So vas že pokradli preko interneta?

Jun 10, 2008

Ne razumite me napak. To ni klicanje po nesreči, temveč opozorilo, ki ga bi bilo dobro upoštevati ob vašem naslednjem nakupu preko interneta.
Žalostno je, da morate biti pazljivi tudi ob vašem nakupovanju preko interneta. Torej naj vas ne zavedejo stavki, kot je varen nakup in podobno. Vsaka stvar ima svoje pasti in danes bom nekaj takih tudi omenil. Medtem ko ima on-line nakup seveda veliko prednosti, je zelo pomembno vedeti kako se zavarovati ob vašem nakupu preko interneta. Značilnost interneta je, da se razvija tudi zaradi stalnega izboljševanja obrambe pred nezaželenimi hekerji in prevaranti. Ti namreč lahko predstavljajo vašo največjo nevarnost!

S temi nasveti, vam želim odkriti kako nakupovati preko interneta, ne da bi pri tem obstajala nevarnost “kraje vaše identitete” ali številke kreditne kartice.
Začne se s spoznavanjem prodajalca. Če želite biti res prepričani, potem je najbolje da najprej preverite pri lokalni agenciji za zaščito potrošnikov, če tam obstaja prijava kakšnega nezadovoljnega kupca. Za večja podjetja tega ne rabite, medtem ko je za manjša podjetja to priporočljivo.
Naslednji korak vas lahko šokira! Uporabite kreditno kartico, če jo lahko. Razlog tiči v tem, da boste z nakupom s kreditno kartico prišli do legalne pravice, da stroške ki so nastali ob neizvedenem, pozabljenem ali prekinjenem nakupu, dobite nazaj takoj. Imeli boste dokazilo, saj je transakcija izvedena preko banke in sistema, kjer ima trgovec registrirano dejavnost in je kot tak zavezan tudi k izključno legalnemu poslovanju, saj je to tudi pogoj.
Pri drugih načinih plačila se rado zgodi, da nimate dovolj dokazil ali razlogov za povratek denarja ali uveljavljanje reklamacije.
Verjetno se sprašujete, kako varno je sploh vpisovati številko vaše kreditne kartice ob dejstvu, da vas na internetu lahko “pokradejo”.
Obstaja nova tehnologija, ki vam dovoljuje vpis kreditne kartice, ne da bi pri tem morali vpisati pravo številko. Namenjena je proti zlorabi in kot taka sposobna “označiti” škodoželjneža. O tem vam bodo več znali povedati pri UPC Telemach, ki je pri nas v Sloveniji ponudnik sistema za plačevanje s kreditno kartico preko interneta.
Zdaj ko ste pripravljeni na nakup določenega artikla, je na vrsti naslednji nasvet za varen nakup preko interneta. Dobite kompleten opis artikla, natančno ceno, ki vključuje morebitno dostavo, kakšna je garancija in kaj v primeru reklamacij. Na ta način, ne bo nobenega izgovora prodajalca, v primeru da nekaj ni v redu. Tako se namreč še najbolje zavarujete ob vašem on-line nakupu. Če trgovec v svoji spletni trgovini zahteva registracijo ob nakupu, vedite da je to namenjeno prav varnemu in hitremu nakupu ter sledenju naročenih artiklom.
In na koncu….natisnite si informacije preko katerih lahko sledite naročenemu artiklu. Čas naročila, cena, ID številka naročila, obvestilo o poslanem artiklu, potrdilo o predaji artikla v dostavo, itd…Kakršnakoli informacija, ki zadeva vaše naročilo, vam kasneje lahko služi tudi kot dokazilo.
V naši družbi ne obstaja stvar, za katero bi rekli, da smo ob njej preveč pazljivi. S tem ko internet napreduje, ta beseda – “preveč” cilja predvsem na nevarnosti pred hekerji in prevaranti. Torej od viška pazljivosti ne bo nikoli bolela glava. Naredite vse kar je potrebno, da bo vaš nakup preko interneta varen in zanesljiv. In s pomočjo nasvetov v tem članku, lahko naredite prav to.
Kontaktirajte nas in povprašajte za nasvet. Lahko nam pišete na info@spletnik.si ali nas pokličete vsak dan od ponedeljka do petka od 9.00 do 17.00 ure preko telefona 0803339.

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.