Tudi PDF je lahko optimizacija spletnih strani SEO!

Nov 16, 2010
Nov 16, 2010

Pred kratkim smo vam že razkrili, kako se optimizira slike na spletni strani. Danes pa vam razkrivam, kako narediti PDF datoteke iskalnikom prijazne. V veliki večni PDF datoteke vsebujejo ogromno koristnih informacij. Zato je prav, da jih imate na svoji spletni strani. Sploh če gre za kataloge, navodila ali koristne nasvete. PDF dokumenti namreč vsebujejo veliko relevantne vsebine, ki vam pomaga pri višjih uvrstitvah v spletnih iskalnikih.

Za optimizacijo PDF datotek obstaja nekaj osnovnih pravil, ki jih je potrebno upoštevati:

  1. Iskalnikom prijazna imena datotek – imena datotek poimenujte tako, kot bi poimenovali katerokoli drugo datoteko na spletni strani. Za primer lahko vzamete poimenovanje slike. Vključite ključne besede, za katere si želite, da bi vam iskalniki ponudili visoke pozicije.
  2. S ključnimi besedami optimizirani naslovi – tudi pri naslovih PDF datotek se ravnajte po pravilih, ki jih je potrebno upoštevati pri naslovih spletnih strani. Ločite jih z vezaji in ne s podčrtajem. Naslovi naj bodo smiselni in naj se ujemajo z vsebino v datoteki.

  3. Kratek, jedrnat in informativen opis datoteke – opis datoteke naj bo relevanten vsebini, ki jo vsebuje. Uporabite kratke in jedrnate opise, ki bodo že na prvi pogled informativne narave. Prvi vtis je vedno najbolj pomemben, tako tudi naslovi. Knjigo, ki jo dobimo v roke, najprej odpremo pri kazalu, ki nam da že jasno sliko, če bomo nadaljevali.
  4. Alt oznake v vseh slikah, ki se nahajajo v PDF dokumentu – tudi v sklopu PDF dokumenta je mogoče optimizirati slike. Tudi za njih uporabite smiselne opise, ki vključujejo targetirane ključne besede.

  5. Povratne povezave, ki so usmerjene na vašo glavno stran oz. relevantno podstran – vaš PDF dokument obravnavajte kot vašo HTML stran. Ne pozabite v dokument dodati povratnih povezav nazaj na vašo stran. Ciljna stran je lahko glavna stran ali pa podstran, ki je vezana na vsebino iz dokumenta. Če boste povezave uporabili v besedilu, ji dodajte relevantno »anchor« besedilo. Če pa bo povezava zgolj povezava, naj bo vidna. Lahko se vam zgodi, da bo kdo vaš dokument kopiral na svojo stran in vam tako omogočil novo, povratno povezavo na vašo stran.
  6. Zaščita dokumenta pred urejanjem in pisanjem vanj – z zaščito dokumenta boste omejili domišljijo tistih, ki bi želeli vaš dokument kopirati in ga za voljo optimizacije malo spremeniti. Če pa bo vaš dokument tako zaželen, da si ga bodo drugi želeli na svoji strani, boste mirno spali, saj bodo skupaj z dokumentom dobili tudi vašo povezavo. Kar je za vas korak višje k višjim naravnim rezultatom. V primeru, da dokument pozabite zaščititi, lahko najbolj pregnani namesto vaše povezave vključijo svojo… Vredno si je vzeti 5 minut več.

  7. Alternativa PDF datoteki naj bo HTML dokument – PDF dokument lahko s pomočjo današnje tehnologije spremenite tudi v HTML dokument.

S tem pridobite 2 glavni koristi:

– lažja indeksacijo vsebine s strani iskalnih pajkov in
– večja uporabnost dokumenta.

Praksa večine uporabnikov interneta sloni na hitrem dotoku informacij. Včasih se zgodi tudi meni, da kakšen katalog preskočim, ker ga moram odpreti v PDF programu. Za nas je torej bolj smotrno, da datoteko spremenite v navaden HTML dokument. Čeprav ima PDF datoteka svoj čar. 🙂 In ta čar se kaže v tem, da PDF datoteko lažje natisnemo in jo pošljemo naprej. Lažje jo tudi objavimo na socialnih omrežjih, blogu ali na svoji spletni strani. No, pa saj veste, vsaka slaba stvar ima nekaj dobrega, in vsaka dobra nekaj slabega …

Pa naj vam še kdo reče, da PDF ne more bit optimiziran. Teorija je sicer še bolj sveža, ampak vam lahko iz prakse povem, da drži. Optimizacija strani, kot vidite, deluje povsod. Pri slikah, datotekah in še kaj bi se našlo. O tem pa kdaj drugič, ko najdem svež material za nov članek.

Srečno!
Andreja Ogrinc

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.