Sedem lepih stvari o forumih

Mar 17, 2009
Mar 17, 2009

Kdo pravi, da so forumi zastarela stvar?
Če kaj veste o internetnem marketingu, potem zagotovo veste, da je forum lahko odlično mesto, kjer se lahko predstavite kot avtoriteta na svojem področju. Edino kar je, je to da morate sodelovati. Lahko postavite svoj lastni forum, ali pa sodelujete pri drugih. Ta je lahko samostojna enota, ali pa del že obstoječe spletne strani.
Vse je odvisno le od tega, koliko svojega časa lahko temu namenite.
Če ste torej v precepu in razmišljate, ali se vam kaj takega sploh lahko splača in vam ni jasno zakaj bi sploh sodelovali pri kakšnem forumu, potem berite dalje…

Kaj sploh lahko pridobite s forumom:
– Brezplačno znanje

S forumi imamo na razpolago znanje, ki je dejansko vredno kar nekaj denarja. In to zastonj! Člani forumov bodo z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja in vam delili nasvete. O čemerkoli! Še posebej če ste novi v vašem poslu, je to lahko zelo izčrpen vir informacij, ki vam samo še zvišuje vrednost.
– Zelo malo ali nič začetnih stroškov!

Ponavadi bi za objavo članka, nasveta ali odgovora, na najbolj pogosto vprašanje, da bi le to bilo vidno čimvečim potencialnim kupcem, morali odšteti veliko denarja. Ko smo pri Spletniku objavljali našo prvo spletno stran, smo bili malce v zadregi, saj jo je bilo potrebno najprej spromovirati. Prvi kupci pa so prišli ravno preko forumov. Ker smo bili še „garažno“ podjetje, je bilo pač potrebno najti način, ki nas ne bo stal nič več kot le nekaj minut dnevno. In ravno zato je bilo naše najmočnejše promocijsko orodje ravno, sodelovanje pri različnih forumih. Ponekod smo se učili, medtem ko smo drugje delili nasvete in tako pri naših potencialnih kupcih pridobivali na kredibilnosti. V nasprotnem bi za promocijo, morali zmetati kar nekaj denarja, tako pa smo tega raje porabili za kaj drugega.
– Mentorstvo

Člani, ki že dolgo sodelujejo na nekaterih forumih, s tem pridobivajo tudi nazive in posledično po možnosti tudi kašne dodatne privilegije. S tem se seveda vzpodbuja sodelovanje, ki pa je ponavadi zelo dobrodošlo v primeru, če hočemo prebrati mnenje z večih vidikov. Na forumu so vedno takšni, ki znanje delijo in takšni, ki znanje „požirajo“. Tem, ki znanje delijo, lahko rečemo tudi „mentorji“.   Če gradite hiše in nekdo na forumu postavi vprašanje: Kaj moram narediti, da čimprej pridobim gradbeno dovoljenje?, vi pa na to vprašanje poznate odgovor, potem ste s tem skoraj že pridobili novo stranko. Če boste odgovorili še na več vprašanj, bodo to, da ste na tem področju strokovnjak, videli tudi drugi. In takrat boste mentor postali vi. Nekomu, ki mu boste nato tudi zgradili hišo…
– Priložnost za oglaševanje ponudbe

Nekateri forumi omogočajo tudi brezplačno oglaševanje. Če ne drugega, pa vsaj kompenzacijsko oglaševanje. Zapomnite si, da bodo po nasvet na forum prišli le tisti, ki dejansko iščejo dodatno informacijo ali pa želijo kupiti neko storitev in se želijo o smotrnosti te odločitve, še zadnjič posvetovati. Ko sem za hec v Google vpisal vprašanje „Kje lahko kupim …“, se mi je izpisalo veliko možnosti, ki so me povezovale na različne forume, za povsem različne stvari. Tudi takšne, ki jih spletne trgovine še ne ponujajo. Torej kot nalašč za nove ideje ali nove produkte!
– Zgodnje opozorilo

Zadnjič je nek moj prijatelj želel kupiti videokamero preko spletne trgovine. Predtem se je želel še malo posvetovati in ko je omenil neko spletno trgovino, kjer je hotel opraviti nakup, je od treh udeležencev foruma takoj dobil opozorilo, da so se pa oni tam že opekli. Predlagali so mu nekaj drugih spletnih trgovin in na koncu se je moj prijatelj le odločil za eno izmed njih. Slaba izkušnja nekoga, je bila v tem primeru pravočasno opozorilo.
– Vir za pridobivanje motivacije

Na forumih lahko zlahka najdete ljudi, ki vam bodo pripravljeni pomagati, pa četudi so iz vaše branže. Če ne drugega, lahko najdete tudi forum, ki se ne tiče vašega trga in tako nabirate izkušnje iz drugih trgov. Morda pa razmišljate, da bi širili svojo dejavnost? Morda iščete poslovnega partnerja? Skratka, na forumu boste našli sebi enake ljudi, predvsem pa informacije, za katere bi bili pripravljeni plačati kar dober denar.
– Obisk na spletni strani

Če imate spletno stran ali spletno trgovino, ter želite da se ta v iskalnikih uvrsti visoko, potem je forum eden izmed najpomembnejših elementov optimizacije spletne strani za iskalnike. Če sodelujete na dobro obiskanem forumu in vsake toliko časa v svoje prispevke pripenjate povezave do vaše spletne strani, potem so to tiste povratne povezave, ki bodo prispevale k višji uvrstitvi vaše spletne strani. Več kot je teh povezav in bolj redne kot so, večji učinek bodo imele.
Da pa je še najbolje potencialne bralce foruma o problematikah iz vaše branže imeti kar na lastni spletni strani, pa dokazuje to, da bi s tem lahko pridobili tudi tiste stalne obiskovalce vaše spletne strani, ki bi se tako počutili kot del nečesa, torej da nečemu dajejo svoj prispevek. V tem primeru vaši spletni strani.
Kakorkoli, forum je nekakšno stičišče ljudi z enakimi interesi, potrebami, željami in predvsem vprašanji.In kdo bo tisti, ki mi bo dal najboljši nasvet za nakup projektorja? Verjetno nekdo, ki se spozna na projektorje ali pa nekdo, ki jih je kupil že toliko, da jih sedaj lahko prodaja na bolšjem trgu. Kje pa lahko najdem oba na kupu? Verjetno samo na kakšnem forumu.
Svoj forum lahko ustvarite brezplačno preko ponudnikov kot sta npr. http://www.forumotion.com/ ali pa http://www.createforum.net/. Če pa ga želite imeti na lastni spletni strani, potem nas kaj več o tem lahko vedno povprašate preko kontaktnega obrazca, e-maila info@spletnik.si ali nas pokličete preko brezplačnega telefona 080 33 39.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.