Oblikovanje spletnih strani v letu 2011

Jan 11, 2011
Jan 11, 2011

V prejšnjem članku sem pisal o postopku „split testing“ oziroma t.i. vzporednem testiranju, kot sem ga poimenoval. Ugotovili smo, da gre za postopek, ki nam na podlagi sledenja statistiki obiska spletne strani pove, katera od testiranih variant spletne strani je boljša oziroma katera nam daje več konverzij. Raziskujemo torej boljši odziv obiskovalcev na elemente, ki jih neposredno nagovarjajo k nakupu izdelkov, storitev …

Oblikovanje-spletnih-straniOblikovanje kot pomemben del izdelave spletnih objektov
Te finese so toliko bolj učinkovite, če jih izvajamo na spletnih mestih, ki so že sama po sebi oblikovno dovršena, vsebinsko pa marketinško usmerjena. Ker ljudje radi gledamo lepe stvari, je seveda zelo pomembno, da je spletna stran prijetna za oči in oblikovana tako, da obiskovalca tudi ob daljšem obisku elementi na njej na motijo. Upal bi si reči, da je oblikovanje tako zelo pomemben dejavnik, da je nemalokrat gonilo razvoja novih pristopov in tehhnologij za postavljanje spletnih objektov.
Trendi v oblikovanju spletnih mest v letu 2011
Oblikovanje spletnih mest v letu 2011 bo v veliki meri narekovala uporaba različnih tehnologij in jezikov programiranja, ki vstopajo na področje spletnega oblikovanja. Ob flashu in Javi odpirata vse več možnosti v oblikovanju rešitvi CSS3 in HTML 5, ki ohranjata spletne aplikacije hitre in varčne, a vseeno zmogljive ter uporabne. Te tehnologije v prvi fazi omogočajo uporabo razširjene tipologije, razširjen nabor pisav, ki smo ga do sedaj tako pogrešali.
Strani bodo vse bolj preproste in hitre. Videz pa bo usmerjen k časopisnemu oz. revijalnemu izgledu, ob web 2.0 izgledu s 3D efekti.
Široki monitorji, ki vse bolj prehajajo v uporabo, spodbujajo izdelavo širših spletnih mest. Ta bodo veliko bolj uporabna z večjo količino informacij v vidnem polju. Prav tako bodo v prednosti interaktivne vsebine, ki se bodo premikale z najrazličnejšimi efekti vsepovprek po zaslonu, tako da bo imel obiskovalec vedno vse pri roki in se po prejšnje informacije ne bo potrebno vračati nekaj strani nazaj.
Brskalniki bodo odigrali vodilno vlogo v prihodnosti. Ker bodo vedno bolj zmogljivi, bodo v ospredje prišle hitre enostavne animacije. Komplicirani dizajni z ogromnim številom majhnih slik in velikimi ozadji bodo odšli počasi v pozabo, saj nihče ne bo čakal, da se stran naloži. A ob vsem tem ne smemo pozabiti, da marsikdo ne gre v korak s časom in da prenekateri uporabnik interneta še vedno imel zastarel brskalnik, kar pomeni, da moramo vseeno narediti optimalno spletno stran. Optimalnost spletne strani pa je tisto, česar se ne da čisto točno definirati, zato moramo imeti kakovostnega programerja, dobrega dizajnerja in zadostno mero občutka, kaj paše na spletno stran in kaj ne.
Pa še nekaj. V ospredju bodo prevladale blede barve, saj so očem bolj prijazne. V prihodnosti bomo čedalje več časa preživeli za računalnikom, zato nas bodo močne žive barve slej ko prej bodle v oči. Sčasoma bomo obiskovali le tiste spletne strani, ob katerih se bomo dobro počutili in nam bodo delovale tople.
Tamil Lauko
Vodja spletnih projektov

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.