Naj vam slika služi kot zemljevid po spletnem mestu

Okt 6, 2009
Okt 6, 2009

Po spletnem mestu se premikamo s pomočjo povezav, ki so lahko vsepovsod. Povezave na tiste najbolj pomembne strani najdemo seveda v meniju, ki je ponavadi zgoraj vodoravno ali ob straneh vertikalno. Seveda povezave nizamo tudi med tekstom in nenazadnje nam lahko tudi slika služi kot povezava na neko določeno podstran.

Zamislite si, da prodajajte kuhinjski pribor. Ker je vstopna stran vašega spletnega mesta za vas zelo pomembna, ste se odločili, da jo boste uredili bolj atraktivno. Zato ste z glavnega menija umaknili menijske postavke kot so noži, žlice, vilice, zajemalke itd. ter namesto tega v vsebinski del prve strani dodali simbolične slike teh izdelkov, od katerih vsaka slika predstavlja povezavo na določen izdelek. To je bil zelo velik korak naprej, vendar namesto neke tabele slik, ki ima vse razporejeno v ravnih vrstah lahko stvar še olepšate. Posnamete oz. naredite lahko sliko npr. jedilne mize ali kuhinjskega predala za pribor, ki vam bo služila kot neke vrste zemljevid, saj boste vsak del slike »polinkali« na svojo podstran. Enako bi lahko naredili, če bi prodajali stavbno pohištvo. Enostavno bi na stran dali sliko neke lepe hiše ter nato okna, vrata, rolete, žaluzija itd. povezali s stranmi, ki imajo ustrezno vsebino.
Kaj pa optimizacija? Na našem blogu smo veliko pisali o tem, da povezave iz flash animacij ali slike brez ALT atributa niso ugodne za optimizacijo, vendar pri zemljevidu strani to ne predstavlja problema. Če boste vsaki povezavi dodali še ALT atribut bo googlov pajek to brez problema zaznal in dodal v svoje indekse.
Sliko, ki vam služi kot zemljevid, lahko načeloma naredite kar sami, saj HTML koda ne vsebuje nič drugega kot polja na sliki, ki so določena s štirimi koordinatami in povezavo, ki je dodeljena svojemu delu na sliki. Toda tega vam ne priporočam, saj je dokaj zahtevno določiti prave koordinate na sliki. V zameno za to lahko najdete na spletu veliko online orodij, ki so vam lahko v veliko pomoč. Eno izmed njih najdete tukaj. (http://www.maschek.hu/imagemap/imgmap) Sliko preprosto naložite, jo obdelate in skopirate HTML kodo.
Za uporabnike spletnega orodja Spletnik sem izdelal tudi vodič: Dodajanje navigacijske slike.

Upam, da sem vam ta teden podal še eno zanimivo idejo, kako brez škode za optimizacijo, olepšate vašo spletno stran oz. jo naredite bolj zanimivo.
Veliko uspeha vam želim!
Žiga Macedoni, Urednik spletnih strani


Si želite ogledati še več video in tekstovnih vodičev?
Želite sistem Spletnik preizkusiti BREZPLAČNO?

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.