Kupci vašo spletno stran vidijo drugače kot vi

Feb 3, 2010
Feb 3, 2010

Nekje 3 leta nazaj sem v svojih člankih govoril, kako pomembno je imeti spletno stran v kakršnikoli obliki, samo da si prisoten na internetu in da lahko kupci najdejo tvojo ponudbo. Od takrat pa do danes, se je situacija seveda drastično spremenila in danes govorim, da to pač ni več dovolj. Tudi konkurent, za katerega ste mislili, da nikoli ne bo imel spletne strani, si jo je naredil in vam tako mogoče odžira po nekaj kupcev na dan. In tudi moja stara mama zna kupovati preko interneta, za kar si takrat res ne bi mislil! Kako torej izstopiti iz povprečja in imeti spletno stran, ki jo bo kupec izbral iz večine in bo na njej ostal, vaš konkurent pa bo medtem stal z dolgim jezikom?…

Najprej se je potrebno vprašati: Koliko je stara spletna stran? V kakšni tehnologiji je narejena? Jo je možno urejati? Ali je dovolj atraktivna? Ali ponuja dovolj pravih informacij? Ali je razvidno za katere produkte gre? Vas kupci lahko kontaktirajo preko obrazca? Imate zemljevid na spletni strani?…Ali se sploh dobro uvršča v iskalnikih?!

Iskalniki stalno napredujejo in tukaj ne govorim samo za Google. Če bi ta zaspal na svojih lovorikah, bi ga jutri že povozil nekdo drug. Danes je za Google več vredna spletna stran, ki upošteva njihove smernice razvrščanja, kot pa spletna stran, oziroma podjetje, ki se tega ne zaveda. Algoritmi, ki jih pri razvrščanju uporablja, zajemajo vse več in več podatkov in na podlagi le teh se določena spletna stran uvrsti na preddoločeno mesto. Dokaz za to je v tem, da bova vi in jaz ob vpisu enake ključne besede v Google (npr. mize) dobila različno razporeditev „naravnih rezultatov“. To pa zato, ker Google upošteva tudi zgodovino iskanj in zelo kmalu bo, ko bo že lahko določil obnašanje uporabnika in v iskalniku navrgel rezultate, za katere bo vedel, da mu bodo pisani na kožo. No in ravno zato je zelo pomemben vidik, da je spletna stran Googlu prijazna, poleg tega pa obiskovalcem ponuja tudi prijetno uporabniško izkušnjo. Poanta sta torej sveža bogata vsebina in lep videz, ki obiskovalca ne bo takoj odgnal s strani.
Pred nekaj leti so na 1. strani v Googlu prednjačile strani, ki so jih izdelovali za tisoče evrov.
Danes je na 1. stran možno priti tudi s stranjo za recimo 500 evrov. Tudi takšna stran ima namreč lahko video vsebine, lepo galerijo slik, pametne kontaktne obrazce in kar je najvažneje, Google jo lahko uvrsti na vrh, če le ta ustreza smernicam, ki jih mi razumemo kot optimizacija spletne strani za iskalnike.
Pred časom smo za podjetje, katerega imena ne morem izdati, prenovili spletno stran. Prej se je nahajala na 5. strani v Googlu, danes pa se nahaja na 1. strani. Od tega je minilo 2 meseca! Potrebno je bilo prenoviti videz (da je izgledala lepše), osvežiti vsebino in ji vdihniti še malo marketinškega vidika (kontaktni obrazci, optimizacija za iskalnike, newsletter,…). Vse skupaj ne vem če je podjetje stalo več kot zgoraj omenjenih 500 evrov. Dejstvo pa je, da je v tem času uspelo pridobiti toliko kupcev, da se je investicija povrnila nemudoma.
Pa tukaj ni toliko pomembno, da smo podjetju juho pomagali zamešati mi, temveč da je z malo  več zavzetosti možno doseči tudi vrh. Z zavzetostjo ni mišljen denar, kajti stran je možno nadgraditi in optimizirati tudi samostojno, če je le za to prava volja.
Če mislite, da imate zastarelo spletno stran ali spletno trgovino, ki ni podobna ničemur ali pa ste zadovoljni z njenim videzom in ne toliko z njeno učinkovitostjo in funkcionalnostjo, potem nas kontaktirajte in podali vam bomo brezplačno oceno, o tem kaj bi bilo potrebno narediti za povrnitev njenega nekdanjega sijaja, oziroma predvsem pozicije v iskalniku Google.
Pišite nam preko kontaktnega obrazca ali e-maila marketing@spletnik.si .
lp,
Uroš Bogdanović
Vodja Spletnik marketinga

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.