Prihodnost spletnega oblikovanja – 2. del

Nov 30, 2010
Nov 30, 2010

Prejšnji teden smo načeli teme prihodnost spletnega oblikovanja, kjer smo opisali temelje priprave in načrtovanja spletne strani, danes pa vam bom opisal še nekaj smernic, ki se jih bo potrebno držati.

Hitrost spletnih strani
Glavni razlog, zakaj sta televizija in radio še vedno popularna medija, je hitrost. Nobena spletna stran ne more prekositi hitrosti klika na daljincu in menjavi kanala, enako lahko rečemo za radio. Ko govorimo o hitrosti spletnih strani, so hitrosti prikaza podatkov oz. dostop do njih v  tradicionalnih elektronskih medijih še vedno merilo.

Spletno-oblikovanjeHitrost spletnih strani
Glavni razlog, zakaj sta televizija in radio še vedno popularna medija, je hitrost. Nobena spletna stran ne more prekositi hitrosti klika na daljincu in menjavi kanala, enako lahko rečemo za radio. Ko govorimo o hitrosti spletnih strani, so hitrosti prikaza podatkov oz. dostop do njih v tradicionalnih elektronskih medijih še vedno merilo.
Ste se kdaj vprašali, zakaj so ljudje pričeli uporabljati Twitter in Facebook za direktno pošiljanje sporočil namesto klasičnih e-mailov? Ker je sistem preprostejši in hitrejši za uporabo. V prihodnosti se bodo morali spletni oblikovalci bolj kot na zgled strani osredotočiti na hitrost delovanja ter preprostejšo uporabo.
Lepota
Oblikovalci spletnih strani se pogosto pritožujejo, da jim programski jeziki ne omogočajo dovolj svobode pri oblikovanju strani, vendar je to nesmisel. Tehnologija dopušča več kot dovolj svobode, včasih še preveč, rezultat pa so nekatere grozne spletne strani.
Izkušnja uporabnika temelji na uporabnosti strani in ne v zgledu strani. Za primer vzemimo spletne strani za mobilnike, ki so zaradi tehničnih omejitev (velikost zaslona in prenos podatkov) zelo preproste, skoraj brez oblikovanja ter usmerjene k uporabnosti, uporabniki pa jih ravno zaradi tega obožujemo.
Vse preveč časa pri oblikovanju strani se namenja samemu zgledu, kakšne odtenke barv uporabiti, kakšno pisavo … Namesto tega bi se bilo potrebno bolj usmeriti v samo funkcionalnost strani in uporabniški vmesnik.
Trendi
Medtem ko flash in številne nove tehnologije omogočajo prikaz in uporabo nestandardnih pisav, pa obstaja zdrava težnja k standardizaciji teh elementov, saj bi to pomenilo optimizacijo prikaza ter oblikovanja spletnih strani.
Število možnosti, ki jih dopušča spletno oblikovanje, je praktično neomejeno, vendar v realnosti deluje samo nekaj stvari. Oblikovalcem so v veliko pomoč različni »framework-i« (ogrodja) za razvoj CSS (datoteke, ki določajo grafični zgled strani), ki jim pomagajo pri določanju uporabniku prijaznega zgleda spletne strani.
Vse več oblikovalcev se oddaljuje od uporabe »načičkanih« pisav, saj so se začeli zavedati, da je bolj kot izbira pisave pomembna postavitev teksta, ki mora omogočati hitro in gladko branje.
Tehnološki razvoj velikokrat poteka po vzorcu od preprostega k zapletenemu, nato pa se spet vrne k preprostosti. Razvoj spletne tehnologije poteka hitreje in je bolj usmerjen k uporabniku kot razvoj klasičnih tehnologij. Ker je težko sledit vsemu temu razvoju in novostim, morajo podjetja zaupati izdelavo in načrtovanje spletne strani strokovnjakom, ki so na tekočem s trendi in novostmi ter si tako zagotoviti kar največji uspeh spletne strani. V podjetju Spletnik poskrbimo, da vse to dobite. V kolikor bi želeli podrobnejše informacije, nas kontaktirajte, da vam bomo lahko pomagali.
Srečno!
Robi hribar,
urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.