Optimizacija spletne strani za iskalnike: Flash je lahko velika ovira pri vašem poslu!

Jul 29, 2008

Ustvarjanje spletnih strani s pomočjo Flasha je napačno. Shranjevanje vsebin v Flash animacijah je prav tako napačno. Implementacija Flash navigacije s katero, upravljamo po straneh je tudi napačno.

Zakaj je potem toliko strani narejenih v Flashu?
Na oko so vsekakor videti lepe z vsemi tistimi urejenimi vektorskimi grafikami, gradianti, animacijami in enkratnimi zvočnimi efekti. Flash je priljubljena igrača tako velikih oblikovalskih studijev kakor tudi številnih amaterskih grafičnih umetnikov. Flash je na pogled privlačen in na splošno so privlačne spletne strani bolj uspešne kot manj privlačne. Toda to ne velja za Flash strani. Vse prednosti lepega izgleda se izničijo ko začnemo govoriti o optimizaciji spletne strani za iskalnike in o uporabnosti spletne strani, ki je narejena v Flashu.
Flash potrebuje kvalitetno in hitro internetno povezavo. 
Kljub možnosti dostopa do DSL Interneta skoraj povsod, še vedno mnogo ljudi deska po Internetu s pomočjo telefonskih povezav ali drugih omejenih bandwith povezavah. Flash datoteke, še posebej tiste z zvočnimi efekti, vključenimi animacijami ali bitmap podobami, rabijo veliko časa, da se naložijo.
Onesposobljen gumb za nazaj
Nekateri oblikovalci, ki delajo v Flash tehnologiji uporabljajo meta osvežilce ali druge trike za onesposobitev gumba za nazaj v brskalniku. Kot pravi znani internetni strokovnjak, Jacob Nielsen, »Gumb za nazaj, je drugi najbolj pomemben navigacijski element takoj za hiperlinki (notranjimi povezavami). Kdor ne more uporabiti gumba za nazaj, bo pritisnil na tretji najbolj pomembni element – tisti X-gumb desno zgoraj s katerim zapreš spletno stran. Tudi če imate namen promovirati Flash stran preko PPC-ja, je potrebno vedeti,da Google AdWords ne dovoljuje  spletnih strani z onesosobljenim gumbom za nazaj.
Flash ne upošteva uporabnikovih potreb
Medtem ko temeljna pravila spletnega marketinga poudarjajo uporabnikove potrebe, jih Flash ne upošteva. Za primer navedimo zloglasne predstrani oz začetne animacije in splash screene, ki so ravno tako nadležni kot 45 minut reklam in napovednikov v kinu.  Ali pa še drug primer: zvočni efekti – ki so še posebej neprimerni in škodljivi, če brskate po Internetu iz kakšnega kota v mirni pisarni ali doma v poznih nočnih urah.   
                                                                                                              
Problemi z zunanjimi izvajalci – oblikovalci v Fleshu
Če sami ne ustvarjate v Flashu, se lahko kaj hitro soočite z resnimi težavami z oblikovalci, ki delajo v Fleshu. Nekateri izmed njih kodirajo svoje izdelke, da bi preprečili popravke in te na ta način prisilijo, da jih ponovno najemaš za vsako najmanjšo spremembo. Aaron Wall v svoji SEO knjigi-SEOBook (zelo priporočljivo branje) opisuje primer nekega oblikovalca, ki je onesposobil gumb za nazaj v in zahteval $4000 od stranke za ponovno usposobitev, čeprav je bil vzrok njegova lastna nesposobnost.
Iskalniki ne marajo Flash-a
In morda najbolj pomembno: ne zmorejo vsi iskalniki brati in indeksirati vsebine Flash animacij. Celo tisti, ki zmorejo to početi, delajo napake. To se zlasti dogaja pri spletnih straneh, ki so v celoti narejen v Flashu kot ena sama datoteka. Iskalniki enostavno ne bi mogli obiskovalcev usmeriti na pravo stran v takšni datoteki.
Za kaj pa je Flash potem dober?
Napisi in reklame –Flash priskrbi mnogo bolj uporabne oblike kot običajna gif animacija. Spletne igre, pasice (bannerji), risanke, videopredstavitve, …
Toda kot učinkovito spletno orodje, ki prodaja … je Flash velika ovira!
Vprašajte nas in svetovali vam bomo! Pišite nam ali nas pokličite na 080 33 39.

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.