Ko se odpravimo na počitnice …

Jul 20, 2010
Jul 20, 2010

V tem obdobju lahko marsikje zasledimo podoben naslov kot zgoraj. In ponavadi se za njim skriva tema, ki tako ali pa drugače govori o varnostnih nasvetih na počitnicah. Ta članek bo tudi govoril o varnosti, in sicer o računalniški varnosti na počitnicah. Marsikdo si bo mislil, pa kaj bi to bral, saj tako ali tako ne bom imel pri sebi osebnega računalnika, ko se bom hladil v senci med borovci. Osebnega računalnika mnogi res ne boste imeli, imeli pa boste mobilni telefon, ki se ravno tako lahko poveže na medmrežje in prav tako vam ga lahko ukradejo. Torej na kaj morate biti pozorni, ko se odpravljate na počitnice?
laptop_na_pocitnicahKot sem že omenil zgoraj, se marsikdo na počitnice ne bo odpravil s prenosnim računalnikom (kar je seveda prav), a kdo bo pa vendarle s seboj vzel še kanček službe in bo mir izkoristil za krpanje kakših lukenj v svojem delu.
No, takšni morate paziti predvsem na slednje:

  • pred odhodom počistite vse piškotke in shranjena gesla;
  • če še ne potrebujete gesla za vstop v računalnik, si ga nastavite;
  • vse pomembne podatke, ki jih ne boste potrebovali, pustite varno doma na USB ključku;
  • ko ste na počitnicah in če delate kaj pomembnega (npr. pišete diplomo), po končanem delu podatke shranite na ključek in ga spravite ločeno od osebnega računalnika (včasih je namreč škoda izgubljenih podatkov v primeru kraje veliko večja od same vrednosti računalnika).


Na počitniških območjih, predvsem v odročnih krajih, je seveda omejen dostop do interneta, čeprav je vse več letovišč in resorjev, ki to imajo. Pazite, na katera omrežja se povezujete. Nikakor se ne povezujte na nezaščitena omrežja, ampak samo na tista, ki zahtevajo geslo. Geslo lahko pridobite v kakšnem lokalu ali v veži hotela. Preko zaščitenih omrežij vas bodo težje izsledili in izvedli napad na vaš osebni računalnik.
Glede surfanja po spletu je zadeva še najbolj delikatna, saj se lahko povežete tudi z mobilnim telefonom, ki ga pa imamo vedno pri sebi. Enako velja za vse naprave na dotik, spletne bralnike itd.. Poleg tega so najbolj na udaru socialna omrežja. Nikakor ne pišite svoje trenutne lokacije na socialna omrežja in ne razkrivajte svojih osebnih podatkov po nepotrebnem. Kraja osebnega računalnika ali mobilnega telefona v kombinaciji s shranjeno zgodovino v brskalniku ima lahko izredno neprijetne posledice, kajti tat bo v enem zamahu prišel do vsega (naprave in podatkov), zaradi katerih vam lahko škodi še kasneje.
Razkrivanje lokacije na socialnih omrežij je pravi raj za vlomilce v stanovanja in hiše. Danes se takšni ropi v večini primerov pripravljajo vnaprej. Majhna nepozornost ter že ste njihovi prijatelji na recimo Facebook-u. Ko vidijo vašo status v smislu »Jaz, sonček, Grčija – dbest«, vedo, da imajo pri vlomu v vaše stanovanje več kot dovolj časa. Za razkrivanje vaše trenutne lokacije pa niti ni potrebno, da kaj napišete na vaš zid. Mnoge spletne aplikacije že omogočajo prikaz lokacije uporabnika na podlagi telefonske številke ali trenutne IP številke, zato bodite še posebej previdni.
To je v glavnem vse, kar morate vedeti o računalniški varnosti na počitnicah. Kaj več že ni smotrno pisati, kajti večina nas na dopustu uživa in se ne obremenjujemo z mobilci in računalniki. A ravno tistih »par minut«, ko preverimo elektronsko pošto, je lahko usodnih.
Pa ne pozabite na zdravstveno zavarovanje in sončno kremo in če se le da, pustite osebni računalnik doma!
Veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.