Statični elementi na vaši spletni strani

Maj 12, 2010
Maj 12, 2010

Čeprav v današnjem času pogosto naletimo na različne vrste dizajnov, ki se morda zelo razlikujejo od standardne strukture strani, vseeno med njimi lahko vidimo tudi podobnost. Ta podobnost vsekakor ni naključna, nanaša pa se predvsem na postavitev nekaterih elementov, kot so logotip, menijski elementi in podobno. Če bi pogledali shemo klikov več tisoč uporabnikov, bi opazili, da si kliki sledijo v določenem zaporedju. Nikakor ni nujno, da boste standardno strukturo upoštevali, a je to vseeno zelo priporočljivo, da ne izgubite po nepotrebnem kakšnega obiskovalca. Torej kaj naj bo na spletni strani fiksno?

elementi_spletne_straniLogotip

Logotip naj bo vedno levo zgoraj. Zgornji levi kot zaslona je ponavadi točka, iz katere izhajajo obiskovalčeve oči. Logotip je odraz vašega podjetja, torej na nek način tudi odraz vaše spletne strani. Morda vas nekdo zaenkrat pozna samo po logotipu in če to ne bo prva stvar, ki jo bo na vaši spletni strani zagledal, lahko po nepotrebnem zapusti vašo spletno stran. Logotip naj bo vedno tudi povezava na vašo domačo stran. Velika večina je tega že navajena, tisti pa, ki tega še ne vedo, bodo že nagonsko poskušali priti na domačo stran s klikom na logotip.

Zgornji desni meni v glavi

Če hočete vaše podstrani »domov«, »o nas«, »kontakt« in podobne poudariti, potem uporabite pomožni meni desno zgoraj. Ne izpostavljajte ga preveč, da ne bo zakril drugih elementov. Tudi če ni dobro viden, ga bo uporabnik zlahka opazil takrat, ko bo hotel zapreti vašo spletno stran. Križec, ki zapira okno, se namreč nahaja v desnem zgornjem kotu in uporabnik mora iti čez ta meni, če želi stran zapreti. Morda pa si le premisli …

Horizontalni glavni meni

Če ste se odločili za horizontalni meni, potem ga postavite takoj pod glavo strani. Nikakor ne na sredino ali na dno. Uporabnik ne bo iskal povezav vsepovsod po strani. Če jih ne bo našel, bo vašo stran zapustil.

Vertikalni meni

Še bolj pomembna je pozicija vertikalnega menija. Vertikalni meni pride še kako prav takrat, kadar imate večje število menijskih elementov. Postavite ga raje v levi stolpec kot v desnega. Razlog je preprost. Oči in z njimi kurzor na miški potujeta v večini primerov od leve proti desni, tako kot smo navajeni brati. V levi stolpec prav tako postavite tiste stvari, ki jih želite poudariti. Če uporabljate tako levi kot desni stolpec, v levega postavite tiste elemente, ki so bolj pomembni. Primer: v spletnih trgovinah imate v levem stolpcu običajno meni in prijavo na e-novice, medtem ko v desnem kotu košarico, primerjavo artiklov in drugo.

Predstavitev določenega izdelka ali storitve

Če na vaši spletni strani ali spletni trgovini predstavljate določene izdelke ali storitve, ki imajo sliko, ime, kratki opis, dolgi opis in ceno, potem je smotrno sliko vselej postaviti v zgornji levi kot. Nakupujemo namreč z očmi in uporabnik naj najprej zagleda sliko, naslov in ceno. Nikakor ne postavljajte slik na dno strani.

Nanizal sem vam nekaj dejstev, kako bi morali biti elementi na vaši spletni strani postavljeni. Ni nujno, da se jih držite, saj je tudi brez upoštevanja zgornjih stvari lahko vaša spletna stran očem prijazna in funkcionalna. A dodatno znanje ne škodi.

Pa veliko sreče vam želim!

Žiga Macedoni

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.