Tradicionalno nakupovanje vs spletno nakupovanje

Jun 1, 2010

Ko je nekoč nekdo omenil “nakupovanje”, smo si v večini bili vsi podobni…razmišljali smo o tem, ali bomo šli po nakupih peš, z avtom, avtobusom ali s kolesom. Danes razmišljamo drugače, internet je drastično spremenil način trošenja našega denarja.
V čem mislite, da je on-line nakup boljši od tradicionalnega?  Pretehtajmo oba načina in ugotovimo kateri je boljši.
434355622Tradicionalno nakupovanje
Pri tradicionalnem nakupovanju se v nakupovalni center lepo pripeljete z avtom in kupite, kar si želite oz. potrebujete. Plačate z denarjem ali kartico. Pri tovrstnem nakupovanju lahko izbrani izdelek najprej vidite, ga potežkate, povonjate, torej dobite tudi možnost preizkusiti ga, in to pred samim  nakupom. Pri plačilu s kreditno kartico, imate to tudi “pri roki”, na vidnem polju, torej pri sebi.

To vse se sliši prav lepo, mar ne? … V vsakem primeru pa vedno obstajajo negativne plati in tudi tukaj jih lahko takoj najdemo, pri tem pa ni potrebno iti v skrajnost.
Ena takšnih je recimo, da sem zadnjič, v eni od trgovin, želel plačati s kartico, ki pa ni delovala. Nato sem skočil do bankomata, kjer pa sem dobil denar brez problema. Moral sem pa še vedno nazaj po svojo špecerijo. V trgovinah z oblačili naprimer, tam nikoli ne vem, če bodo imeli pravo številko hlač oz. če bom lahko našel majico po svojem okusu in po ceni, ki sem si jo zastavil kot maksimum. Ženske verjetno to bolj veste :).
Zgodi pa se seveda lahko tudi to, da kupujete televizor po višji ceni, kot pa bi ga lahko v drugi trgovini, tam pa je ta artikel pač razprodan.
In še najhujša možnost, ki se je zagotovo že zgodila tudi vam, ali pa vsaj poznate nekoga, ki se mu je. Ko se gre po napornem nakupu še na kavo ali pico, se denarnica pač pozabi na stolu, ali pa iz vašega žepa izgine na skrivnosten način!

Tradicionalni način nakupa bo ostal aktualen za vedno. Če naprimer nekaj potrebujete takoj, boste odšli v najbližjo trgovino. Če morate po bencin, greste na bencinsko črpalko. Če bi radi jedli svežo zelenjavo ali morsko hrano, greste še vedno raje na tržnico.
On-line (spletno) nakupovanje
Ko gre za on-line nakup, sploh ni potrebno nikamor oditi. Enostavno se odpre laptop ali pač računalnik, poveže se na internet in začne se lahko nakup. Pri tem iz trgovine v trgovino prehajate samo s pomočjo vaših izurjenih prstov. Kakorkoli, spet so tukaj tudi tiste malo slabše prednosti. Dostikrat se zgodi, da je na voljo samo en način plačevanja. Plačujete lahko recimo samo s kreditno kartico. Sicer pa obstajajo še drugi načini, kot so PayPal, Moneybookers, E-pay, itd…, preko katerih lahko plačate on-line, tudi če nimate kreditne kartice, torej preko nakazila. Spet pa je potrebno reči, da niti eden od teh načinov ni učinkovit, če artikel pač potrebujete takoj.

Negativna plat je tudi ta, da nad vašimi številkami kreditne kartice ne morete imeti takšnega nadzora, kot takrat, ko jo v trgovini pazljivo predajate prodajalki. Sicer si lahko zagotovite varen nakup, že če boste pozorni na začetnice URL naslova spletne strani, kjer vpisujete podatke z vaše kreditne kartice. Ta začetnica je https://, torej z s-om, ki nakazuje na t.i. secure connection (varno povezavo). Pred nakupom on-line, lahko še prej preberete izjave zadovoljnih strank, komentarje o artiklih, ne morete pa jih ravno preizkusiti.
Je pa še vedno veliko pozitivnih plati, vedno več in več. Če artikla ne najdete v eni trgovini, ga lahko v drugi. Tudi če ga najdete v obeh, lahko primerjate cene med njima, tako kot npr. na LovecNaCene.si. Verjetno ni produkta, ki ga danes ne bi našli na internetu. Verjetno si ne želite ravno nakupovati kruha preko interneta, vseeno pa je toliko nekih stvari, ki jih lahko kupite naenkrat, dostavijo pa vam jih že naslednji dan ali pa celo v pol ure, kot včeraj, ko sem naročil kitajsko hrano, ko niti jaz ne bi tako hitro skuhal.
Četudi z nekim izdelkom niste zadovoljni ali pa ta ne deluje, tako kot je potrebno, ko ga vam ga dostavijo, še vedno ga lahko vrnete ali pa zamenjate. Pri tem je potrebno seveda izbrati trgovca, ki vam ponudi tudi možnost reklamacije in garancije pri nakupu.

Torej, kateri način se vam zdi najbolj primeren? Imate raje tradicionalni ali on-line nakup?
Verjetno vsak po svoje, vsaj kar se tiče nakupov. Če se nekdo počuti prijetno, ko si vzame čas in se razgleduje po trgovinah, se nekdo verjetno počuti svobodnega, ko mu ni potrebno nositi težkih vrečk, stati v vrsti pred blagajno in hoditi 5 km, da bi našel dvoje gat, dve srajci in kamero za katero je moral v 5 različnih trgovin, da je prišel skozi čim ceneje.

Kakorkoli, on-line nakupovanje je današnjemu času bolj primerno za tiste, ki imajo manj prostega časa.
Še vedno pa je lepo oditi na tržnico in dobesedno z nosom izbrati pravi paradižnik ali čevapčiče za dober roštilj. V tem se pa verjetno vsi strinjamo.

Ugodne nakupe vam želim!
Uroš Bogdanović

[poll id=”3″]

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.