To spletno mesto uporablja piškotke.
Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Video: Google Analytics in najpomembnejši podatki

Če želimo, da je spletna stran učinkovita, jo je potrebno meriti! Pri tem nam pomaga brezplačno Googlovo orodje Google Analytics. Kateri so torej tisti podatki, ki jih lahko takoj izluščimo in uporabimo za izboljšave spletne strani in spletnega marketinga na splošno?

[youtube width=”600″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=XMxr-1LfYx4[/youtube]

S pomočjo orodji kot je Google Analytics lahko izmerimo, kako učinkovita je spletna stran. Orodja za spletno analitiko nam podajo pravo bogastvo informacij tako, da se marsikdo lahko počuti zgubljen v vseh podrobnostih.

Naslednji podatki so najpomembnejši statistični kazalci na katere morate biti pozorni in jih mesečno spremljati, da boste lahko razumeli kaj se dogaja na vaši spletni strani.

1. Unikatni obiskovalci – število unikatnih obiskovalcev, ki so obiskali vašo spleto stran

2. Obisk – število vseh obiskovalcev na spletni strani. Če obiskovalec ponovno obišče vašo spletno stran se to šteje kot nov obisk.

3. Povprečno število ogledov strani na obisk – povprečno število strani, ki jih je pogledal posamezen obiskovalec

4. Stopnja odboja – stopnja odboja je število obiskovalcev, ki po prihodu na vašo spletno stran ne obiščejo še drugih podstrani ter zapustijo vašo spletno stran. Stopnja odboja je izražena v odstotkih. Zadovoljiva stopnja odboja je v praksi pod 50 odstotki. Nižja kot je boljše je.

5. Povprečen čas na strani – Povprečen čas v minutah in sekundah, ki ga je obiskovalec preživel na spletni strani.

6. Vir obiska – Vir obiska vam, pove iz kje so prišli obiskovalci. Prikazan je kot odstotek. Sestavljajo ga obisk iz naslova spletnih iskalnikov , obisk iz strani, ki kažejo na vašo spletno stran in direktni obisk vaše spletne strani.

7. Konverzije – Konverzija se zgodi, ko obiskovalec vaše spletne strani naredi tisto, kar želite, da naredi. Vsaka učinkovita spletna stran ima določen cilj, kot je npr. neposredna spletna prodaja ali pridobivanje prodajnih kontaktov. Te cilje lahko izmerite in z izračunom kolikšen odstotek obiskovalcev, je konvertiral in izpolnil cilj spletne strani dobite stopnjo konverzije. Npr. 5% obiskovalcev je kupilo izdelek ali 8% obiskovalcev je oddalo povpraševanje za določeno storitev. Stopnje konverzije so ponavadi nizke, za spletno trgovino je celo 3% stopnja konverzije dober dosežek. Osnovno vodilo je, da vzpostavite jasno nakupno pot, ki obiskovalca vodi do ciljne strani. S pomočjo analitičnega orodja lahko vzpostavite takoimenovane funele in tako ugotovite, kje se nakupna pot obiskovalcev zatika, torej kje potencialni kupci zapuščajo vašo spletno stran. Potem poiščite vzroke zakaj je temu tako in jih odpravite. Ko je problem odpravljen je potrebno meriti kam gredo obiskovalci po konverziji. Ali ostajajo na strani ali odhajajo? Če odhajajo, zakaj je temu tako?
Z rednim mesečnim spremljanjem naštetih podatkov in redno optimizacijo nakupne poti na vaši spletni strani boste vidno izboljšali vašo prodajo preko spleta. Želim vam veliko uspehov.

Lep pozdrav do prihodnjič.

Poganja Spletnik | Vse pravice pridržane © 2017