Preprečite spletnim pajkom, da vas dodajo v svoj spam poštni seznam

Sep 8, 2009
Sep 8, 2009

Vsi vemo, kaj so spam elektronska sporočila in mislim, da ni potrebno razlagati, kako smo včasih besni, da imamo naš poštni predal poln nezaželjenih sporočil, oglasov in ponudb. Včasih pa je izpostavljenost spletnim spam pajkom lahko tudi nevarna, kajti le-ti nosijo nemalo virusov, ki lahko delno ali pa v celoti ohromijo naš osebni računalnik. V celoti se temu ne moremo upreti niti z najboljšimi antivirusnimi programi. Lahko pa spam robotom, kot pajke včasih tudi imenujemo, precej zagrenimo življenje. Seveda bi naš elektronski naslov lahko preprosto odstranili s spletnih strani, forumov in blogov, vendar smo s tem tudi zapečatili usodo našim konverzijam. Torej mora ostati naš elektronski naslov na dobro vidnem mestu, spletne spam pajke pa moramo preslepiti, da je to sploh elektronski naslov.
Še pred nedavnim se je na veliko poudarjalo, da moramo elektronskemu naslovu obvezno dodati »mailto:« povezavo, kar pomeni, da se bo uporabniku ob kliku na izpisan e-mail avtomatsko odprlo novo okno v njegovem poštnem odjemalcu, kjer bo naslovnik že naveden. To sicer uporabniku olajša delo, kajti elektronskega naslova mu ni potrebno prepisovati, vendar pa so povezave najboljša hrana za spam robote. Dandanes pa so le-ti tako zmogljivi, da prepoznajo e-mail v tekstu tudi če so brez povezave. Kako bi torej spam pajka lahko pretentali?
Eden izmed načinov je zamenjava simbolov s kombinacijo črk. Tako lahko namesto simbola @ zpišemo »at« in ».« zapišemo kar za angleškim izrazom »dot«. To je dejansko najhitrejši način, vendar pa s tem obiskovalca lahko zmedemo. Drugi način je, da elektronski naslov prikažemo kot tekst v sliki. To lahko naredimo s katerimkoli grafičnim orodjem, na voljo pa so nam tudi spletna orodja. Enega najdete tukaj www.chxo.com.
Napredni uporabniki lahko svoj elektronski naslov prikažejo s pomočjo javascript kode, ki omogoča, da uporabnik na elektronski naslov lahko še vedno klikne, vendar je kljub temu varen pred spam roboti.
Dodajanje javascript kode na vašo spletno stran si lahko ogledate v vodiču Kako se izogniti spam robotom

Najboljši in pa tudi najbolj priporočljiv način za izognitev zgoraj opisanih težav, pa je izdelava dobrega kontaktnega obrazca. Namesto, da bi na vsaki spletni strani prikazovali vaš elektronski naslov, namesto tega raje dodajte povezavo na kontaktno stran s konaktnim obrazcem, kjer vas vaši obiskovalci lahko kontaktirajo direktno preko vaše spletne strani.
Če je bila včasih »mailto:« funkcija zelo popularna, je danes popolnoma odveč oz. je celo nepriporočljiva. Prepričan sem, da vam bo upoštevanje mojih nasvetov s tega članka prihranila kar nekaj živcev na vaši že tako zapolnjeni poslovni poti. Zakaj bi se živcirali še zaradi prepolnega poštnega predala?
Dodajanje javascript kode na vašo spletno stran si lahko ogledate v vodiču Kako se izogniti spam robotom.
Veliko uspeha vam želim!

Žiga Macedoni, Urednik spletnih strani

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.