svojem področju, ker vemo, da ga zelo dobro poznate. Če pa si želite s svojimi bralci vzpostaviti še bolj oseben odnos, pa v svoj blog dodajte še svojo sliko, da si bodo lažje predstavljali kdo je na drugi strani. Tako boste še bolj zgradili zaupanje in bralci vas ne bodo kar zapustili.
Ne veste kako bi začeli? Kontaktirajte nas!
Andreja Ogrinc

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.