Učinek oglaševanja spletnih strani

Apr 7, 2015
Apr 7, 2015

Velika prednost spletnega oglaševanja je merjenje učinka, če nam spletna stran in tehnologija to dopuščata. Osnova merjenja je tisto, kar nam je dano oz. kar je razvidno takoj. Število klikov, število prikazov. Vemo pa, da je AdWords oglaševanje tudi bolj napredno in lahko izmerimo tudi v kolikšni meri, se je investicija v oglase povrnila. učinek oglaševanja spletne straniVse je odvisno od ciljev in od namena spletne strani, ki morda ni takoj tako samoumeven, kot pri spletni trgovini, katere cilj je prodati izdelke. In spet smo pri ciljih 🙂 Osnovni pokazatelji AdWords kampanje v iskalnikih so zagotovo število klikov in prikazov. Pravzaprav razmerje med njima: CTR. Če je to razmerje visoko (več kot teoretskih 3-4% na iskalnem omrežju) pomeni, da je iskalna kampanja za iskalca relevantna. Oglas jasno prikazuje kaj ponujate. Ko nekdo vnese poizvedbo in se oglas prikaže je velika verjetnost, da bo kliknil na oglas. To nakazuje na zdravo razmerje med izbranimi ključnimi besedami in oglasi.
Kako pa lahko izmerimo akcije, ki se dogajajo na spletni strani? Po izkušnjah sodeč, je ena izmed najpogostejših spletnih akcij oddano povpraševanje in s tem tudi kontakt preko kontaktnega obrazca na spletu. Kot smo že velikokrat napisali, je osnovno vodilo to, da lahko to akcijo izmerimo. Za tiste, ki še ne poznate postopka, si preberite kako nastavimo kodo za merjenje konverzij.
Ko imamo merjenje nastavljeno, se lahko osredotočimo na podatek o konverzijah. Zavedati se moramo, da so kampanje “eno-dnevnice” bistveno slabše od kampanj, ki se odvijajo dalj časa in so dobro optimizirane. Z eno, krajšo kampanjo ne boste “premikali gore”. Nabrati se mora kar nekaj podatkov, na podlagi katerih lahko oglaševalec optimizacijo zapelje v pravo smer. Ko merimo konverzije je dobro slediti povečani stopnji konverzije. Ta podatke dobimo tako, da število konverzij delimo s številom klikov. Naslednji pokazatelj, kateremu moramo slediti je strošek na konverzijo. Tega dobimo tako, da da vloženo investicijo v kampanjo delimo z številom konverzij. Cilj je zagotovo čim nižji strošek na konverzijo.
Ko nam enkrat konverzije “šibajo” in imamo z njimi nizek strošek se je potrebno vprašati kako jih vrednotimo. Konec koncev, nakup še ni bil realiziran s povpraševanji. No. Spodobi se, da si ta izračun izoblikujemo že pred začetkom kampanje 🙂 Oddana povpraševanja so v osnovi konverzije s statičnimi vrednostmi, ker same po sebi še ne prodajo. Vsaka povpraševanje za vas predstavlja neko vrednost. Kako jo določimo? Razmišljati moramo v smeri koliko povpraševanj moramo pridobiti preden se realizira posel. Iz tega podatka razberemo odstotek realizacije. Tega je potrebno pomnožiti s povprečno vrednostjo nakupa in tako lahko statični konverziji, kot je povpraševanje pripišemo vrednost. To je pomembno tudi zaradi tega, ker bomo dobili občutek o tem, kakšno razmerje med povpraševanji in realizaciji smo sposobni sprocesirati in poiskati možnosti izboljšav poslovnega procesa.
Boste raje prepustili izvedbo vaše kampanje strokovnjakom? Pridružite se že preko 1500 zadovoljnim naročnikom, ki so izvedbo kampanj prepustili nam. Oddajte povpraševanje še danes ali nas pokličite na brezplačno številko 080 3339.

Za vas sem pisal,

Damjan Avsec
 

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.