Prevare s kreditnimi karticami, ki jih z našo nepazljivostjo podpiramo

Sep 17, 2008

Katere prevare s kreditno kartico poznamo?
Prevare s kreditnimi karticami se lahko pojavijo v kar nekaj različnih oblikah. Na primer, prevaranti lahko uporabijo t.i. spyware, ki je program ki ga z vašo nevednostjo namestijo na vaš računalnik. Ta program spremlja vse aktivnosti, ki se na vašem računalniku dogajajo in tako pobira tudi tiste informacije, ki bi lahko imele kakršnokoli povezavo s plačevanjem preko interneta. Če uporabljate Klik, Netstik ali karkoli podobnega za plačevanje računov, potem ste morali na vaš računalnik shraniti tudi certifikat. No, kdorkoli ki bi imel takšen vpogled v vaš računalnik, bi ta certifikat lahko z lahkoto zlorabil v svoje zle namene.
Poleg tega obstaja tudi prevara s pomočjo “kopiranih” spletnih strani, kjer vas “zaradi njihove napake v sistemu” prosijo za ponovno potrditev in vpis številk z vaše kreditne kartice. Te podatke nato prekopirajo na magnetni trak neke druge kartice in vam tako v nekaj urah izpraznijo račun preko bančnih avtomatov.
Seveda obstaja nevarnost, da boste na enak način ostali brez denarja, če boste kreditno kartico tudi “samo” izgubili.
Opozorilni znaki, da je nekdo zlorabil vašo kartico

 • Obstajajo transakcije na vašem izpisku, ki jih ne “razumete”.
 • Informacije o vaši kreditni kartici ste zaupali nekomu, za katerega sedaj niste prepričani ali mu lahko zaupate.
 • Izgubili ste kreditno kartico.
 • Varnostno kodo PIN ste imeli zapisano nekje blizu vaše kartice in tega zapisa sedaj ne najdete.

Kako se zavarovati pred prevarami s kreditnimi karticami?

 • NIKOLI ne pošiljajte denarja in nikoli ne zaupajte podatkov o vašem računu osebi, ki je ne poznate in ji ne zaupate.
 • Redno preverjajte izpiske iz banke. Če opazite transakcije za katere ne veste, potem to takoj javite vaši banki, ki bo poiskala rešitev.
 • Vaša kartica naj bo na varnem. Svoje PIN kode ne povejte nikomur in nikakor ne smete imeti PIN kode zapisane nekje blizu vaše kartice.
 • Izberite geslo, ki bo enostavno samo vam.
 • Izogibajte se javnim računalnikom (Knjižnica, Internet Kafe, itd.), ko izvajate plačila preko interneta.
 • Ne uporabljajte pomožnih programov, ki so vam v pomoč kot samodejni izpolnjevalci obrazcev. Za zlorabo le teh, najverjetneje obstaja že kopica programov.
 • Ne podajajte zaupnih informacij preko telefona. Razen seveda če ste prepričani, da je oseba na drugi strani kompetentna za zaupanje.
 • NIKOLI ne pošiljajte zaupnih informacij o vaši kreditni kartici preko e-maila!

Naredite domačo nalogo

 • Če nakupujete nekaj preko telefona ali interneta in pri tem želite uporabiti kreditno kartico, bodite 100 odstotno prepričani, da poslujete s pravim podjetjem, ki mu zaupate.
 • Če želite posredovati informacije o kartici nekemu prodajalcu preko telefona, jih povprašajte po imenu in nato pokličite preko številke, ki jo dobite neodvisno od njega ( Ne tiste, ki vam jo je dal on).
 • Redno preverjajte izpiske iz vaše banke, ki se nanašajo na kreditno kartico. V primeru zlorabe to takoj javite vaši banki, ki ima temu namenjene posebne oddelke.

Odločite se
Kadarkoli želite nekomu posredovati informacije o vaši kreditni kartici, se najprej vprašajte če je to varno. V primeru da boste z vašo kreditno kartico delali pazljivo in boste poleg tega samo vi točno vedeli kje naj bi se nahajal PIN, potem ste lahko mirni in prepričani, da vaš denar ne bo šel v neprave roke.

Prijavite takoj!

Če ste prepričani da je nekdo zlorabil vašo kreditno kartico, morate to nemudoma sporočiti vaši banki in seveda organu pregona. Vkolikor boste s tem odlašali, je možnost da boste prevarante dobili z vsakim dnem manjša.
Ste že imeli kakšno takšno izkušnjo?
Če da, nam povejte kakšno in s tem opozorite tudi ostale naše bralce.

Vsekakor tatovi ne bodo nikoli sedeli križem rok, ampak bodo iskali nove načine za zlorabo vaših kartic. Bodite torej pozorni, saj malo več pazljivosti ne bo nikoli odveč.

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.