Socialni mediji – ne mečite časa stran!

Jul 5, 2011

Dejstvo je, da naš čas postaja vse bolj dragocen. In temu primerno ga tudi razporejamo, no, vsaj tako mislimo. Zdi se nam, da nam komunikacija preko elektronske pošte in socialnih medijev skrajša čas, ki bi ga zapravili po telefonu ali v živo, da nekomu nekaj sporočimo. Čeprav sem jaz osebno še vedno malo »za časom« in zelo rada svoj čas izkoristim za hiter skok na bližnji hrib in hladno pijačo na vrtu prijetnega lokala.

Si sploh lahko predstavljate, koliko časa bi prihranili, če ne bi imeli elektronskega poštnega predala in socialnih medijev?
Danes si bomo pogledali, kako je najbolje imeti čas pod nadzorom kljub elektronski pošti in socialnim medijem, ki nam, roko na srce, vzamejo veliko časa. Včasih preveč.
1. ELEKTRONSKA POŠTA
Naj ne bo branje elektronske pošte prva stvar zjutraj! Če zjutraj še čisto zaspani pregledujete svojo elektronsko pošto, ne gre za to, da zapravljate svoj čas, ampak je težava v tem, da to opravilo postavite na prvo mesto med prioritetami. Namesto da bi si bolj premišljeno organizirali delovni dan in se posvetili tistim nalogam, ki od vas zahtevajo hitro reševanje. Če nimate seznam prioritet, potem težko planirate dan. Naj bo napisan na listu ali v vaši glavi. Sigurno se vam je že zgodilo, da česa niste dokončali, ker vam je zmanjkalo časa? O tem govorim.
Elektronska sporočila pišite kratko in jedrnato!
Če želite z nekom izmenjati čim manj sporočil, bodite tisti, ki piše kratko in jedrnato. Vaš cilj pri pisanju naj bo čim hitreje v čim krajšem sporočilu naslovniku povedati čim več. Zagotovo si ne želite z njim podajati žogice cel delavnik. Ta čas raje namenite za oddih med delom.
2. SOCIALNI MEDIJI
Pri uporabi socialnih medijev se morate zavedati, kaj je bistveno. Pomembno. Socialnim medijem ne smete pustiti, da postanejo vaš drugi, tretji, četrti dom … Naj vam bo bodo socialna omrežja še vedno v prvi vrsti del zabave in del življenja. Sploh pa, poletje je idealen čas, da svoje stare znance povabite na sonce, Facebook vas bo počakal.
Porabite energijo in čas za komunikacijo s tistim, ki nekaj štejejo. Vse aktivnosti na socialnih omrežjih vseeno ne zahtevajo vaše pozornosti, četudi mislite tako. Če želimo prihraniti čas in energijo, potem nima smisla, da gledamo slike od sestrične, ki je bila 2 leti nazaj na Šmarni Gori. V tem času bi že lahko pripravili maso za palačinke  Postavite si meje, do kam boste na socialnih medijih šli. Čas si lahko razporejate sami, tako da si lahko tudi na tem mestu postavite prioritete in določite, za kaj boste čas zapravili. Ne pustite, da vas socialna omrežja posrkajo. Jaz sem to že občutila na lastni koži. In včasih si, iskreno, zaželim, da sploh ne bi obstajala. Na Facebook-u seveda.
Prednost socialnih medijev je predvsem v tem, da ste tam lahko 24 ur na dan. Kar pomeni, da tudi če dan preživite zunaj, vas bodo vse informacije, vse slike in vsa objavljena glasba počakali. Vedno lahko nadoknadite čas, ki ste ga preživeli nekje drugje. Če pa bo kaj res pomembnega, bo informacija sigurno hitro prišla do vas.
Danes smo zašli iz ustaljenih tem, a vseeno upam, da ste našli kakšen uporaben nasvet za varčevanje vašega dragocenega časa. Če potrebujete naš nasvet, pa nas kontaktirajte.
 
Srečno,
Andreja Ogrinc

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.