Video: Kako Google določa ceno na klik in rangira oglase?

Mar 25, 2012
Mar 25, 2012

Kaj je tisto kar odloca pri tem, kje se bo nahajal nas oglas? Zakaj je nas konkurent pred nami? Koliko konkurent dejansko placuje na klik?
Kateri so tisti dejavniki, ki dejansko dolocajo naso izhodiscno ceno za posamezno pozicijo oglasa?
Ste vedeli, da lahko dve podjetji, ki oglašujeta, za isto pozicijo plačujeta povsem različno ceno oz. sta pri isti ceni na povsem različnih pozicijah?
Pri oglaševanju na Googlu gre za avkcijo. Torej, ko nekdo v iskalnik vpiše ključno besedo se takrat zgodi avkcija med oglaševalci, ki se vsi seveda potegujejo za najvišjo pozicijo. V tistem trenutku Googlov algoritem razvrsti oglase glede na rank njihovega oglasa in ne glede na njihovo ceno oz. bid, ki ga določi oglaševalec, kot bi to verjetno najprej pomislili. Tukaj ne gre za to, kdo da več, ampak kdo je boljši, torej kdo ima boljšo oceno kakovosti! Za to gre.
Ocena kakovosti se določa glede na tri glavne dejavnike.
Eden od teh je CTR, ki je seveda najbolj pomemben. CTR je kratica za Click Through Rate ali sln. razmerje med kliki in prikazi. Če je ta visok, je to dober kazalec za Google, da je oglas vabljiv. Vendar, če je vabljiv, še ne pomeni, da je tudi relevanten. Vsi bodo namreč vedno klikali na karkoli, če v oglasu uporabimo besedo akcija, brezplačno ipd. Zato pri rangiranju oglasa Google upošteva tudi ostala dva dejavnika. Drugi dejavnik je landing page (vstopna stran), torej lokacija, na katero usmerjamo oglase. Če v oglasu na primer omenjamo ceno ali popust, je seveda priporočljivo, da se ta informacija nahaja tudi na spletni strani. Če nekdo v oglasu omenja toplotne črpalke, je seveda dobro, da po kliku na oglas pademo ravno v kategorijo s toplotnimi črpalkami. Poleg tega, da mora biti vsebina oglasa karseda relevantna glede na vstopno stran (ali vsaj 2 klika stran), pa mora vstopna stran zadostiti tudi določenim kriterijem, ki jih Google postavlja kot pogoj, da oglaševalec lahko sploh zažene svojo oglasno kampanjo. Najboljši primer, ki ga lahko ob tem izpostavimo je, da bo cena na klik veliko nižja, če bo spletna stran, ki jo oglašujemo, po isti ključni besedi na visokih pozicijah tudi že v naravnih rezultatih. Ocena kakovosti se sicer meri od 1 do 10, pri čemer je 10 seveda najboljša ocena.
V videu govorimo še o tem:

  • Kako se dobra ocena kakovosti (QS) nato odraža pri rangiranju oglasa in
  • koliko za določeno pozicijo plača oglaševalec ter koliko bi moral plačati recimo za prvo pozicijo?

Oglašujte torej pametno in preudarno!
[youtube width=”600″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=f0RKlfXagew[/youtube]
 
Veliko uspeha vam želim!
Lep pozdrav,
Uroš Bogdanović

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.