Ne bodite žrtev »zaspanega« administratorja vašega računalnika

Nov 17, 2009
Nov 17, 2009

Pri odpiranju spletne strani ste naleteli na neljubo težavo – povsem iznakažen prikaz spletne strani. Vam je znano? Ste tudi vi naleteli na spletno stran, ki se prikaže, kot da nekdo od daleč »meče« posamezne elemente na spletno stran ali pa ste naleteli na stran, kjer gumbi ne delujejo? Takšnih napak je toliko, da jih je kar nesmiselno navajati še več, pomembneje je odkriti težavo in jo seveda rešiti.

Pri delu s strankami večkrat ugotovimo, da se jim strani ne prikazujejo pravilno ali drugače, da naročniki spletne strani ne morejo nemoteno urejati. In v večini primerov se izkaže, da ti uporabniki internet v največji meri uporabljajo v službi, in da so ti službeni računalniki močno zastareli. Zastarelost pa se ne kaže v nezmogljivosti, temveč v zastareli programski opremi. In kje je največji problem? Kot se je že nekajkrat izkazalo, imajo podjetja (najete) službe, ki skrbe za nemoteno delovanje sistemov informacijske tehnologije, te pa programske opreme ne nadgrajujejo dovolj redno, da bi jo usložbenci lahko nemoteno uporabljali. Skoraj vsak dan naletimo na nerganje sogovornika, da si ne more sam nadgraditi programa ali da si ne more naložiti novega, ker za takšno delo nima dodeljenih pravic. To pa privede do tega, da ogromno uporabnikov svetovnega spleta veliko spletnih strani ne vidi pravilno, ali del strani niti ne vidi, kar pa hitro pomeni potencialno izgubo določenega dela dohodka za podjetje, katerega strani uporabnik ne vidi pravilno.
Poleg tega, da zaradi morda »zaspane« IT službe podjetja (služba za vzdrževanje naprav informacijske tehnologije), uporabniki spletnih strani ne vidijo pravilno, taisti uporabniki ne morejo pravilno urejati  svojih spletnih strani. Ničkolikokrat namreč naletimo na pritožbe s strani urednika spletne strani podjetja, da vmesnik za urejanje spletne strani ne deluje pravilno, da je zanič, da ne vemo, kako pomanjkljiv izdelek ponujamo, itd., čemer pa se na koncu niti ne čudimo, saj v teh primerih vedno ugotovimo, da gre za uporabo starejših različic brskalnikov, kot so Internet Explorer 7 ali v nekaterih primerih celo Internet Explorer 6, in da si uporabnik sam ne more naložiti drugega brskalnika ali vsaj nadgraditi starejšega.
Kot vemo, se za vsakim prikazom spletne strani skriva določena koda oziroma jezik. In kot tudi vemo, je jezik še kako živa reč in s tem ko je živa se tudi neprestano razvija. Razvoju jezika pa stari brskalniki ne sledijo več, zato se spletne strani ne prikazujejo pravilno. Novi brskalniki pa programski jezik berejo hitreje, potrebujejo manj informacij za določen prikaz in hitreje pretvorijo kodo v jeziku v dejanski izdelek – spletno stran.
Ob enem pa se je v svetu razmahnilo kar nekaj brskalnikov, ki so želeli biti protiutež nekoč skoraj monopolnemu Internet Explorerju podjetja Microsoft in v te namene so se pričeli posluževati različnih tehnik širjenja med uporabniki. Ta razmah je prišel tako daleč, da dandanes v svetovnem merilu uporabniki v največji meri uporabljajo Firefox (47,5%) nato pa Internet Explorer – tri različice (6, 7 in 8) imajo skupaj 37,5% (od tega IE 6 še vedno 10,6% vseh) uporabnikov.
Pred kratkim je na plano prišel tudi Googlov izdelek Google Chrome, katerega je v zadnjem mesecu uporabljalo že 8% vseh uporabnikov interneta po svetu. In zakaj navajam te podatke? Ker želim pojasniti katere so tiste številke, ki vplivajo na razvijalce spletnih orodij in spletnih strani, da svoje izdelke optimizirajo za delovanje v najnovejših programskih različicah. S tem želim tudi alpelirati, da ne bodite eden izmed tistih 24% internetnih uporabnikov, ki uporabljajo zastarele brskalnike IE 6 ali IE 7 in si priskrbite (ali za to angažirajte administratorja vašega računalnika) eno izmed najnovejših različic internetnih brskalnikov. Pa da dodam še noto objektivnosti – poleg zgoraj naštetih Mozila Firefox in Google Chrome so v svetu popularni še Internet Explorer 8 (12,8%), Safari (3,8%), Opera (2,3%). Vsi ti brskalniki so brezplačni in vam omogočajo nemoteno pregledovanje vseh spletnih strani, večina pa tudi omogoča nemoteno uporabo vseh spletnih orodij.

Aljoša Kovačič,
Projektni vodja

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.