To spletno mesto uporablja piškotke.
Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kako kar naenkrat Mozilla Firefox?

Verjetno malo bolje poznate Internet Explorer in od vsega začetka, ko ste začeli uporabljati internet, najbrž še niste vedeli da obstaja tudi Mozilla FireFox. Brskalnik ima z 20 odstotki trenutno drugi največji delež, vseh svetovnih uporabnikov interneta (za Internet Explorerjem) in je „odrastel“ ravno ob Googlu, o katerem sem govoril v prejšnjem članku (Bo Google prerasel samega sebe?).
Če sem govoril, da si Google lahko privošči prevzeme podjetij, ki ga ali ogrožajo ali pa v njih vidi potencial, potem lahko rečem tudi, da je k njegovemu vzponu veliko prispevalo tudi partnerstvo z Mozillo.

V zameno za izdatno promocijo preko Googlove mreže, je ravno tako iskalnik Google na prvem mestu med iskalniki v brskalniku Firefox. Torej pred Yahoo.com, Msn.com in ostalo konkurenco…Če uporabljate brskalnik Mozilla FireFox, se v desnem zgornjem kotu nahaja iskalni modul, kjer pa je, če ne menjate nastavitev naknadno, že po “defoltu” kot prvi postavljen prav Google.com.

Z vzajemno promocijo sta dejansko pridobila oba. Pravijo, da je kar 90 odstotkov vseh prihodkov, ki so jih do sedaj imeli pri Mozilli, sad partnerstva s podjetjem Google.

Lansko leto, pa je Google končno štartal tudi s svojim lastnim brskalnikom in ta se imenuje Google Chrome. Za Mozillo FireFox to seveda takrat ni bila ravno vzpodbudna novica, pa čeprav lansiranje novega brskalnika, ki je popolnoma v lasti Googla, še ni kar takoj pomenilo konca velikega zavezništva med njima. Toda, nikoli se ne ve. Konec koncev, so tukaj še drugi iskalniki, ki se borijo za čimvečji delež obiskovalcev in ravno zato imajo pri Mozilli, v primeru če partnerstvo z Googlom ne bi več dolgo trajalo, še vedno na voljo druge odlične alternative.

Kakorkoli, trenutna pogodba med Googlom in Mozillo traja vse do leta 2011. Med tem časom, se seveda lahko zgodi še marsikaj. Za leto 2009 se celo napoveduje, da bo tudi v tem pogledu prelomno.

Poleg Googla, ki je z brskalnikom Chrome začel letošnje leto, je tukaj še Microsoft, ki se je v to zgodbo podal še bolj samozavestno. Namreč novi IE, se popolnoma navezuje na njihov operacijski sistem Windows, za kar pa ga že tožijo zaradi, že v prejšnjem članku omenjene, nelojalne konkurence. S to razliko, da gre tokrat za področje brskalnikov.

Zelo verjetno je, da se bo tržni delež brskalnikov že v letošnjem letu drastično spremenil, kar pomeni, da je v tem pogledu leto 2011 za Google in Mozillo v trenutku resnično še zelo daleč.


Oglejte si še nekaj člankov na to temo:

Bo Google prerasel samega sebe?
Kaj lahko uporabim kot dodatno vsebino za mojo spletno stran, da se ta končno začne uvrščati višje v iskalnikih?

“Naravni” rezultati v Googlu proti AdWords oglasom – V čem je razlika in kaj od tega je bolj pomembno za vaš posel?

Skuhajmo jed, ki jo bo Googlov pajek z veseljem zmazal!

Poganja Spletnik | Vse pravice pridržane © 2017