V Sloveniji opravimo skoraj 900.000 spletnih nakupov letno!

Nov 3, 2009
Nov 3, 2009

Za povečanje prodaje na spletu ali s pomočjo spleta je vredno preveriti, kaj pravi statistika uporabe inteneta. Na spletni strani statističnega urada republike Slovenije lahko najdemo številne uporabne statistike, s katerimi lahko lažje načrtujemo naše spletne aktivnosti. Kot smo vrjetno že sami opazili, se je v zadnjem času močno povečala uporaba portalov, ki oblikujejo nova socialna omrežja. Na takšnih portalih (Facebook, Myspace…) je v letošnjem letu profil imelo 22% slovenskega prebivalstva med 10 in 74 leti. Sam podatek morda niti ni tako poseben, če pa pobrskamo malo dlje, vidimo, da ima tak profil ustvarjenih kar 69% oziroma 68% žensk oziroma moških v starosti 16 do 24 let. To pa je že podatek, katerega je vredno upoštevati naprimer pri načrtovanju spletnega oglaševanja – bodisi iskanju ciljne publike, bodisi pri iskanju ustreznega internetnega kanala, skozi katerega želimo povečati prodajo.
Vredno je tudi preveriti, v kakšne namene uporabniki najpogosteje uporabljajo internet – v prvem četrtletju letošnjega leta ga je v namene pošiljanja in prejemanja e-pošte uporabljalo 54%, kar v kontekstu dejstva, da raziskava zajema prebivalce, ki so stari med 10 in 74 let ni tako majhna številka. Nadaljnje, uporabniki internet največ uporabljajo za iskanje informacij o blagu in storitvah (48%), kar pomeni, da misel »če našega podjetja ni na internetu, praktično ne obstaja« še kako drži – zato si ne moremo več privoščiti, da naše podjetje ne bi imelo vsaj predstavitvene spletne strani, če ne celo spletne trgovine ali kakšne druge oblike direktnega naročanja.


In zakaj spletno trgovino? Zato, ker je v letošnjem prvem četrtletju nakup preko spleta opravilo že 12% prebivalcev med 10 in 74 leti, kar pomeni več kot 200.000 nakupov preko spleta (v starosti 10-74 let je skoraj 1.700.000 prebivalcev) in večina teh nakupov (84%) je bila opravljena v Sloveniji. Če te podatke še nekoliko podrobneje razdelam, vidimo, da se preko spleta najbolj izplača prodajati filme, glasbo, knjige, revije in programsko opremo, saj spletni kupci največ posegajo ravno po teh izdelkih. Tej skupini izdelkov sledijo obleke in športna oprema, ki jo je kupilo 39% spletnih kupcev, na tretjem mestu zasledimo dobrine za gospodinjstvo, nato pa sledijo nakupi potovanj in počitniških nastanitev. S temi podatki si lahko odpremo široko paleto idej, kako načrtovati spletne aktivnosti našega podjetja. Podatki so tako natančni, da vemo celo, da 63% spletnih kupcev nakup storitve ali blaga plača po prevzemu ali preko klasičnega bančnega nakazila.


In kje tičijo razlogi za takšno povečanje prodaje preko spleta (letos je kar 6% več uporabnikov interneta, ki so že opravili nakup preko spleta)? Kot pravi 66% kupcev, jih prepriča praktičnost nakupa, nekaj manj pa jih med razloge uvršča nižje cene in gotovost glede pravnih pravic in jamstev. Enostavnost spletnega nakupovanja vpliva na 63% kupcev, 57% kupcev pa iskanih storitev ali blaga ne najde v območju, kjer živi. Zanimivo pa so za odločitev za nakup preko spleta zanemarljivega pomena razlogi kot so večja izbira storitev, potrdilo o kakovosti storitve spletne strani, mnenjske ocene ali povratne informacije s strani že obstoječih uporabnikov ali kupcev.


Torej, prednosti, ki prepričajo potencialnega kupca poznamo, sedaj pa le še nekaj zagat, na katere so kupci naleteli in za katere bomo poskrbeli, da ne bodo doletele naših kupcev. Največja težava, ki jo navaja 7% tistih, ki so nakupovali preko spleta in so naleteli na težave, je prepočasna ali počasnejša dostava blaga/storitve od navedene v prodajnih pogojih, nato dostava napačnega ali poškodovanega blaga, veliko (35%) pa jih je naletelo na tehnične težave pri spletnem nakupu. 5% teh, ki so imeli težave pri spletnem nakupu je bilo prevaranih.
Sedaj, ko sem povzel tiste dejavnosti, katerih se uporabniki interneta najpogosteje poslužujejo in podal nekaj najpopularnejših skupin izdelkov, ki se na internetu prodajajo, samo še poskrbimo za odpravo potencialnih težav in s spletno prodajo lahko pričnemo v nekaj dneh. Kako?
Tako, da si izdelate spletno trgovino. Preizkusite Shop123 bezplačno >>
Aljoša Kovačič,
Projektni vodja

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.