Uporaba spreminjevalca za široko ujemanje pri oglaševanju na Googlu

Mar 20, 2012
Mar 20, 2012

Spreminjevalec za široko ujemanje (broad match modifier) je funkcija, ki vam omogoča, da v programu Adwords ustvarite ključne besede z širšim dosegom, kot to omogoča frazno ujemanje ter hkrati z večjim nadzorom kot pri širokem ujemanju. Google adwords - spreminjevalec za široko ujemanjeS spreminjevalcem za široko ujemanje postavite znak (+) pred ključno besedo ali ključne besede s širokim ujemanjem v programu Google Adwords. Besede, ki sledijo znaku (+) se morajo pojaviti v iskalni poizvedbi iskalca natančno tako ali kot manjša odstopanja, da sprožijo oglase. Manjša odstopanja vključujejo napačno črkovane besede, edninske in množinske oblike, okrajšave, kratice ter besede z istim korenom (npr. »drevo« in »drevored«). Sopomenke (na primer »ideja«, »zamisel«) ter povezana iskanja (na primer »sadje« in »jabolko«) ne spadajo med ta odstopanja in ne sprožijo oglasov.
Poznamo več tipov širokega ujemanja za ključne besede. Polni spreminjevalec za široko ujemanje ključnih besed pomeni, da postavimo + znak pred vsako ključno besedo v nizu ključnih besed. Recimo, da je naša ključna beseda »+ženske +svečane +obleke«. Ob tej iskalni poizvedbi se bodo naši oglasi pojavljali bolj pogosto kot če bi uporabili frazno ujemanje.
Vrstni red ključnih besed ni pomemben. Različne variacije črkovanja in edninske/množinske oblike besed pa še vedno sprožijo oglase. Prav tako iskalni termini, ki prekinejo niz ključnih besed še vedno lahko sprožijo oglase. Ujemanja bi bila »ženske svečane obleke«, »ženska svečane obleke«(variacija ženske), »obleke ženske svečane« ali »ženske svečane poročne obleke« (vsiljena beseda v nizu ključnih besed). To je najbolj omejujoča oblika spreminjevalca za široko ujemanje.
Naslednji tip je dvojni sidrni spreminjevalec ključnih besed za široko ujemanje. Ta tip spreminjevalca ključnih besed ima vsaj dve ključni besedi v nizu ključnih besed opremljeni z znakom +. Če nadaljujemo s primerom ženskih svečanih oblek, bi ta spreminjevalec ključnih besed izgledal takole: »+ženske svečane +obleke«. Ta tip ujemanja je naslednji korak proti doseganju prikaznega deleža oglasov normalnega širokega ujemanja. V bistvu je podoben polnemu spreminjevalcu za široko ujemanje razen v eni besedi, ki je brez znaka + in se obnaša kot beseda s širokim ujemanjem.
Da bi besedi sprožili oglase (v kakršnemkoli vrstnem redu in variacijah/množinskih/edninskih oblikah itd.) bi se morale »ženske« in »obleke« pojaviti v iskalni pozvedbi, beseda »svečane« pa bi lahko bila del poizvedbe ali pa tudi ne. Poizvedbe, ki bi sprožile oglase bi bile na primer: »ženske obleke«, »ženske poročne obleke«, »ženska obleka za darilo« itd.
Enojni sidrni spreminjevalec ključnih besed za široko ujemanje pa se nanaša samo na eno ključno besedo v nizu ključnih besed pred katero zapišemo znak +. Npr. »ženske svečane +obleke«. To pomeni, da mora iskalna poizvedba vsebovati besedo  »obleke« (upoštevajoč variacije/množinske/edninske oblike itd.), da bi to sprožilo oglase. Oglasi bi lahko bili sproženi za iskalne poizvedbe, kot so »obleke«, »moške obleke«, »obleka za otroke« itd.
Sedaj, ko poznate razlike med različnimi tipi spreminjevalca za široko ujemanje verjetno razumete pomembnost in fleksibilnost tega tipa ujemanja. S praktično uporabo v adwordsih lahko ugotovite katere besede v nizu ključnih besed so potrebne, za pridobivanje kvalificiraneih obiskovalcev in hkrati obdržite nekaj aspektov normalnih ključnih besed s širokim ujemanjem.
Če se odločite, da boste spreminjevalca za široko ujemanje preiskusili v praksi je pomembno, da merite, kako se razvija vaša kampanja. Bodite pozorni, kako se spreminjajo kliki, cena na klike, konverzije, ROI itd. Lahko si ogledate tudi poročilo o učinkovitosti s podrobnostmi o ključnih besedah s spreminjevalcem za široko ujemanje. Če opazite, da te besede izboljšujejo vaš ROI, se jih držite. V nasprotnem primeru ostanite na širokem fraznem ali natančnem ujemanju za ključne besede.
Izboljšajte vaše oglaševanje na Googlu z uporabo spreminjevalca za široko ujemanje.
Lep pozdrav do prihodnjič,

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.