Se mi splača oglaševati poleti?

Jul 21, 2015
Jul 21, 2015

Osnova za grajenje komunikacijske strategije se prične pri poznavanju vedenjskih vzorcev uporabnikov digitalnih medijev. Po tradicionalnih trženjskih in komunikacijskih izkušnjah velja, da poletje ni ravno najboljši čas za trženjske aktivnosti. Namreč veliko ljudi se odpravi na dopust in doseg medijev je nižji. Če pa se osredotočimo na oglaševanje v digitalnih medijih, lahko ugotovimo, da je oglaševanje v poletnih mesecih še vedno ena najboljših možnosti za komunikacijo.

Dva ključna razloga za to:

1. Nenasičenost digitalnih medijev z oglasnimi sporočili, kar pomeni večjo ekskluzivnost
2. Oglaševanje na digitalnih medijih ne plačujemo na osnovi statičnih približkov, temveč na osnovi realizacije in trenutnega povpraševanja.

Vsako leto v najvišji poletni sezoni skupni doseg digitalnih medijev v Sloveniji upade za nekaj odstotkov.
Vendar, tako kot se vreme spreminja, tako se tudi obnašanje v digitalnih medijih. Ljudje se odpravljajo ven iz hiš, stanovanj in na svojih pametnih telefonih ali tablicah iščejo kraje kamor bodo šli in stvari, ki jih lahko počnejo in seveda gostilne in lokale, kjer se lahko najejo in osvežijo. Kaj ljudje iščejo in kako, odpira široko okno potrošniških interesov v sezoni in tudi izven nje. Bolj je verjetno, da bodo ljudje šli na mobilno napravo preveriti določeno informacijo v poletnih mesecih kot v drugih letnih časih. Zato je tudi čedalje bolj pomembno, da ima vsak, ki ima na svetovnem spletu spletno stran, le to prilagojeno za mobilne naprave.
Večina ljudi, se odloči na začetku julija, da bomo zaustavili vse komunikacije, saj menijo, da zaradi tega, ker so ljudje na dopustih njihova sporočila ne bodo imela učinka. Vendar se motijo. Recimo v iskalnem marketingu to ni pomembno, saj če imajo njihove zakupljene ključne besede prikaze, potem so določeni interesenti za njihove produkte. Saj, če jih ne bi bilo potem tudi prikazov ne bi bilo. Plačujejo pa seveda samo na klik, kar spet pomeni, če nekdo klikne na oglas, ga je oglasna vsebina že zanimala in ni kdigitalno oglaševanje, digitalno oglaševanje v sezoniliknil brez razloga. Po naših izkušnjah sodeče, se v poletnem času tudi poveča število nakupov oz. povpraševanj ravno iz prej omenjenega razloga – večje ekskluzivnosti zaradi nenasičenosti.
Popolna prekinitev oglaševanja bi bila smiselna samo za podjetja, ki gredo na kolektivne dopuste in tako v podjetju ni nikogar, ki bi se odzval na morebitna povpraševanja in bi si s tem podjetje ustvarilo negativen vtis s strani naročnikov.
Tako, da ne delajte te napake in ne zaustavljajte vaše oglasne kampanje, saj s tem izgubljate tudi na kakovosti same kampanje, saj sedaj že vemo, da vsaka prekinitev kampanje »zmede« Googlove algoritme, ki neprestano skrbijo za to, da vaše ključne besede in oglasi konkurirajo z ostalimi oglaševalci, ki vstopajo in izstopajo.
Se pravi, potem ko se ponovno odločite za vklop, se mora algoritem ponovno uravnati, da prilagodi ponudbo in je potem cena ponovno višja in seveda spet traja nekaj časa, da pride do optimalne cene na klik.
Zato vas še enkrat opominjam, da dobro premislite ali se vam res splača oglasno kampanjo prekiniti. Vedno imate možnost oglaševanje umiriti, kar pomeni, da se zmanjša proračun na neko optimalno vrednost, da ste še vedno prisotni in ne nevidni.
Za več vprašanj nam pišite preko kontaktnega obrazca, e-maila info@spletnik.si ali nas poklicite na 080 33 39.
Veliko uspeha vam želim,
Tina Capuder
 

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.