Kateremu posredniku spletnih plačilnih storitev gre zaupati?

Mar 3, 2010

Če želite imeti v vaši spletni trgovini ali na spletni strani možnost plačevanja s kreditnimi karticami ali čeki, morate vzpostaviti povezavo s t.i. posrednikom spletnih plačilnih storitev. Čeprav je plačevanje s kreditnimi karticami preko spleta v Sloveniji še v povojih, je to na svetovnem spletu že močno razvito. Tako bodo tisti, ki bodo želeli iti v korak s časom, morali to možnost plačevanja omogočiti kaj kmalu. Na tem mestu pa se pojavlja vprašanje, katerega posrednika izbrati.
Če malce pobrskamo po spletu, hitro ugotovimo, da je ponudnikov posredništva spletnih plačilnih transferjev ogromno. Toda kot smo na spletu že navajeni, marsikateri izmed njih nastavlja nemalo pasti.
Na kaj moramo biti torej pozorni pri izbiri posrednika plačil s kreditnimi karticami?

1.Kupec, ki bo želel na vaši spletni trgovini plačevati s karticami in čeki, si bo moral pri vašem posredniku najprej ustvariti račun. Pazite, da postopek registracije in ustvarjanja kredita ne bo pretežka naloga, saj lahko kupca hitro izgubite.
2.Pozorno preberite, kakšni so pogoji plačevanja in provizije. Velika večina posrednikov namreč opisuje preproste postopke in ničelne provizije, potem pa potrebujejo vsaj teden dni, da nakažejo denar in hkrati zaračunajo še mastno provizijo, ki ste jo morda spregledali.
3.Vsaka možnost plačila preko posrednika se mora na vašo zahtevo vklopiti ali izklopiti z enim ali dvema klikoma. Bodite pozorni, da se ne boste na kakršenkoli način vezali na vašega posrednika za določeno dobo. Obstajajo namreč primeri, ko posredniki spletnih plačil nudijo ničelno provizijo, če se vežete za npr. za eno leto. Takšnim ne gre zaupati.
Zdaj približno veste, kakšen posrednik ne sme biti. Pa si poglejmo še primer posrednika, ki je vsekakor verodostojen. Eden izmed tistih, ki mu lahko zaupamo, je verjetno vsem dobro poznani PayPal, ki ga uporabljajo milijoni po svetu.
Zakaj je PayPal med vodilnimi posredniki spletnih plačil?
1. Za lastnika spletne trgovine so provizije pri plačilih zelo majhne, poleg tega vam pri osnovnem paketu ni potrebno plačevati dodatnih provizij. Začetna provizija je zelo majhna ali pa je sploh ni.
2. Plačilo je lahko izvedeno preko PayPal računa, s kreditno kartico ali čekom.
3. Plačujejo lahko tudi neregistrirani uporabniki.
4. Integracija v vaš sistem je zelo preprosta, poleg tega pa je plačevanje preko PayPal-a predvideno že v vseh odprto-kodnih sistemih za spletno prodajo (Magento, ZenCart, OSCommerce …).
5. PayPal omogoča več načinov plačevanja in mnogo različnih paketov za lastnike spletnih trgovin. Prehajanje med paketi je enostavno, načine plačevanja pa določate sami (vklop in izklop določene možnosti), in sicer hitro in zelo enostavno.
6. Plačevanje s pomočjo PayPal-a je precej varno v primerjavi z nekaterimi drugimi ponudniki posredništva.
Sedaj se boste verjetno vprašali, zakaj sem v zadnji točki uporabil besedo precej in ne popolnoma. Razlog tiči v številu uporabnikov. Ker jih je zelo veliko, je PayPal sistem pogosto tarča napada hekerjev, ki poskušajo prestreči transakcije s pomočjo lažnih strani. A vseeno ni pretiranega vzroka za preplah, saj boste lažno stran zlahka odkrili, če boste previdni. Dejstvo je, da popolnoma varnega sistema, popolnoma zaščitenega pred napadalci, preprosti ni. Tako se moramo zadovoljiti s t.i. precej varnimi sistemi, kar PayPal zagotovo je.
Kot alternativa PayPal-u pa vam lahko predlagam posrednika plačil Money Bookers (moneybookers.com), ki vam ponuja podobne možnosti kot veliki PayPal. Enostaven je za uporabo tako za lastnika spletne trgovine kot tudi za končnega kupca. Provizije so majhne, poleg tega pa je še dokaj neznan sistem, kar pomeni da za napadalce še ni tako privlačen. Uporabo sistema moneybookers.com je na slovenskih blogih in forumih pohvalilo že kar nekaj uporabnikov, pri Spletniku pa smo ga preizkusili pri nalaganju kredita za klice iz telefona Skype na mobilni telefon, pri čemer se je odlično obnesel!
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.