Kako utišati vuvuzele med svetovnim prvenstvom

Jun 22, 2010
Jun 22, 2010

Vuvuzela je narejena iz plastike in v dolžino meri 1 meter. Najbolj je to glasbilo priljubljeno v Južni Afriki, kar je občutiti tudi na tem svetovnem prvenstvu. Trobilo tvori ton B in ob cevi doseže kar 131 decibelov. Pri dvometerski razdalji pa 113 decibelov, kar je še vedno zelo glasno. Če na njih trobi skoraj celi stadion, si lahko le predstavljamo, kako se med seboj slišijo igralci. Kako torej med prenosom tekem iz Južne Afrike lahko utišamo ali iz prenosa skoraj odstranimo nadležni zvok vuvuzel?
vuvuzela
Za utiševalca vuvuzel naj bi bil potreben samo high-slope band stop filter, s katerim lahko izločate določene ferkvence. Ponavadi se takšen filter nahaja na vseh malo bolj opremljenih računalnikih. Torej če spremljate nogomet preko računalnika, to lahko naredite takoj.
Tudi če gledate nogomet preko televizije je to možno. Vse novejše naprave bi že morale (v meniju) vsebovati izenačevalec (equalizer), ki lahko dodobra utiša nadležni zvok vuvuzel. Če ferkvenco znižate na 465Hz in 235Hz, lahko zvoke vuvuzel skoraj popolnoma izločite. Baje, da se zvok lahko utiša za kar 40 decibelov.

Oglejte si krajši video o tem, kako so to narediti.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gk5cnCGgq0I[/youtube]
V vsakem primeru pa še vedno lahko kupite piščalko in jih preglasite 🙂

Danes gremo torej na zmago!
Veliko užitkov ob navijanju za našo reprezentanco!

Uroš Bogdanović
Vir: Lifehacker.com

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.