Sočustvujte, a ne nasedajte

Jan 19, 2010
Jan 19, 2010

Verjetno med nami ni nikogar, ki ne bi sledil dogodkom, ki se dogajajo na oddaljenem Haitiju. Čeprav se je katastrofa zgodila daleč od nas, nas je mnogo, ki s tamkajšnjimi prebivalci sočustvujemo in bi jim radi na vsak način pomagali. Verjetno je zelo malo tistih, ki so se oz. se bodo tja odpravili osebno, da bi tako nudili fizično pomoč. Veliko več pa je tistih, ki za pomoč uporabljajo zmožnosti sodobnega spleta. Govorim predvsem o vseh oblikah bančnih nakazil ter drugih oblikah darovanja preko spleta. Čeprav je vaše srce hotelo dobro, se lahko ob nepravem trenutku znajdete na nepravem mestu in s tem prizadetim prebivalcem, še posebno pa sebi, naredite več škode kot koristi.

V zadnjih letih smo lahko priča pravi eksploziji spletnih dobrodelnih organizacij ob velikih naravnih katastrofah. Pojavljajo se ob vseh večjih poplavah, neurjih, plazovih, še posebno pa ob tistih naravnih katastrofah, ki pritegnejo veliko medijsko pozornost. Takšen primer je bil orkan Katrina in pa seveda trenutno potres na otoku Haiti.
Tisti, ki bi radi obogateli čez noč, izrabljajo tudi takšne priložnosti za zaslužek. Najbolj drzni ustanavljajo dobrodelne spletne strani, kjer lahko nakažete denar za pomoč ljudem in obnovo prizadetih območij. Vendar pa če naletite na takšno spletno stran in če so vas preslepili, ste lahko prepričani, da vaša pomoč nikoli ne bo prišla do ljudi, ki so jo potrebni. Pravtako je v tem času ogromno poskusov vdorov v spletne račune mednarodnih organizacij, ki sicer veljajo za varne. Strokovnjaki svetujejo, da če že želite pomagati v obliki nakazila denarja za prizadeta območja to storite izključno preko uradne strani Mednarodnega organizacije Rdečega Križa (http://www.ifrc.org/).
Poleg zgoraj omenjene kraje denarja in preusmerjanja bančnih nakazil pa se pojavljajo še druge oblike izkoriščanja naravnih katastrof v zle namene, ki pa niso toliko nevarne, lahko pa vam vseeno povzročijo nemalo nevšečnosti. Kmalu po potresu, se je pojavilo veliko povpraševanje po domenah, ki vsebujejo besede (haiti, potres, katastrofa – seveda v vseh mogočih jezikih). Ker je malo verjetno, da boste preko podobnih strani nakazali denar, tega od vas niti ne pričakujejo. Pričakujejo pa, da boste stran obiskali, saj vam nudijo najbolj ekskluzivne posnetke. Radovedneži si jih seveda želijo namudoma ogledati, tudi če se morajo poprej registrirati. Registracija seveda pomeni, da nekdo dobi določene vaše podatke in kaj hitro se znajdete na spam seznamu. Ne verjamem, da bi imel kdo boljše in bolj ažurirane novice in posnetke, kot so multinacionalke CNN, NBC, Reuters…. Na njihovih straneh bodo posnetke našli tudi tisti najbolj zahtevni.
Torej, če bi radi pomagali, je to več kot dobrodošlo, vendar pa videli ste, da previdnost ni nikoli odveč. Pasti, ki jih nastavlja neprevidnost na spletu se lahko hitro sprevrže v vašo osebno tragedijo. Raje preberite kakšno vrstico več, morda kakšen drobni tisk, saj bo le tista pomoč koristna, ki bo prišla v prave roke. Če jo bo prestregel nepridiprav, je bolje, da je sploh ne nudite.
Ker posledice potresa še kmalu ne bodo odstranjene, bodo tudi spletni hekerji še dolgo na delu. Zato si oglejte uradno poročilo FBI, kako ravnati če dobite sumljivo sporočilo s slikami posledic potresa (http://www.fbi.gov/pressrel/pressrel10/earthquake011310.htm). Na tem drugem naslovu, pa lahko preverite, če je organizacije vredna zaupanja (http://www.fbi.gov/pressrel/pressrel10/earthquake011310.htm).
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni, Urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.