Tudi ljubitelji nogometa smo na udaru!

Jun 29, 2010
Jun 29, 2010

Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je nogometno svetovno prvenstvo v tem času medijsko najbolj opevan dogodek in da večina izmed nas popoldne preživi v prijetni družbi ob gledanju zanimivih srečanj. Toda tako kot sem že velikokrat omenil, da so medijsko opevani dogodki raj za spletne kriminalce, tudi to prvenstvo ni izjema. Tako kot ni bil izjema zadnji Super Bowl, ko so uspeli vdreti v uradno spletno stran stadiona Delfinov ter pobrati nekaj denarja za vstopnice. A svetovno nogometno prvenstvo je veliko bolj znan in obiskan dogodek, zato so možnosti za napad veliko večje. Če ste mislili, da lahko brezskrbno brskate za vašimi najljubšimi novicami, ste se pošteno zmotili, kajti na vas prežijo na vsakem koraku. Najbolj ste na udaru v treh primerih, kjer morate biti tudi najbolj pozorni.
nogomet_juzna_afrikaNapad s pomočjo uvrstitve v iskalnikih
Čeprav je nešteto ljudi, ki v tem času išče nogometne vsebine, se je zmanjšalo število ključnih besed za optimizacijo spletnih strani, ki ponujajo reportaže s tekem. To majhno število ključnih besed je zlahka ugotoviti in spletno stran optimizirati tako, da se bo prikazovala na prvih straneh. In ker zadetka ponavadi ne pregledamo dovolj pazljivo, se kaj hitro lahko znajdemo na strani, kjer smo potencialna hrana za napadalce. Primer takšne spletne strani, ki se je vrinila v zaupanja vredne zadetke na prvi strani v iskalniku, si lahko ogledate na tej povezavi. Bodite torej pozorni na vsakršno sumljivo vsebino, ko pregledujete zadetke glede na ključno besedo, ki ste jo vpisali. Če vas kakšen zadetek na sumljivo prijazen način vabi, da kliknete na nanj, potem verjetno ne bo pravi.
Napad s pomočjo e-mail kampanj
Veliko uporabnikov spleta se je v tem času prijavilo na razne e-novice in RSS obvestila o dogajanju na prizorišču svetovnega prvenstva. To spletni kriminalci dobro vedo in bodo to tudi izkoristili. Kot vedno opozarjamo, da morate biti pazljivi, kam vpisujete vaš e-mail naslov, se seveda pogosto zgodi, da vseeno pristanete na seznamu kakega nepridiprava. In če vam pošljem elektronsko sporočilo, ki se začne s »Fifa 2010«, potem boste to sporočilo verjetno odprli, pa če ste nogometni navdušenec ali ne. Ravno v tem grmu pa tiči zajec. Ker je velika verjetnost, da boste takšno sporočilo odprli, se spletni kriminalci poslužujejo metode napada preko pošiljanja e-novic. Če ste slučajno prejeli sporočilo s sumljivim naslovom ali vsebino, ga prijavite kot nezaželeno pošto (»spam«) ali pa ga takoj izbrišite.
Kupovanje vstopnic
Tako kot je vsako kupovanje preko spleta vedno na udaru, tudi kupovanje vstopnic ni nobena izjema. Vedno obstaja možnost, da vam ukradejo identiteto ali pa zlorabijo vašo kreditno kartico. Za to je, tako kot vsi večji ponudniki plačljivih spletnih storitev, poskrbela tudi Fifa in sicer s posebno zaščiteno stranjo za nakupovanje vstopnic. Podrobnosti o tem si lahko preberete na (Uredniški popravek: Na žalost FIFA link ne deluje več zato je bil odstranjen ) FIFA strani, kjer boste našli še nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri nakupu vstopnic na drugih spletnih straneh.
Čeprav smo že v drugi polovici svetovnega prvenstva, se bodo poskusi napadov vseskozi povečevali. Tudi tisti, ki nogometa drugače ne gledajo, si bodo po vsej verjetnosti ogledali finale. Število ogledov spletnih vsebin o nogometu bo vsekakor še naraslo in v ta namen bodite karseda previdni. Če si želite prebrati še kaj več o spletnih napadih v času svetovnega prvenstva, lahko to storite na tej strani. Za konec pa: čim več športnih užitkov!
Pa veliko sreče vam želim!
Žiga Macedoni
urednik spletnih strani

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.