Nigerijski virus – Kako se zaščititi pred njim

Jun 2, 2008

Ena od najpogostejših prevar preko e-maila, se danes imenuje “Nigerijski virus” (znan tudi kot Nigerijsko pismo ). Čeprav že samo ime pove, da tovrstna ideja prihaja iz Nigerije, so zametki tega nastali že prej, drugod po Afriki in Evropi. Trenutna verzija Nigerijskega virusa je prišla na dan okoli leta 1970 ( v papirnati obliki). Še prej, v srednjem veku pa je že obstajala različica, ki se je imenovala “Špansko zaporniško pismo”.

Seveda, prevara se začne s pismom, faksom ali e-mailom, ki ga pošlje družina bogate nigerijske politične figure, ki je trenutno v zaporu ali mrtva. Družina nima dostopa do “zamrznjenega računa” na katerem je na milijone dolarjev, razen če se seveda ta denar nakaže na račun neke banke v tujini. Družina mora najti tujce, ki so pripravljeni del tega denarja sprejeti na svoj račun in ga tam hraniti. V zameno naj bi ta tujec včasih prejel tudi do 40% provizije! Aha…bi temu lahko nasedli?
Kar je tukaj najhuje je to, da te prevare preko e-maila ( sami ste verjetno že prejeli istega ali vsaj podobnega) ponavadi celo vsebujejo prave informacije o resničnih političnih figurah, mrtvih ali zaprtih, samo da bi ta izgledala še bolj resnična.
Drugi del te klasične Nigerijske prevare se začne, ko “žrtev” posreduje svoj bančni račun, v želji da bo prejela obljubljeno provizijo. S tega vidika dalje, “nigerijski umetniki” dano informacijo uporabijo za izpraznitev bančnega računa ali pošljejo neveljavne čeke za vnovčitev, kot delno plačilo. V vsakem primeru so vas nategnili.
V mojem primeru, ko me je na podoben način zelo osebno preko e-maila kontaktiral Gospod John Black, sem zaradi radovednosti odpisal, da sem za akcijo. Rekel sem mu da mi posreduje malo več podatkov in ta mi je odpisal ( takoj!), da moram najprej nakazati 300 evrov na nek račun in da mi bo nato nakazal 1mio evrov! Ja seveda…
Predlagal sem mu, da mu bom dal teh 300 evrov, ko dobim provizijo in ga “prosil”, če je lahko tako dober da “založi” zame. Nato sem o tovrstnih primerih prebral nek članek, ki je govoril o Nigerijcih, ki dejansko živijo na Nizozemskem in cel dan sedijo ( ob kavi) v internetnem bifeju, ter iščejo naivneže po vsem svetu. Podobno izkušnjo boste imeli tudi vi, če boste radovedni in se odzvali na obvestilo, da ste na loteriji ( za katero sploh ne veste) zadeli od 500.000 do 1.000.000 evrov! Smešno in hkrati zastrašujoče, saj imajo očitno ti prevaranti kar dosti uspeha.
Opozarjam vas, da ste pri takih e-mail sporočilih zelo pazljivi. NIKOLI ne zaupajte vaših osebnih podatkov ( še posebej bančnih informacij) popolnemu tujcu, ne glede na to s kakšnimi problemi se ta sooča. Zelo hitro lahko postanejo VAŠI problemi!

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.