Kako prihraniti 11 ur na sekundo?

Sep 17, 2010
Sep 17, 2010

Najbolj priljubljen iskalnik pri nas Google je v svojo zbirko dodal še eno funkcijo – Google Instant. Objave o tej novosti so preplavile blogosfero o spletnem marketingu, zato jo moram vsekakor deliti z vami. Google pravi, da bo s to opcijo spremenil način in navade iskanja po internetu. Pa preverimo, kako nam bo prihranil čas in razmišljal namesto nas.
Kaj je Google Instant?
Je funkcija iskalnika, ki predvideva, kaj uporabnik išče ter simultano prikazuje predloge ključnih besed in prikazuje rezultate iskanj. Uporablja tehnologijo avtomatskega dopolnjevanja za prikazovanje predvidenih iskalnih besed. Predloge besed obarva sivo v iskalnem oknu, obenem pa pod iskalnim oknom že predvaja rezultate spletnih strani. Če ignorirate predloge in tipkate dalje, Google sledi nadaljevanju besed ter predlaga naprej.
Google instant
Prednosti uporabe Google Instant
–    hitrejše iskanje – upoštevajoč Googlove raziskave iskalcu prihrani od 2 do 5 sekund na iskanje
–    ustreznejše predlagane iskalne besede za pomoč iskalcu
–    takojšnji rezultati iskanj, vidni brez klika na »iskanje« ali »enter«
Ta funkcija je novorojenček, zato ima kar precej omejitev. Nekatere med njimi so namenoma postavljene, druge pa čakajo nadaljnji razvoj. Google Instant deluje le preko domače strani google.si ali v iskalnem oknu na vrhu iskalnika.
Omejitve Google Instant. Ne deluje:
–    preko iskalnega okna vašega brskalnika
–    preko Google orodne vrstice
–    iz iGoogla
–    preko drugih spletnih strani, ki imajo dostop do iskanja z Googlom
–    če ste predhodno izklopili možnost avtomatskega dopolnjevanja (ang. »avtocomplete«)
–    če ste izklopili možnost Google Instant
–    če zazna počasno internetno povezavo.
steklena-uraGoogle Instant in mobilni telefoni
Bi radi instantno iskali preko mobilnih telefonov? Morali boste biti še malo potrpežljivi, saj to za zdaj še ni mogoče. Seveda bodo pri Googlu kmalu ponudili tudi to možnost. Zavedajo se namreč, da so iskalci prek mobilnikov v večini prijavljeni na svoje Google račune, zato več kot potencialni uporabniki te funkcije. Poleg tega so v gibanju, zato še toliko bolj potrebujejo takojšnje rezultate na iskalniku.
Google Instant in spletni marketing
Na prvi pogled se zdi funkcija več kot uporabna, saj skrajša čas iskanja. Če pa pomislite izven ozkih okvirjev iskanja po spletu in se poglobite v to funkcijo v širših vodah marketinga, se porodi vrsta vprašanj. Za vas sem že izbrskala odgovore. V trenutku, kot za vas to naredi Google Instant.
Google Instant ne otežuje optimizacije strani. Dokler bodo uporabniki iskali preko iskalnikov, bomo morali optimizirati vsebino, tako da ni skrbi, da bi ta funkcija negativno vplivala na optimizacijo strani. S pravilnim marketinškim pristopom k optimizaciji strani bi morali pravzapav profitirati z Google Instantom. Pri tem se bodo izkazali dobri SEO strokovnjaki, ki bodo znali slediti spremembam navad iskanja, ki ga bo Google Instant prinesel.
Google Instant ne vpliva na pozicije. Google zagotavlja, da so osnove iskanja ostale enake, tako način za rangiranje strani kot za določanje relevantnosti strani.
Google Instant ne vpliva na Google oglase. Sponzorirane povezave na Googlu se bodo še naprej prikazovale kot do sedaj. Prikazi se bodo upoštevali, ko bo uporabnik kliknil kamorkoli na strani po vpisu ključne besede, ko uporabnik izbere enega od predlogov ali ko uporabnik preneha s tipkanjem in so rezultati iskanj prikazani za najmanj 3 sekunde.
Kot smo že večkrat omenili, Google razvija za svoje uporabnike. Čez čas se bo izkazalo, kako bodo uporabniki to funkcijo sprejeli oz. v kolikšni meri jo bodo pustili vklopljeno. Morda bo ta funkcija na začetku iskanje celo podaljšala, saj se bomo uporabniki dlje časa zadrževali na iskalnem oknu in pregledovali predloge. Toda na daljši rok bomo postali vse pametnejši iskalci, kar pa je Googlov končni cilj.
In kako prihraniti 11 ur vsako sekundo? Pri googlu so izračunali, da če bi vsi iskalci na svetu uporabljali funkcijo Google Instant, bi prihranili 3,5 bilijonov sekund na dan – 11 ur na sekundo. Lep izkupiček v tem hitrem svetu, kajne? Nekaj časa v teh 11 urah je tudi vašega, vzemite ga!
Želim vam lep dan in veliko uspeha!
Spletnik marketing

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.