Optimizacija strani: Zakaj moja stran ni indeksirana?

Mar 22, 2011
Mar 22, 2011

Danes se vračam k temi optimizacije spletnih strani, saj že dolgo nisem pisala o njej. Tokrat sem se postavila v vašo kožo in izbrskala nekaj vaših najbolj pogostih vprašanj, s katerimi se srečujete. Dejstvo je, da ne vemo vsi vsega, kar je včasih še bolje. Prav pa je, da o stvari, ki nas zanima, vemo čim več. In zato danes poučen članek, ki vam bo odkril nova znanja na področju optimizacije. Začnemo?

1. Naj bo domena Z ali BREZ www?
Tu na odgovor lahko pogledamo iz dveh zornih kotov, in sicer:
Nova domena: če gre za novo domeno, ki bo vsebovala novo spletno stran, je le stvar odločitve. Nič ne bo narobe, če bo domena vsebovala www ali pa ne, saj na njej še ni nobenih koristnih povezav, ki bi vplivale na pozicije. Gre za gradnjo čisto novih temeljev, ki še nimajo nobenih opornih stebrov. Torej naj tukaj prevladuje vaša domišljija. A pazite, da tisto verzijo, ki si jo boste izbrali, uporabljate vedno. Ne glede na prostor, čas ali medij. Bodite dosledni.
Stara domena: pri stari domeni je smiselno najprej preveriti, koliko povezav že imamo na določeno različico. Če ste bili dosledni in ste vedno in povsod uoporabljali isto verzijo, potem ne bo dvoma, da je najbolj pogosto uporabljena tudi najmočnejša. Če pa ste uporabljali obe verziji, potem obvezno preverite zunanje povezave pri obeh. Na voljo imate ogromno število brezplačnih programov, ki vam bodo v pomoč. Zelo uporaben je Google Webmaster tool, ki je brezplačen in izredno učinkovit.
Če niste prepričani, lahko uporabite tudi naslednjo taktiko. V iskalnik vpišite ključno besedo, ki jo sestavlja domena. Iskalnik bo našel najbolj relevanten rezultat, ki vam pove, katera verzija je zanj bolj relevantna.
Primer: V iskalnik sem vpisala ključno besedo “optimizacija strani”
Optimizacija-spletnih-strani
Rezultat, ki mi ga je iskalnik našel je:
Optimizacija-strani
Torej iz tega lahko sklepamo, da je za nas najboljša izbira za optimizacijo domena z www. Torej www.optimizacija-strani.com. Enako naredite tudi vi in Google vam bo dal najbolj relevanten odgovor.
Naslednje najbolj pogosto vprašanje, ki ga zasledimo se glasi:
2. Zakaj moje strani niso indeksirane?
Tudi na ta odgovor lahko pogledamo iz različnih kotov, naj vam predstavim 2 od njih.
– Povezava se nahaja pregloboko v strukturi: tukaj ciljam predvsem na tiste povezave, ki se skrivajo nekje globoko na sami spletni strani. Načeloma se to dogaja velikim spletnim stranem, ki imajo veliko podstrani. In neprimerno menijsko strukturo. Pajki se počutijo izgubljene in pot do povezave je za njih predolga. Tako kot se na taki strani lahko izgubite tudi vi in jo predčasno zapustite. Take povezave vam ne bodo prinesele nobene koristi. Pa naj bo povezava še tako avtoritetna! Rešitvi sta v tem primeru 2:
a.) Povezave umestite višje
b.) Bolj ravna in pregledna struktura strani
Iskalniki imajo pravilo, ki se ga je kar dobro držati, in sicer: do povezave naj bosta le 2 koraka! In ta 2 koraka naj bosta le za toliko oddaljena od domače, glavne strani vašga spletnega mesta.
– Kvaliteta povezav: da si boste lažje predstavljali pomen, začnimo takole. Vzemimo 2 identični spletni strani, stran A in stran B. Stran A ima na vidnem polju tri kvalitetne povezave. Ker se nahajajo na sredini strani, obstaja velika verjetnost, da bo postale zelo klikabilne.
Stran B ima 250 povezav, ki se nahajajo v »nogi« spletne strani. Ker to za obiskovalca ni vidno polje, je zelo malo verjetnosti, da jih bo sploh kdo našel. In tako število povezav izgubi svojo vrednost, saj jih nihče ne najde.
Zato vedno, ko dodajate povezave na spletno stran, sami sebi postavite vprašanje:
– Bi vi kot obiskovalec kliknili tukaj?
– Bo obiskovalec našel povezavo?
Tako. Za danes smo končali. Upam, da ste se naučili kaj novega ali pa le dopolnili znanje o tem, kaj je dobro za vašo spletno stran. Da pa ne izgubite vsega upanja, se obrnite na nas. Mi poznamo odgovor na vse. Ali pa ga za vas najdemo.
Andreja Ogrinc

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.