Ni vam potrebno biti čarovnik, da si izdelate spletno stran za svoje podjetje

Jan 14, 2008

Če spletne strani še nimate, potem ste dejansko v manjšini. Vse več in več ljudi po svetu si izdeluje spletne strani iz različnih razlogov. Nekateri si izdelajo spletno stran, da ostanejo v stiku s svojo družino, medtem ko drugi predstavljajo svojo dejavnost, storitve ali izdelke. In spet tretji imajo spletno stran zato, da obiskovalcem nudijo informacije o tematiki, ki jih najbolj zanima, ob tem pa prodajajo oglasni prostor in s tem še dodatno zaslužijo.
Karkoli je že razlog za spletno stran, ni tako težko kot si mislite. Danes celo tisti z minimalnimi tehničnimi sposobnostmi za računalnik lahko izdelajo spletno stran zelo hitro. Še bolj pomembno pa je, da jo znajo urejati in nadgrajevati. Kakorkoli, četudi je še tako enostaven proces, je tukaj še nekaj stvari, ki jih morate vedeti preden začnete.
Prvi korak v razvoju spletne strani je imeti čisto vizijo o tem kaj želite doseči. Določite stvar o kateri bo govorila vaša spletna stran. Če želite imeti spletno stran, ki vam bo prinašala dobiček iz oglaševanja in partnerskih programov, potem morate izbrati temo, ki bo privabila čimveč ljudi. Še preden si jo izdelate je pametno raziskati tržišče in stestirati ali bo tema ljudem zanimiva in katere informacije največ iščejo.
Ne glede na to kakšen naslov si boste izbrali, si morate najprej izdelati načrt za spletno stran, da bo le ta funkcionalna in učinkovita. Potencialnemu obiskovalcu mora omogočiti hiter in pregleden skok čez najbolj pomembno vsebino, ki naj bi predstavljala vašo vizijo in ponudbo. Imate namreč 5 sekund, da pritegnete pozornost obiskovalca. Ta bo, če ne bo hitro razvidno zakaj gre na vaši spletni strani, odklikal stran k vašemu konkurentu.
Naslednji korak je, da morate izbrati domeno za vašo spletno stran. To je ime vaše spletne strani, spletni naslov. Na primer, v primeru da želite prodajati kozarce, bi naslov bil ”kozarci”.
Izberite domeno za vašo spletno stran pazljivo; mora biti lahko zapomnljiva in mora nam “iti v uho”. Ko jo izberete enkrat, morate biti prepričani, da je prava za vas, za vaše stranke in predvsem tudi za iskalnike, preko katerih lahko s tem pridobite veliko potencialnih kupcev. Ko ste domeno izbrali, jo je potrebno registrirati. To lahko storite s pomočjo pooblaščenih registrarjev domen, kot je tudi podjetje Spletnik. Razlike v cenah so majhne, saj domena ne predstavlja velikega stroška. Domena mora biti registrirana, saj jo le tako lahko zaščitimo pred zlorabo. 
Po registraciji domene je potrebno spletni strani najti tudi »dom« – gostovanje. Tudi tu je veliko ponudnikov, katerih cene so različne tudi glede na velikost. Gostovanje lahko najamete ločeno ali pa v paketu s spletno stranjo. Lahko ga dobite zastonj ali pa za minimalni strošek. Vsekakor je bolj varno plačati vsaj nekaj, kajti tako ste lahko prepričani, da se podatki ne bodo izbrisali in, da bo za gostovanje tudi nekdo skrbel. Pomemben je tudi prenos podatkov, ki na zastonjskih oddaljenih strežnikih ne ponuja tega, kar lahko ponudi strežnik v Ljubljani ali kateremkoli slovenskem mestu. Spletnik s spletno stranjo vključuje tudi gostovanje, saj se orodje za izdelavo spletnih strani nahaja direktno na strežniku in s tem omogoča urejanje spletnih strani kadarkoli od koderkoli.
Naslednji korak, izdelava spletne strani je lahko tudi najbolj enostaven korak v celem procesu. Obstaja veliko dobrih programov in orodij, s katerimi si lahko pomagate pri objavi spletne strani. Eden od teh je tudi orodje Spletnik, s katerim je izdelava spletne strani postala hitra in enostavna. S pomočjo video vodičev, najbolj pogostih vprašanj, e-priročnika, e-mail in telefonske podpore, je izdelava spletne strani mačji kašelj. Kot alternativa temu je, da nekoga najamete, da za vas izdela spletno stran, ki jo lahko nato samostojno urejate.
Končno, morate vašo spletno stran uvrstiti v iskalnike Google, Najdi.si, itd.
Za to je potrebno izpolniti nekaj obrazcev, preko katerih bodo vašo spletno stran uvrstili v njihov iskalnik. Seveda pri tem ne smete pričakovati, da bo vaša spletna stran dobro uvrščena kar čez noč. Iskalniki se pri tem razlikujejo. Večinoma delujejo po principu robotov in pajkov, ki preiščejo sleherni kotiček globalnega internetnega omrežja ter povezujejo ključne besede med seboj. Torej je dobra optimizacija spletne strani, ključ s »ključno besedo«, ki bo v nekem doglednem času povzročil, da se odprejo marsikatera vrata, t.j. da se bo spletna stran naposled dobro uvrščala v iskalnikih. Posledično…več potencialnih kupcev. Ključna beseda je torej tista, ki tukaj igra najbolj pomembno vlogo.
To so ti osnovni koraki, ki jih je potrebno narediti, da bo vaša spletna stran zaživela. Medtem ko bi tukaj lahko omenil še nekaj točk, ki temu sledijo, je to kako si lahko z njimi pomagate zelo odvisno od tega kaj je namen vaše spletne strani. Če ne drugega je proces, ki je potreben, da pridete do kvalitetne in učinkovite spletne strani, danes veliko hitrejši in lažji. Če ste pri tem še negotovi, potem izdelavo spletne strani in upravljanje z njo prepustite strokovnjakom. Vsekakor je dejstvo, da boste za svoje podjetje poskrbeli na pravi način. Čimprej, tem bolje!
V sodelovanju z:
A.L.P. PECA d.o.o logo.jpg 
in Podjetniškim centrom Slovenj Gradec d.o.o. logo-sg.gif

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.