Presenečeni boste, ko boste izvedeli česa vsega še ne veste o vaših kupcih

Jul 1, 2009
Jul 1, 2009

Zelo pomembno je poznati tisto kar prodajate oz. kar predstavljate. To je vedno in bo vedno prišlo prav, tako pri verovanju v sam produkt, kot tudi posledično pri pridobivanju samozavesti pri končni prodaji vašemu potencialnemu kupcu. A vendar,  izkušnje mnogih podjetnikov pravijo, da k temu poznavanju spada tudi nekakšen dodatek oz. „drobni tisk“, v katerem naj bi pisalo, da je lahko preveliko poznavanje produkta, kdaj pa kdaj tudi vzrok za pomanjkanje sposobnosti objektivnega pogleda na vaš produkt. Če ga namreč ne znamo pogledati tudi skozi oči potencialnega potrošnika, potem ga dejansko ne poznamo. Začaran krog, mar ne.
Enako je lahko z vašo spletno stranjo. Lahko da je ta najlepša in najbolj funkcionalna, vsekakor, toda ni nujno da tako mislijo tudi vaši kupci, morda pa njim takšen način predstavitve ponudbe ravno ne sede. Ali si morda predstavljate, katera podstran na vaši spletni strani ima največ obiska? Ali morda veste, na kateri od strani, se največ časa zadržijo obiskovalci iz Ljubljane, ki uporabljajo operacijski sistem Linux? Če grem morda še dlje, lahko ugotovite po katerih ključnih besedah so prišli na vašo spletno stran in zaradi česa so takoj odšli s spletne strani? Verjetno bi vas najbolje zanimalo, kateri izdelek ali storitev sta najbolj interesantna. Bi vam takšna informacija prišla prav?

Omenjal sem že Google Analytics, ki ga lahko s pomočjo Google uporabniškega računa uporabljamo tako pravne, kot fizične osebe. Neverjetno pri tem je to, kako si Google lahko privošči zastonj dajati nekaj, za kar bi lahko služil milijone. Vsekakor upam, da to še ne bo šlo iz mojih ust v božja ušesa, kot bi nekateri rekli. Google Analytics je brezplačno spletno orodje, namenjeno spremljanju statistike oz. dogajanja na vaši spletni strani. Sposobno je analizirati do 50 strani, za katere imamo nato na vpogled celotno paleto različnih statističnih podatkov, ki so dejansko lahko tudi nekakšen vodnik skozi tisto sito do končnega uspeha.
Če vas zanima, si oglejte nekaj TOP prednosti Google Analytics:

  • Če npr. oglašujete preko zakupa ključnih besed na Googlu (AdWords), potem niste prav mnogo oddaljeni od jezička, ki vodi tudi do orodja Google Analytics (naprej GA op.a.). Ker sta tako prva, kot tudi druga storitev kompatibilni, ju lahko spremljate skupaj, na enem mestu.
  • Tako imenovano Top Contest poročilo vam daje recimo vedeti, katere od strani privabljajo največ obiskovalcev. Če ima stran prevelik odstotek takšnih, ki z nje odidejo v trenutku, potem to že lahko pomeni, da je nekaj narobe z vašim grafičnim dizajnom ali s samo postavitvijo elementov.
  • Da bo nadzor lahko še večji, Goals (cilji) predstavljajo strani, ki merijo konverzije. Če imate obrazec za povpraševanje, zakaj ne bi izmerili, s katere od ostalih podstrani pride največ takšnih obiskovalcev, ki ga tudi izpolnijo, torej oddajo naročilo. Ugotovite lahko kakšni so ti kupci.
  • GA se lahko deli tudi med sodelavci, znotraj vašega podjetja. Najverjetneje bo vsakemu od članov prišel prav kakšen podatek. Na voljo imate raznovrstna poročila, ki jih lahko izdelujete sproti in tako na tekočem držite vsak oddelek posebej.  Zakaj bi analizirali na koncu leta, če lahko to delate sproti.
  • Obstaja preko 80 različnih poročil o statistikah, ki dajejo raznorazne podatke o tem, kako učinkovita je spletna stran. Poročila lahko prilagodite vaši dejavnosti, da vam torej dajejo samo podatke, ki so za vas relevantni.


Uporaba Google Analytics v praksi
Če se še niste srečali tovrstnim orodjem ali če nimate blage veze, kako bi lahko vso to statistiko sedaj spremenili v uporabne podatke, je seveda najbolj prebrati strani s pomočjo uporabnikom. Te so sicer v angleškem jeziku, vendar so zelo izčrpne in zelo v pomoč.
Da vam bo malo lažje razumeti vse skupaj, naj izpostavim še primer, kjer smo merili učinkovitost spletne strani.

Pri prvem smo merili, katera od podstrani z obrazcem za naročilo je bolj uspešna. Merilo za uspešnost je bil torej izpolnjeni obrazec. Najprej smo izdelali različni strani z obrazcema, kjer smo pri eni uporabili še dodatne slike in vstavili še nekaj povezav do drugih vsebin, medtem ko smo pri drugi bolj izpostavili sam obrazec in našteli prednosti naročila oz. oddanega povpraševanja, nekaj malega teksta in to je to. Seveda je bila bolj uspešna stran z manj vsebine, saj smo tako obiskovalcu onemogočili, da bi še kaj dodatno razmišljal. Ko je že enkrat prišel na stran z obrazcem za oddajo naročila ali povpraševanja, se je takrat že odločil. Bolj kot mu pri tem s povezavami nevede želimo skreniti pozornost na druge strani, bolj se s tem oddaljuje tista njegova nakupna evforija.
S pomočjo Google Analytics smo na obe strani dodali neke vrste kodo, s katero smo stranema omogočili, da se obiskovalcem prikazujeta izmenično. Tista stran z obrazcem, ki je bila bolj učinkovita, je seveda ostala objavljena, medtem ko smo drugo izklopili. Si predstavljate, če bi tako lahko ponovili za vsako od podstrani na spletni strani?
Temu se reče optimizacija spletne strani.
V vsakem primeru, osebno mislim, da bi vsako podjetje, ki se predstavlja na internetu, moralo vedeti odkod prihajajo obiskovalci in česa si želijo. Oportunitetni strošek je tukaj lahko zelo velik, kar pa je v današnjih časih lahko tudi usodno. Nujno uporabite Google Analytics in izkoristite njegov potencial.

Če ste uporabnik katerekoli od Spletnik storitev, nas kontaktirajte in na vašo spletno stran bomo namestili kodo za spremljanje statistike, ter vam pomagali pri prvih korakih uporabe brezplačne storitve Google Analytics.


Če vas še karkoli s tem v zvezi zanima, nas to vedno lahko vprašate preko kontaktnega obrazca, e-maila info@spletnik.si ali preko telefona 080 33 39.
Veliko uspeha vam želimo!
Ekipa Spletnik

Vsebine so objavljene tudi v e-priročniku “MSP”,
katerega pripravlja Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI)
japti

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.