Kako varno je vaše geslo?

Apr 27, 2010
Apr 27, 2010

Gotovo ste že opazili, da vedno, ko želite na spletu izvedeti kaj več, morda kaj kupiti ali pa preprosto napisati svoje mnenje, se morate najprej registrirati. In vsaka registracija seveda zahteva unikatno geslo. Ljudje so se tega že v veliki meri navadili in jim registracijski ali prijavni obrazci ne delajo težav, a vendar se je pametno vprašati, kakšna gesla se ponavadi ob tej priložnosti izbirajo.
Geslo, ki ste si ga izbrali, mora biti lahko zapomljivo. Toda takšno geslo je v večini primerov »prelahko« in se ga da hitro uganiti. Za ilustracijo navajam 5 najpogosteje vpisanih gesel na svetu:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. abc123
  4. password
  5. iloveu


spletno_gesloPrvo geslo je takšno, da ga preprosto ne morete pozabiti. Ne boste v skrbeh, da se kdaj ne boste mogli prijaviti v določen sistem. Toda če vam povem, da isto geslo uporablja več kot 30 milijonov ljudi po vsem svetu, boste verjetno svoje geslo hitro spremenili.

Zakaj je pomembno imeti unikatno geslo?
Čeprav se danes gesla pridobivajo z metodo imenovano »phishing« (t.i. lovljenje gesel), kjer vam nekdo ukrade geslo s pomočjo piškotkov v brskalniku, sledenjem vašega vnosa na tipkovnici ali kako drugače, se še vedno najbolj uporablja metoda »ugani geslo«. Nekdo, ki vam želi škodovati, bo potreboval vaše geslo. In če se vaše geslo sklada s katerim od zgoraj navedenih, ima veliko možnosti za uspeh. A tudi druga gesla niso varna. Kraj bivanja, kraj rojstva, rojstni datum, ime domače živali ipd., vse to se da zlahka uganiti, poleg tega pa so ti podatki zaradi razvitosti socialnih medijev vedno dostopni.
Če boste svoje geslo sestavili na primer iz nekaj črk imena in priimka, bo to nekdo težje uganil. Če pa boste črke malce premetali in dodali kakšno številko, bo stvar še težja. Ko metoda ugibanja gesla ne uspe, se napadalec običajno loti programiranja kakšnega skripta, ki kar po vrsti preverja kombinacije. Pa poglejmo, kako zgleda matematični izračun glede na to, kakšne znake vsebuje vaše geslo, sestavljeno iz 6 znakov:

  1. uporabil sem samo številke (primer: 123456) → 531.441 kombinacij
  2. uporabil sem samo male črke (primer: maziga) → 244.140.625 kombinacij
  3. uporabil sem male in velike črke ter številke (primer: zMA35c) → 46.665.600.000 kombinacij


Zmagala je torej zadnja možnost, saj imamo na voljo največ znakov in zato tudi največ kombinacij. Če imate malce domišljije, potem ne boste imeli problemov sestaviti dobro geslo. Lahko pa uporabite enega izmed številnih generatorjev gesel (ang. »password generator«), ki vam generira geslo po vaše okusu (dolžina, dovoljeni znaki).
Za konec pa naj vas spomnim, da imajo nekatere strani poleg polja za vnos gesla tudi merilec kakovosti gesla, kjer lahko zlahka preverite, kako kakovostno je vaše geslo. Bolj ko bo črta zelena, boljše je.
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.